Vs: Hybridibussit
Ladattava hybridi on paljon viisaampi ratkaisu, kun suurin osa busseista on joka tapauksessa yön yli kiinni sähkötolpassa.
Sähköauto on silti kokonaisenergiatehokkaampi, vaikka se lämmitettäisiin sähköllä - akuista tiehen jää 90% energiatehokkuus lämmityksen jälkeenkin, kun dieselmoottori taas pääsee 45% tasolle. Sähkö on sen verran edullista Suomessa, että lämmityskustannus henkilöautossa on n. 0,05€/h, kun taas Webasto syö 0,5-1€/h.
Antero jo mainitsikin tästä, mutta haluan silti avata tätä vielä hieman. Eli Sähkö- ja dieselautojen suoraa energiatehokkuutta ei ole mielekästä verrata, koska sähkö on energiankantaja, diesel taas primäärienergian lähde. Primäärienergialla tarkoitetaan sitä aivan alkuperäistä energianlähdettä, esimerkiksi kivihiiltä, öljyä, maakaasua, uraania, biomassaa, tuulta tai aurinkoa. Nämä lähteet sitten muutetaan erilaisissa voimalaitoksissa hyödylliseksi energiaksi, jolla tarkoitetaan yleensä sähköä, lämpöä tai mekaanista energiaa.
Sähköauton ja polttomoottorikäyttöisen auton suuri ero onkin siinä, että polttomoottorikäyttöisessä autossa tämä voimalaitos kulkee mukana, mutta sähköautossa se sijaitsee jossakin kauempana, joka estää lämmön hyödyntämisen. Vertailtaessa primäärienergiankulutusta polttomoottori vastaan sähköauto, jonka sähkö tuotettu hiililauhteella päästään varsin huonoihin tuloksiin.
Hyvän hiililauhteen hyötysuhde on n. 40 %. Dieselmoottorin mekaaninen hyötysuhde n. 30 %, ja lämpöä talteen n. 50 %. Lämmityskaudella tuolle hukkalämmölle on kysyntää, joten sähköautossa se pitää tuottaa muuten. Tarvitaan siis 30 yksikköä sähköä eteenpäin pääsemiseksi, ja 50 yksikköä sähköä lämmittämiseen (oletettu 100 % sähköinen hyötysuhde) = 80 yksikköä sähköä. Tämän 80 yksikön tuottamiseen tarvitaan kuitenkin 80/0,4 = 200 yksikköä primäärienergiaa, tässä tapauksessa hiiltä verrattuna dieselkoneen 100 yksikköön, josta vain 20 % hävisi pakokaasujen mukana ilmaan. Saisi dieselin valmistaminen olla varsin energiaintensiivistä, jotta tästä olisi ilmastolle mitään hyötyä.
Norjalaisten tekemän aiheeseen liittyvän tutkimuksen referaatti:
http://www.tekniikkatalous.fi/autot...in+polttomoottorilla+kulkeva+ajoneuvo/a846028
Sähköauton energiataloutta ei voi ajatella sen perusteella, mitä sähkö ja polttoneste nyt maksavat kuluttajalle. Polttoaineen ja sähkön hinnat ovat poliittisesti sovittuja tariffeja. Kun sähköautot yleistyvät, valtio haluaa autoilusta saamansa verorahat myös sähköautoista. Silloin sähköä ei saa autoon kotitaloussähkön hinnalla. Tilanne on sama kuin nyt dieselin ja polttoöljyn kanssa. Melkein samaa tavaraa, mutta kun löpö myydään talon lämmitykseen, siitä ei peritä liikennepolttoaineen veroa kuten dieselistä.
Autoille käytettävälle sähkölle lätkäistävän sähköveron toteuttaminen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa, kuin dieselin tapauksessa. Sitä ei voi värjätä mitenkään valvomisen varalta, eikä pistorasia tunnista kyseessä olevan nimenomaan auto, ellei sitten mennä erikoisratkaisuihin. Toki niidenkään ohittaminen ei mitenkään erityisen haastavaa voisi olla. Mikäli ehdotettu gps-valvonta menee läpi, tarjoaa tämä järjestelmän myös sähköautojen ajon verottamiseen.
Sähköauton suuri etu on, että sähköä voidaan tuottaa puhtaasti ja uusiutuvasti. Toistaiseksi öljy ja hiili ovat kuitenkin halvempia energiamuotoja. Ja pelkään, että öljyn ja uusiutuvan energian hinnat tulevat tasoittumaan siten, että kysyntä nostaa fossiilienergian hintaa siitä huolimatta, että tuotantomäärät kasvavat. Vaikka hintojen tasaantuminen tekee markkinoille tilaa uusiutuvalle, ilmaston kannalta kehitys on katastrofi, koska CO[SUB]2[/SUB]-päästöjen määrä nousee. Eikä energia-alalla tästä kanneta murhetta, vaan lasketaan vain sitä, että kysynnän korottama hinta tekee liiketaloudellisesti kannattavaksi pumpata ja kaivaa fossiilienergiaa sieltä, missä sitä tiedetään nyt olevan mutta hinta ei vielä kata tuotantokustanuksia.
Hiilen hinta suhteessa muihin on laskenut merkittävästi, osittain koska Yhdysvalloista on vapautunut huomattavasti hiilituotantoa vientiä varten, kun maassa hiilivoimaloita on korvattu suurissa määrin liuskekaasua polttavilla laitoksilla. Öljy sen sijaan ei ole mitenkään erityisen edullista, eikä sitä hyödynnetäkään sähköntuotannossa käytännössä missään.
En usko ennustukseesi hintojen tasaantumisesta, erityisesti aurinkopaneeleiden hinnalla on edelleen reilusti laskupotentiaalia, vaikka niiden hinnat ovat pudonneet vuodesta 2009 lähtien n. 80 %. Näen tähän muutaman pääsyyn: aurinkopaneeliteollisuus on puolijohdeteollisuutta, joka on elektroniikan osalta osoittanut toistaiseksi vuosikymmeniä jatkuneen nopean hinnanalenemisen olevan mahdollista. Aurinkosähkön kilpailukyky ei myöskään ole juurikaan verrannollinen sähköä tuottavan yksikön kokoon, toisin kuin perinteisessä sähköntuotannossa. Sen sijaan kilpailukyky on verrannollinen aurinkopaneeleita tuottavien tehtaiden valmistuskapasiteettiin, ja viime vuosina onkin avattu useita usean GWn tuotantolaitoksia.
Osittain hintojen viime vuosien lasku on johtunut kireästä markkinatilanteesta, ja useita valmistajia onkin kaatunut. Kuitenkin, kun perinteisten piikennojen hintojen laskuvara alkaa olemaan syöty, tulevat seuraavan sukupolven teknologiat (amorfinen pii, polymeerikennot, Gräzel-kennot ym.) tarjoamaan potentiaalia laskun jatkumiselle. Eli väitän, että aurinkokennojen kehittyminen tulee mahdollistamaan huomattavasti fossiilisia polttoaineita edullisemman sähkön lähitulevaisuudessa, tänne pohjoiseen se heijastunee hieman pidemmällä aikavälillä mahdollisesti pitkään haaveillun vetytalouden muodossa.
Tässä hieman uusiutuvien hintakehityksestä:
http://cleantechnica.com/2012/12/11...technica+(CleanTechnica)&utm_content=Netvibes