Pari kuuluisaa vanhempaa kokeilua ovat esimerkiksi
Letchworth Garden City ja
Welwyn Garden City.
En kylläkään tiedä mitä Vapaavuorella on ollut mielessä. Nuo alueet taitavat olla melko väljiä ja elitistisiä.
Niin, jäämme jännityksellä odottamaan mitä puutarhakaupunkia Vapaavuori tarkoitti.
Kuvittelisin, että hänen mielessään häämöttää jonkinlainen tiiviimpi versio vanhasta Kulosaaresta, Munkkiniemestä tai Käpylästä, ts sellaisten yhtenäisten esikaupunkien rykelmää jota Eliel Saarinen piirsi v 1918 Helsingin ympärille, ja joista suurin osa jäi toteuttamatta.
Nythän emme elä enää vuotta 1918, ja asemakaavat kehäykkösen sisällä ovat kutakuinkin staattiset.
Mutta en heitä silti kirvestä kaivoon, etteikö nykyisistä vanhoista lähiöistä voisi jalostaa oikeita putarhakaupunkeja, joihin ihmiset muuttaisivat ennemmin kuin Nurmijärvelle tai Sipooseen.
Mielestäni jokaista vanhaa lähiötä pitäis inventoida tarkemmin ja löytää niiden vahvuudet, ja yrittää kehittää niitä että niillä ei heikkouksia enää olisi.
Voi olla että joka lähiöön ei saada kaivattuja työpaikkoja, eikä myöskään raideliikennettä, ainakaan lyhyellä aikataululla, mutta se on hyväksyttävä. Annetaan niille ihmisilel jotka haluavat kehäkolmosen sisälläkin asua syrjässä, vaikka keskellä, se mahdollisuus.
Täytyy muistaa myös se, että juuri mitään lähiötä Helsingin tai muidenkaan kaupunkien ympärillä ei ole tahallaan rakennettu epäviihtyisäksi, vaan jokaisen takana on ollut jokin ylevä ajatus. Se että joistakin on tullut epävihtyisiä, on johtunut joko keskeneräisyydestä palveluiden suhteen, tai väärin toteutuneesta asukasmixistä tai jostain muusta syystä.
Eräs lähiö josta piti tulla vuosituhanen puutarhakaupunki, mutta jossa mentiin metsään on esim Malminkartano. Sitä suunnittelivat kansainväliset huippuarkkitehdit, mutta nykyisin se kärsii huonosta maineesta ja nuhjuisuudesta. Se että sieltä pääsee junalla nopeasti pois on ainoa positiivinen asia. Mutta alueen perusidea on juuri sellainen mitä pienen puutarhakaupunginosan pitää olla. Malminkartanossa on ilmeisesti liikaa sosiaalisin perustein rakennettuja asuntoja ja jotain pitäisi asialle tehdä. En vain tiedä mikä keino olisi "poliittisesti korrekti".
Toinen esimerki on Espoon keskus, jota moni pitää hirviöpaikkana. Monet haluaisivat purkaa Espoon kaupungintalon ja virastokeskuksen, ja rakentaa asuntoja tilalle, ja kaupungintalo ja virastot muualle. On totta että siten saataisiin lisää asuntoja, mutta se ei ole mielestäni mitä Espoon keskus kaipaa, vaan lisää työpaikkoja, muiltakin sektoreilta kuin julkiselta. Jos kaupungin virkamiehet eivät halua työskennellä kaupungintalossa ja virastokeskuksessa, niin tottakai heille on osoitettava muu paikka, mutta nykyiset rakennukset voitaisiin yhtä hyvin myydä jollekin kiinteistösijoitusyhtiölle joka jalostaa niistä toimistoja muille yrityksille.
Nämä nyt oli joitakin esimerkkejä. Tottakai pääkaupunkiseutu tarvitsee kipeästi myös uusia asuinalueita kun muuttovirta ja asumisväljyyden kasvu on niin suurta. Mutta vanhoja alueita ei saisi unohtaa.
t. Rainer