Ideapark - syöpä joka leviää...

Turha tässä on Sukaria mollata, jos hän ei rakentaisi Pieksämäen Ideaparkkia, niin vastaavan elämysalueen tekisi joku muu. Tässähän on vain halu vastata asiakkaiden käyttäytymiseen. Jo Jumboa ja Selloa suunniteltaessa monet ihmettelivät, mistä niihin riittää asiakkaita. Itseäkin vähän ihmetyttää Pieksämäen vetovoima, mutta todennäköisesti kun siellä jaetaan avajaisilmapalloja, on väkeä ruuhkaksi asti. Monen sadan kilometrin etäisyydeltä järjestetään bussimatkoja, kuten nykyisikin moneen isompaan kauppakeskukseen. Onko siinä sitten järkeä hakea jotain erikoistarjouspaitaa naapuriläänistä, on jo toinen juttu.
 
KO.heppuli- niin me kaikki muutkin saamme käyttää liikenevän vapaan valuutan ihan miten itse parhaaksi näämme. Ei kai tässä kukaan ketään mollaa,mutta lähimmäisestä saa kai olla aidosti huolissaan, jos rupeaa pahasti viiraamaan.

Jos minä varallisuuteeni suhteutettena ostaisin vaikkapa tankkiautollisen Nokian kikkarevettä, niin saisin vielä nykyistä suuremman hullun leiman otsaan. Jos lyödään tarkoituksella kättä syvälle jo etukäteen varmaan lehmänläjään, niin tulee mieleen vaan kaikenlaista tyyliin EU-Bochum-Nokia.
 
Eikö se ole enemmänkin sijoittajien kuin meidän veronmaksajien ongelma. Ei kai meidän tarvitse sen enempää olla huolestuneita pääkaupunkiseudunkaan kiinteistönomistajien sielunelämästä.

Vaarantaahan se toki metropolipolitiikkamme etenemistä, että joku vielä investoi alueelle, jonka postinumero alkaa enemmän kuin kolmosella. (Vapaavalintainen hymiö.)

Näin juuri. En ymmärrä tätä jeesustelun määrää, mikä syntyy kun Topi päättää omilla rahoillaan pistää kioskin pystyyn Pieksämäelle. Maamme "metropolialueelle" sen sijaan rakennetaan ja suunnitellaan jos jonkinnäköistä kauppakeskus-viihdekeskus-sisälaskettelurinnevirityksiä, ja niitä pidetään täysin luonnollisina nykyihmisen (Kehä III:sen sisäpuolella asuvan) perustarpeina.

Pieksämäkeläiset ovat itse halunneet Ideaparkin kuntaansa ja pidän hatunnostonarvoisena liikkeenä sitä, että Sukari lähtee toteuttamaan hanketta, jolle ainakin tämän foorumin kirjoittajien parissa ja todennäköisesti laajemminkin on lyöty jo varman tuhon leima.

Pieksämäki ei varmasti elä kaikken dynaamisinta vaihettaan tällähetkellä. Niinpä näkisin, että alueen elinkelpoisuuden säilyttämisen kannalta kyseinen hanke tarjoaa piristysruiskeen ja ylipäätään viestin, että maakuntakapungeillakin on mahdollisuudet pärjätä (tosin luonnollisesti nöyränä ja vaatimattomana suuren ja mahtavan lähes 600 000 asukkaan metropolin, ja sitä ympäröivien parin epäkupungin varjossa).

Todettakoon, että henkilökohtaisesti en kannata Ideaparkin kaltaisia mammuttihalleja, eikä mieleeni tulisikaan lähteä satojen kilometrien päähän kyseisiä monumentteja ihailemaan. Taitaa vaan olla niin, että Lempäälän Ideaparkin pihastakin löytyy viikonloppuisin suhteellisen monen "metropolilaisen" auto, vaikka samat kioskit löytyvät lähiostariltakin. Näin ollen voidaan kai olettaa, että myös Pieksämäelle riittää asiakkaita esim. Joensuusta ja Kuopiosta.

