Se on lyhyempi, mutta nykyisessä toteutusmuodossaan ei nopeampi. Ja jos lähtöpaikka pääradan varrella ei olekaan Ågeli vaan esim paljon isompi Tikkurila, niin samalla vauhdilla ajaa Pasilaan jossa pääsee näppärästi vaihtamaan Pitskun junaan. ...
Työmatkat helpottuvat vain niille jotka asuvat samassa ilmansuunnassa keskustasta katsottuna kuin minne työpaikka muuttaa. Jos itse asuu esim Keravalla ja ennen keskustassa toiminut työpaikka muuttaa esim Espoon Piispanristiin, niin mitäään helpotusta työmatkaan ei todellakaan tule, ei autolla eikä julkisilla liikennevälineillä.
Länsimetroon uskovat vetosivat kovasti Itäkeskuksen ja Etelä-Espoon välisiin yhteyksiin, joiden tarve kuitenkin on marginaalinen. Aina löytyy yksittäisiä esimerkkejä, joilla voi perustella, että ei kannata tehdä jotain, joka vaikuttaa muuhun. Mutta yksittäistapaukset eivät ole ratkaisevia, vaan se, missä on volyymi.
Helsinkiä ympäröivältä haja-asutusalueelta ja kehyskunnista on helppo tulla autolla minne vain, missä työmatkareitti pysyy ruuhkautuvan keskusta-alueen ulkopuolella. Autoliikenteen virrat osoittavat, missä liikenteen kysyntä on, ja siihen tulee vastata joukkoliikenteellä - ennen kuin se on lopullisesti myöhäistä. Eli yhdyskuntarakenne on päästetty täysin toivottomaksi, kun sitä ei ole suunniteltu yhdessä joukkoliikenteen kanssa.
Joukkoliikenteen tulee tietenkin välttää vaihtamista ja tarjota suoria yhteyksiä. Tikkurila - Psl - Pitäjänmäki on tietenkin parempi yhteys kuin Tikkurila - Oulunkylä - Pitäjänmäki, jos vaihto on hankala ja jatkoyhteys hidas. Mutta se tavoite onkin, että Tikkurilasta pitää päästä
ilman vaihtoa yhdellä ja samalla vaunulla Pitäjänmäkeen.
Vepsäläisen vision suuri vika on siinä, että sen lähtökohtana on mitä voidaan tehdä teknisesti kirjavalla systeemillä, koska mitään nyt erillistä järjestelmää ei saa kehittää. Lähtökohtana pitää olla matkustamisen tarve, ei tekniikka. Matkustamisen tarpeesta lähdettäessä tavoitteena tulee olla yhtenäinen järjestelmä, joka esimerkiksi yhdistää ainakin lähijunat, HKL-metron ja kehämäiset yhteydet.
Nyt halutaan panna ihmiset juoksemaan asemalta ja tasolta toiselle paikkaamaan tekniikan puutteita. Sillä tavoin tuetaan autoilua ja estetään joukkoliikenteen laajeneminen. Nykyiset tekniset ratkaisut eivät kykene vastaamaan asumistoiveiden haasteisiin, vaikka typerät poliitikot niin uhoaisivatkin.
Mutta onko kehäteitä jatkuvasti rakennettava lisää?
On, koska joukkoliikenne nykyisin eväin ei pysty vastaamaan kysyntään. Teihin löytyy rahaa, mutta metroihin tai paikallisjunaratoihin haja-asutusalueelle ei löydy.
Vepsäläinen ajaa mielestäni siinä suhteessa oikeaa asiaa että kun vaihto kahden nopean liikennevälineen välilä keskustassa tehdään mahdollisimman helpoksi, se helpottaa monen työmatkalaisen tuskaa. Kun länsimetron valmistuttua pääradan varrelta etelä-Espooseen päästääkseen ei tarvitse enää kävelllä rautatieasemalta Kampin bussiasemalle, matka lyhenee ainakin 10 minuuttia.
Hmm. Sama metroasema on Rautatientorilla kuin nytkin, sillähän pääsee kätevästi Kamppiin, ajoaika vain minuutti!:lol:
Vaihto Helsingissä ei parane länsimetrosta. Lähijunien tuloraiteilta kävelee melkein yhtä nopeasti Kamppiin kuin Rautatientorin metroaseman laiturille. Jos matka kohdistuu länsimetroasemaa pidemmälle, tulee kuvioon toinen vaihto aivan samoin kuin nytkin vaihto metrosta bussiin Kampissa. Nyt selviää yhdellä vaihdolla kävelemällä Kamppiin.
Pasilaan on suunnitteilla yhtä huono vaihto junien ja metron välillä. Jopa YTV on sitä moittinut lausunnoissaan KSV:lle, mutta en ole huomannut siitä piitattavan.
