- Liittynyt
- 14 Heinäkuu 2005
- Viestit
- 5,978
Vanhana interreilaajana tunnen kyllä Tanskan maantieteen. Yritin selittää sen, että kun Fehmarin salmen yli Rödbyn ja Puttgardenin välille valmistuu seuraavan 10 vuoden aikana silta, rakennuspäätös lienee jo tehty, poistuu tietenkin tarve ajaa junalauttoja sen poikki mutta myös Trelleborgista Sassniztiin koska Malmöstä Berliiniinkin lyhenee ajallisesti matka uutta siltayhteyrttä pitkin kun lauttojen aiheuttama pullonkaula poistuu.Tanska on niemi, joka erkanee Saksan pohjoisrannikosta. Eli Tanskan ja Saksan välillä on maayhteys. Valtakunnanraja on tämän niemen eteläosassa Flesnburgin kaupungin pohjoispuolella.
Tanskaan kuuluu myös Sjaellandin saari. Sen ja Saksaan kuuluvan Fehmarnin saaren välillä on nykyään lauttayhteys Rödbyhavnin ja Puttgardenin paikkauntien satamien välillä. Merimatkan pituus on 18 km. Fehmarnin saaresta on etelässä silta mantereelle.
Ruotsista ja Tanskasta pääsee Saksaan myös Jyllannin kautta ilman lauttaa mutta matka tekee niin pitkän lenkin, että siksi junalauttayhteydet sekä Fehmarin salmen yli että Trelleborgista Sassnitziin ovat vielä olemassa matkustajajunaliikennettä varten, mutta myös autoja, busseja ja rekkoja varten. Tavarajunat Skandibnaviasta Saksaan kulkevat pidempää reittiä ilman lauttaylitystä.
Kansainvälisen tavarajunaliikenteen kannattavuus heikkeni 1990-luvun alussa kun kommunismi romahti itä-Euroopassa. Rekkakuljetukset halpenivat kun entisistä toverimaista tuli kilpailijoita ajamaan rekkoja länteen. Rautatiet eivät pysyneet hinta ja nopeuskilpailussa perässä. Junalauttaliikenen oli tietenkin jo silloin kalliimpaa hoitaa ja siksi se kärsi eniten. Silloin kun Railship vielä kulki Hanko-Travemünde väliä päivittäisillä juna-/rekkalauttavuoroilla, ei ollut Baltiankaan läpi mahdollista ajaa rekalla. Nyt on. Railship oli aikanaan kylmän sodan pakottama viritys, sama voi sanoa myös Suomen ylpeydestä, Finnjet-autolautasta. Ei ole enää tarvetta yli 30 solmua kulkevalle superautolautalle.Siis mihin perustuu väittämä, että junalauttaliikenteen kannattamattomuus johtuu siitä, ettei ole voitu käyttää monopoliyhtiön vaunuja? Olisiko rekkaliikenne Euroopaankin ehkä kannattavaa vain, jos reiteillä ei ajaisi muita kuin Pohjolan Liikenteen eli valtion omistamia autoja?
Olen kuullut itse aivan toisenlaisen selityksen junalauttaliikenteen kannattamattomuudelle tai sanotaanko huonolle kilpailukyvylle. Se on monopolijunayhtiön hinnoittelu. VR-Yhtymä veloittaa asiakkaan omistaman tai muualta vuokraaman vaunun vedosta enemmän kuin vaunun sisältämän rahdin kuljettamisesta VR-Yhtymän vaunulla. Ja tietenkin enemmän, kun minkä maksaa siirtokuormaus autoon ja autorahti. No tietenkin tämän voi tulkita niin, että kannattavuus johtuu siitä, ettei voi käyttää VR-Yhtymän vaunuja, kun kerran Suomen alueella junarahti on VR-Yhtymän vaunussa halvempaa kuin jonkun muun vaunussa.
On päivänselvä, ettei tällaiselle monopolihinnoittelulle ole mitään asiallista perustetta. Tosin en ymmärrä sille mitään asiatontakaan perustetta. Sillä minun on vaikea ymmärtää, miksi VR-Yhtymä tässäkin tapauksessa haluaa vähentää eikä lisätä rautatieliikennettä. Mutta minähän en ymmärrä sitä halua muutenkaan.
Näistä VR:n hinnoitteluista en osaa sanoa jaata enkä juuta. Searailin omistaa osittain VR ja Ruotsin SJ konsernit itse enkä ihan suoraan usko väitteisiin.
No ei nyt sentään. Kanaalitunneli maksoi 10 miljardia puntaa, HEL-TAL -tunnelin kustannusarviot ovat tainneet pyöriä siinä 2-5 miljardin euron haarukassa. Ja nämäkin kustannukset aiheutuvat vahvasti virolaisista, jotka ovat tyhmyyspäissään rakentaneet maansa rannikolle, jossa maaperä on lusikalla kaivettavaa höttöä. Suomen puolellahan merenpohja on solidia helposti tunneloitavaa kalliota.
Helsinki-Tallinan tunnelin 2-5 miljardin hinta-arvio on kyllä pahasti alakantissa.
Sveitsin uusi Gotthard-tunneli tulee maksamaan 10 miljardia euroa, pituutta sillä on n 57 km ja ihan peruskalliossa kulkee eikä ole vettä edes sen päällä.
Latvian ja Liettuan välillä reittejä on auki olennaisesti kaksi, Jelgavan-Siauliain reitti sekä radat Väinänlinnasta etelään Liettuan puolelle. Riian suunnasta etelään suuntautuvan liikenteen kannalta järkevä on vain Jelgavan-Siauliain rata, mutta se on sähköistämätön, kunnoltaan heikko, yksiraiteinen ja kokonaan vailla henkilöliikennettä. En tiedä, onko radalla paljoa enää jäljellä tavaraliikennettäkään. Tähän tilanteeseen on turha odottaa myöskään muutosta.
Enpä tienyt että se rata on noin heikossa jamassa. Itse olisin muistanut että se olisi 2-raiteinen, mutta joka tapauksessa kiskot oli hitsattu, ja kyyti tasaisempaa kuin esim Valga-Tartto-Tallinna välillä. Mutta se oli siis 15 vuotta sitten.
t. Rainer
Viimeksi muokattu: