- Liittynyt
- 4 Lokakuu 2009
- Viestit
- 3,230
Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Tiistai 29.4.
Sähkö-Kabus / e11
Sähköbusseja voidaan ladata vuoden kuluessa myös bussiterminaalissa, päätepysäkillä tai linjalla, kun niitä on toistaiseksi ladattu vain varikolla.
Onhan näitä muutaman auton kokeiluja muuallakin. Mutta on eri asia kokeilla pienissä ympyröissä muutamaa bussia kuin hankkia vakavaan käyttöön 100, kuten HSL suunnittelee. Muutama auto saadaan haalituksi vaikka useammasta paikasta, ja kun kyse on kokeilusta, kaiken maksaa pääasiassa joku muu kuin se, joka myy matkalippuja. Kukaan tai mikään ei toimita lähes ilmaiseksi kokeiltavaksi sataa autoa ja ota niitä parin vuoden päästä takaisin, jos kaikki ei menekään kuten Strösmössä.Linkkaamassasi uutisessa mainitaan, että "automaattisia latausjärjestelmiä on ensin koekäytettävä Suomen oloissa ja saatava niistä käyttökokemuksia, ennen kuin järjestelmät otetaan laajemmin käyttöön." Uumajassa on jo neljättä vuotta ollut koekäytössä Suomen oloja vastaavissa olosuhteissa Hybriconin sähköbussi.
Sähköajoneuvojen akkujen paino on keventynyt 30 vuodessa lähes 90% (20 -> 150 Wh/kg).Tukholmassa kokeiltiin kahta "patteribussia" kolmekymmentä vuotta sitten. Kokeilu tyssäsi tiettävästi siihen, että akkuineen busseista tuli liian raskaita.
Onko lopulliset sähköbussit tarkoitus kilpailuttaa "normaalisti", ostaa ja pitää HSL:n omaisuutena, perustaa kalustoyhtiö vai vuokrata/myydä/liisata HSL:ltä liikennöitsijöille? 100kpl olisi taloudellisesti järkevintä tilata tukkuna, mutta onko järkevää kilpailuttaa pelkkä liikennöinti (kuljettajien selkänahasta) vai perustaa "HKL-bussiliikenne" uudelleen?Onhan näitä muutaman auton kokeiluja muuallakin. Mutta on eri asia kokeilla pienissä ympyröissä muutamaa bussia kuin hankkia vakavaan käyttöön 100, kuten HSL suunnittelee. Muutama auto saadaan haalituksi vaikka useammasta paikasta, ja kun kyse on kokeilusta, kaiken maksaa pääasiassa joku muu kuin se, joka myy matkalippuja.
Onkohan johdinautot kuopattu vai vertaillaanko niitä akkuvehkeisiin sitten, kun kokeilusta ollaan saatu kaikki irti? En ihmettelisi, jos johdinautot olisivat edelleen edullisin ratkaisu bussien sähköistämiseen - varsinkin runkoreiteille, joilla johtoa per vuoro tarvitaan roimasti vähemmän, mutta akkuja edelleen yhtä paljon. Pysäkkilatausjärjestelmä vähentää kylläkin vastaavasti kustannuksia per vuoro sitä mukaa, kun busseja lisätään samalle pysäkkiverkolle - yhdistettynä matalaan akkukapasiteettiin ratkaisu sopii siispä hyvin myös kustannuksiltaan liityntäliikennealueelle. Hajanaisille runkoreiteille, kuten HSL-alueen tulevalle runkobussiverkolle, suosittelisin johdinautovaihtoehdon säilyttämistä vertailuissa. Kiintoisan lisän soppaan tuo myös (pysäkiltä) ladattava kaasu/sähköhybridi.Kokeilu on myös opettelua molemmin puolin. HSL on esittänyt alustavasti, että akkubussin pitäisi toimia kuten dieselbussi: tankataan illalla varikolla, ajetaan sitten koko päivä. Arvelen, että tähänastisista kokeiluista on HSL:ssä ymmärretty, että akkubussi ei ole dieselbussi-imitaattori. Joten akkubussin käyttö pitää suunnitella toisella tavalla. Akkukäyttöisiä ajoneuvoja tunteva osaa tietenkin laskea optimaaliset käyttöolosuhteet kokeilemattakin.
Ei ole ihme, että alalla mietitään nyt erilaisia pysäkkilatauskonsepteja. Päivän ajoon riittävä akusto vie puolet bussin kapasiteetista sekä tuplaa bussin hinnan ja painon. Ja kuitenkin bussit seisovat päätepysäkeillä, jonka ajan voisi käyttää lataukseen. Lyhyillä linjoilla päätepysäkkiaika on vieläpä pitkä suhteessa linjan ajoaikaan. Pitkiä matkoja varten on jo yli sata vuotta vanhat sähköisen liikenteen ratkaisut, ei pitkiin linjoihin tarvita akkubusseja.
En osaa vastata HSL:n puolesta kysymykseesi. Mutta kokeiluja tehdään tällä hetkellä operaattorin kanssa, sillä eihän HSL:llä ole omia busseja eikä kuljettajia. Akkubussien hankinnassa edettäneen liikennöintisopimusten uusiutumisen tahdissa, sillä kesken olevia sopimuksia lienee mahdoton muuttaa ajettavaksi akkubusseilla muuten kuin siten, että akkubussi menee täysin operaattoriin piikkiin. Siis operattori saanee ajaa dieselvuorja akkubusseilla, mutta HSL ei maksa siitä mitään lisää. Tietenkin tällainen voi olla mahdollista, jos akkubussin käyttö on dieselbussia halvempaa. Voi ollakin, mutta operaattori ei ehkä halua tai kykene ottamaa tähän liittyvää riskiä yksin.Onko lopulliset sähköbussit tarkoitus kilpailuttaa "normaalisti", ostaa ja pitää HSL:n omaisuutena, perustaa kalustoyhtiö vai vuokrata/myydä/liisata HSL:ltä liikennöitsijöille? 100kpl olisi taloudellisesti järkevintä tilata tukkuna, mutta onko järkevää kilpailuttaa pelkkä liikennöinti (kuljettajien selkänahasta) vai perustaa "HKL-bussiliikenne" uudelleen?
Eikö HSL päättänyt vuoden 2011 johdinautoselvityksen perusteella, että johdinautot on kuopattu. En itsekään näe niille enää rakoa, jos tai kun akkubussit ovat kaupallisesti kypsiä. Akkubussihan tarjoaa kaikki johdinauton edut ilman johtimia.Onkohan johdinautot kuopattu vai vertaillaanko niitä akkuvehkeisiin sitten, kun kokeilusta ollaan saatu kaikki irti?