Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Jos oletetaan Helsingin nykyinen vaunuleveys, tarvitaan luultavasti saksalaisittain täysimittainen 75 metrin juna, jotta päästään tuohon matkustajamäärään samalla periaatteella kuin telibussille lasketaan 71 matkustajaa. Vaadittaisiin ainakin melkoiset pysäkki- ja ryhmitysraidejärjestelyt. Mannerheimintien varrelle näitä voi tehdä, mutta etelämpänä kantakaupungissa alkaa tulla vaikeuksia pysäkkien sovittamisen kanssa. Muutokset katukuvaan olisivat melkoisia eivätkä välttämättä myönteisiä. Ehkä junat voisi kääntää ympäri Lasipalatsilla?
Edelleen tarvittaisiin myös ne pitkät junat. Onko tämä varmasti realistinen kehityspolku vai pitäisikö antaa nykyistä suurempi rooli myös junaliikenteelle? Minusta pitäisi ja useimmissa suuremmissa ratikkakaupungeissa onkin myös tehokas kaupunkijunajärjestelmä.
Tosin jos Kaivokadun bussikaistoista voitasiin luopua
Länsimetro vie joka tapauksessa pois valtaosan Kaivokadun bussiliikenteestä ja ainakin minua houkuttaa ajatus Kaivokadun bussiliikenteen lopettamisesta kokonaan. Bussit etenevät siinä yleensä hitaammin kuin kävelyvauhtia.
Ei kai tämä sentään etu ole? Tuollainen liikennöinti on epätäsmällistä ja ennustamatonta.
Tarkentava kysymys (anteeksi kysymyksen naiivius etukäteen): kun verrataan Mannerheimintien kapasiteettia autoille, busseille ja ratikoille, niin kuinka montaa kaistaa verrataan?
Kapasiteetti on eräs tulokulma, ehkä parempi olisi käyttää KSV:n Liikenteen kehitys Helsingissä vuonna 2010 -julkaisusta löytyvää tilastoa.
Palaan taas vanhaan ehdotukseeni: ei ympärikääntöä Lasipalatsilla, vaan raitiovaunujunille mitoitettua rataa jatketaan Kaivokadulle, edelleen Kaisaniemenkadulle ja Pitkäsillan yli Hämeentielle. Eikös siinä olisi ihan hyvä kehityspolku?
Yksinkertainen tuntuma tähän asiaan:Antamiesi (korjattujen) tietojen perusteella Mannerheimintien bussien matkustajat pystyy teknisesti varmasti siirtämään raitioteille ainakin pitkillä junilla. Minusta olisi kiinnostavaa laskea voidaanko pärjätä vain 30-40 metrin yksiköillä. Silloin olisi helpompaa hoitaa ydinkeskustan pää. Täytyy löytää tälle joskus aikaa.
Sivun 68 taulukon mukaan joukkoliikennettä on laskettu Mechelininkadulta ja Runeberginkadulta. Yhteensä näillä on bussiliikennettä 1630 matkaa klo 6-9. Näiden kuljettamiseen tarvitaan 6 ratikkavuoroa tunnissa. Porukka siis voitaisiin viedä Mannerheimintielläkin samalla raitioliikenteen vuoromäärällä kuin Manskulla on nyt. Mansku ei tietenkään palvele samalla tavalla kuin Runeberginkatu, jolla on näistä kahdesta suurempi bussimatkustajien määrä. Mutta Runeberginkadulla on jo nyt raitioliikenteen tarjontaa 12 vuoroa tunnissa.Muistutan vielä, etten puhu kaikkien matkustajien kuljetamisesta Mannerheimintien kautta, vaan Mannerheimintien nykyisten matkustajien kuljettamisesta. Busseja kulkee aika lailla myös sisällä Töölössä, joten sitä kautta haluavat myös pääsevät sitä kautta jo nyt.
Kaiken edellä olevan valossa tämä ei ole mikään ongelma. Avainasia on, että henkilökapasiteettia säädetään vaunu- ja junakoolla, ei vuorovälin tihentämisellä. Tämä on periaate Keski-Euroopasta, eikä sitä varmaankaan ole ihan turhaan keksitty ja otettu käyttöön.Käytännön ongelmana on, että Mannerheimintien ja Kaivokadun risteyksen välityskyky putoaisi paljon nykyisestä.
Kuten tilastolukujen valossa näyttää, vähemmän kunninahimoiset ratkaisut todellakin riittävät. Manskulla ruuhkaliikenteessä henkilöautojen osuus on 29 %. Kunnianhimoisin toimenpide on minusta järjestää ne raitioliikenteen 100 % valoetuudet. Jos lähdetään siitä, että HSL-bussit poistetaan, jäljelle jäisivät kaukoliikenteen bussit ja niiden 880 matkustajaa aamuruuhkassa. Näitä busseja on niin vähän, että hyvityksenä ratikoiden liikenne-etuuksista voitaisiin poistaa bussikaistat. En usko tämän lisäävän autojen määrää, sillä sitä rajoittaa keskustan pysäköintimahdollisuus ja toisaalta raitiovaunu olisi kilpailukykyisempi palveluna kuin ruuhkainen autoilu.Täysin tai lähes täysin pintaraitiotiehin perustuva ratkaisu koko kantakaupungin joukkoliikenteelle esikaupunkilinjoja myöten vaatisi sekä puuttumista raskaalla kädellä autoliikenteen käytössä olevaan tilaan että ison kaluston takia kaupunkikuvan kannalta hankalia ratkaisuja erityisesti pysäkillä. Ei näissä ole mitään teknisesti mahdotonta. Henkilökohtaisesti vain uskon, että vähemmän kunnianhimoisella ratkaisulla olisi paremmat menestymisen mahdollisuudet.