Ongelma on siinä, ettei H:gin raskasraiteiden välille saada mitenkään sujuvia vaihtoja ilman radikaaleja rakenteita johtaa metrojunat ja lähijunat samalle asemalle ja laiturille. Mutta siihen ei tahtoa ole - ihmsillähän on terveet jalat. Neuvostometrojen suunnitteluideologiaa 1960-luvulta: On parempi, että ihmiset patikoivat tunneleissa ja portaissa 4 minuuttia, jotta metrojunat voivat kulkea 2 minuutin välein, koska teoreettinen ennustemalli sanoo silloin, että tulee enemmän matkustajia. Minä pidän parempana sitä, että voin vaihtaa junasta toiseen samalla laiturilla seisten, vaikka joutuisin odottamaan peräkkäisiä junia 4 minuuttia ilman juoksemista.
Sitäpaitsi autolla kulkeminen pitkiä matkoja on kallista. Luitko sunnuntain Hesarin artikkelin työmatka-autoilusta ja miten paljon se kaikenkaikkiaan maksaa?
Luin toki. Itse laskin saman asian jo vuonna 1980, kun pohdimme perheemme asuinpaikkaa pk-seudulla. Siksi valitsimme Hakunilan, se oli kustannusoptimi silloin.
Mutta suurin osa ihmisistä ei välitä autoilun kustannuksista. Jos välittäisi, he eivät autoa käyttäisi. Tilanne on ollut jo vuosikymmenet kautta teollisuusmaiden niin, että autoilun hinnaksi lasketaan vain ja ainoastaan bensa. Autoilua ei rajoita hinta, vaan ruuhkautuminen ja pysäköintimahdollisuudet. Näiden molempien suhteen Helsingissä tehtään kaikki voitava, jotta autoilu sujuisi mahdollisimman hyvin. Keskustatunneli ja lisää pysäköintimahdollisuuksia, uusia katuyhteyksiä esikaupunkialueille ja vanhojen tehostamista.
No entäs Pasila sitten? Eikö keski-Pasilaan nousevaa työpaikka-aluetta lasketa "lähes" keskustaan tai ainakin kanta-Helsinkiin kuuluvaksi?
Lasken Pasilan samaan sarjaan kuin Hermanninranta tai Jätkäsaari. Ei keskustaa, vaan reuna-aluetta.
... mitä huomauttamista sitten Jokeri I ja II suunitelmissa sitten on? Paitsi että kakkonen on ajoitettu jonnekin 2020 väärälle puolella.
Siinähän se vastaus tuli. Hankkeiden toteutusjärjestys on täysin väärä. Ensimmäiseksi tulee panostaa poikittaiseen joukkoliikenteeseen ja radikaalisti. On silkkaa tuhlausta ja rakennusteollisuuden tukemista siirtää Etelä-Espoon toimivan bussiliikenteen käyttäjät tunneliin ja heikentää heidän joukkoliikennettään liityntäliikenteellä. Se ei tuo lisää joukkoliikenteen matkustajia, mutta lisää kustannuksia.
550 näyttää saavan matkustajia lisää sitä mukaa kun sinne lisätään tarjontaa. Ennusteiden mukaan näin ei pitäisi käydä, sillähän perustellaan sitä, ettei linjaa ole tehty raitiotieksi. Todellinen syy on vain nykyaikaisen ratikan pelko. Kaupunkilaiset eivät saa sellaista nähdä, koska sitten heitä ei enää voi saada metron kannattajiksi.
Toteutusjärjestys on kuitenkin se, että ensin muutetaan raiteilla kulkeviksi eniten kuormitetut bussilinjat.
Pidän tätä vääränä periaatteena. Bussilinjat on pakko sijoittaa autoilun tarpeisiin tehdyille kaduille. Siksi ne eivät kulje joukkoliikenteen kannalta oikeissa paikoissa. Ratikalla ei tätä rajoitusta ole, joten ratikkaverkko voidaan suunnitella paremmaksi kuin bussiverkko kadulla. Tähän samaan vipuun sanoisin kaatuvan HKL:n vertailun 18:n muuttamisesta ratikaksi. Koko vertailu on väärä juuri siksi, ettei ratikkaa sillä tavoin pidäkään tehdä.
Ottaen huomioon myös se, että kokonaiskuormitukseen lasketaan ruuhkan lisäksi myös ilta- ja viikonloppumatkustaminen, joka on kehän suuntaisilla bussilinjoilla aika vähäistä ainakin vielä.
Ilmeisesti 550:llä kuitenkaan ei nyt kun se viikonloppunakin ajaa. Selityksenä pidän sitä, että 550 ei kulje henkilöautojen reittejä, vaan joukkoliikenteelle suunniteltua reittiä edes osittain.
Anteeksi nyt kun tämä on taas varmaan jyrkkäsävyistä tekstiä. Mutta on minusta syytäkin arvostella tuota esitettyä bussitonta autokeskustan suunnitelmaa. Sillä mitähän siinä loppujen lopuksi ollaan tekemässä? Vapauttamassa vain bussikaistat autoilijoille.
Mikko Laaksonen on tainnut tällä foorumilla ensimmäisenä sen kirjoittaa: Metro on henkilöautoliikenteen etuisuusjärjestelmä, koska sen tarkoitus on poistaa joukkoliikenne katuverkosta.
Antero