Yksinkertainen tuntuma tähän asiaan:
Mainitun sivun 68 taulukon mukaan Mannerheimintiellä joukkoliikenteen matkamäärä klo 6-9 on 6610. Vuorokausivaihtelua on tarkasteltu sivulla 26. Tuntien osuudet ovat 6-7 3,2 %, 7-8 6,2 % ja 8-9 7,8 % (luettuna grafiikasta, numeroarvoja ei ole esitetty julkaisussa). Jos siis koko 3 tunnin jakso on 6610 matkaa, huipputunnin 8-9 osuus tuosta on 45 % eli 3000. Olemme ostamassa 175 paikan ratikoita. Jos hyväksytään, että niitä saa täyttää 80 % täyttöasteella, tarvitaan 22 vaunua tunnissa, siis vuoroväli yhden vaunun junilla 2,8 minuuttia.
Mannerheimintien suunta siis hoituu sellaisenaan pelkillä ratikoilla. Nykyinen keskivuoroväli Oopperan pysäkillä on jo enemmän eli 28 vuoroa. 22 vuorolla tunnissa hoituvat vielä täydet valoetuudetkin.
Pintaliikenteen kannalta hieman ongelmallisempi on keskustan itäpuoli. Pitkällä sillalla aamuruuhkan matkamäärä on 7520. Raitioliikenteen vuoromäärän tulisi olla 24. Aamulla vuoroja on jo nyt 39.
Olisikohan realistinen keskimääräinen täyttöaste Suomen oloissa ruuhkassa 55-65 % maksimikapasiteetista silloin kun paljon seisomapaikkoja?
Olen täysin samaa mieltä monestakin syystä. Semminkin jos leikkauslistat on taas edessä, niin mitä jos bussit vaan ihan yksinkertaisesti kääntyisi Kurvissa ympäri? Vaikka näin http://maps.google.fi/maps/ms?msid=209650463155016147313.0004a9aa029789f6b27c8&msa=0Eipä siinä ole bussikaistoja. Länsimetro vie joka tapauksessa pois valtaosan Kaivokadun bussiliikenteestä ja ainakin minua houkuttaa ajatus Kaivokadun bussiliikenteen lopettamisesta kokonaan. Bussit etenevät siinä yleensä hitaammin kuin kävelyvauhtia.
Tuon voi muuten tehdä jotenkuten samantienkin, synkkaa vaan ykkösen lähtöajat Pohjolanaukiolla bussiin joka tulee Käpylän asemalta.Esimerkkinä voisin esittää Mäkelänkadun: Tehdään Käpylän aseman päälle liityntäbussiterminaali ja jatketaan siihen nopeutettu raitiotie.
Kannatan lämpimästi helppoa ja nopeaa, mutta ei siellä Maunulan suunnalla ole kuin kaksi olennaista korridoria, Tuusulanväylä ja Pakilantie. Ja asukkaita on kuitenkin alueella ulkomuistista noin 20 000.Raitiotietä voidaan myöhemmin jatkaa esikaupunkien suuntaan, mutta vältetään paljon hankaluuksia alkuvaiheessa. Ei esimerkiksi ole lainkaan selvää mihin raitiotie todella pitäisi vetää Käpylän pohjoispuolella. Bussilinjoja tulee ihan oikeasti monesta eri paikasta ja yksittäiset virrat eivät aina ole kovin suuria. Raitiotien vetäminen valtion maantielle (Tuusulanväylä) ei sekään ole aivan läpihuutojuttu. Kannattaako kaikki maailman ongelmat yrittää ratkaista kerralla?
MRL 86 a § sanoi:Maantie, joka asemakaavassa on osoitettu kaduksi, muuttuu kunnan tekemällä kadunpitopäätöksellä kaduksi. Kadunpitopäätökset tulee tehdä tarkoituksenmukaisina kokonaisuuksina ottaen huomioon kunnossapidon vaatimukset ja maankäytön sekä tie- ja katuverkon toteutuminen.
Maantie lakkaa 1 momentissa tarkoitetun kadunpitopäätöksen tultua voimaan ja maantien tiealue siirtyy samalla kunnan omistukseen.
Tästä huolimatta voisi olla ihan hauska ennakkotapaus, jos joku moottoritienvarsikunta kaavoittaisi ohikulkutiestä kadun ja muuttaisi osan siitä ei-moottoritieksi vaikka uuden katuyhteyden, taukopaikan ja taajaman rakentamisen yhteydessä.
Hmm. Tämä keskustelu näyttää olevan oiva esimerkki kuinka varsinainen fossiilipolttoaine-kellokas Vesa Nurminen "hävisi" keskustelun.
Tähdennän, että mielestäni foorumeilla ei ole oleellista "voitto" tai "häviö" keskusteluissa, vaan enemmänkin se mitä uutta voi syntyä yhteistyöstä.