Myönnettäkköön, että myös itse pidän Sukarin sijoitusta aikamoisena riskibisneksenä. Toisaalta, jonkun otettava riskejä tai kohta ollaan tilanteessa, jossa kaikki yksityiset investoinnit kohdistuvat kolmosella tai sitä pienemällä alkaville postinumeroalueille. (Voitte vapaasti olla kuvittelematta hymiötä tämän viimeisen virkkeen perään.)
 
Mielestäni Ideapark on ollut hirveä hanke alusta lähtien. Tällä hetkellä Ideaparkit on kuitenkin kannattavia sijoituksia. Hankkeen puuhamies/rahoittaja maalaili kuinka kuinka ihmiset rakastavat ajaa autoa moottoritienvarsien hypermarketteihin. 20-25v päästä hypermarketit on täysin kannattamattomia hankkeita. Moottoritievarsikauppakeskuksia rakennetaan tällä hetkellä jo liikaa. Veikkaan Ideaparkin muiden mukana ottavan tappiota niskaan. Sen verran ruusuisia maalailuja olivat Ideapark-herran lausunnot, jos olette katsoneet, esim. tv-haastatteluissa.
 
Veikkaan Ideaparkin muiden mukana ottavan tappiota niskaan. Sen verran ruusuisia maalailuja olivat Ideapark-herran lausunnot, jos olette katsoneet, esim. tv-haastatteluissa.
Aivan. Sukarin liikeidea ei ole myydä asiakkaille yhtään mitään, vaan periä vuokraa peltihalliin halvalla rakennetuista liiketiloista. Vuokra ei ole sidottu liikevaihtoon, kuten kauppiaan toimeentulo. Niinpä tappion ottavat kannettavakseen liiketilojen vuokraajat. Sukari kuittaa omat rahansa pitkillä vuokrasopimuksilla, joista ei pääse irti. Kun sopimuskausi päättyy, peltihalli on jo maksettu.

Ylipäätään meidän jokaisen olisi hyvä ymmärtää se, että kun Sukarin tapainen yrittäjä menee konkurssiin, ME maksamme viulut. Konkurssi tarkoittaa sitä, että yrityksen velat ylittävät varat, ja velkojat eivät saa rahojaan enää takaisin. Jos velkoja on pankki, se kerää menetetyt rahat muilta velallisiltaan. Kaikkein varmimpia velkojen ja korkojen maksajia ovat yksityiset kansalaiset asuntolainoineen, joten ME kustannamme pieleen menevät ideaparkkipelleilyt.

Antero
 
Uusköyhät ovat myös aina matkustelleet mitä ihmeellisimpiin paikkoihin saadaksen jotain himoittua halvalla... nyt he lentävät Thaimaaseen.

Ei kai nyt kovin uusköyhä voi olla jos on varaa matkustaa Thaimaaseen. En keksi mitään halpaa hankittavaa Thaimaaseesta, jonka tavaran voisi ahtaassa lentokoneessa kotia tuoda, ellei nyt Ranta-Rolexia sellaiseksi lasketa?
 
Ei kai nyt kovin uusköyhä voi olla jos on varaa matkustaa Thaimaaseen. En keksi mitään halpaa hankittavaa Thaimaaseesta, jonka tavaran voisi ahtaassa lentokoneessa kotia tuoda, ellei nyt Ranta-Rolexia sellaiseksi lasketa?

Se oli tarkoitus olla satiiria tuo määritelmäni tämän päivän "uusköyhistä". Jatkoin vähän Anteron aloittamaa teemaa.

Mittatilausvaatteet sekä kaikenlaiset "elämykset" ja yleensä halpa hintataso ja matkojen halpuus ovat vetäneet porukkaa Thaimaaseen jo kauan.

t. Rainer
 
Viimeksi muokattu:
Tuovatpahan nämä hehtaarihallit ainakin töitä rakennus-, maanrakennus-, ja kuljetusaloille. Aina kun jonnekin rakennetaan uusia kauppakeskuksia, ihmetellään miten sinne löytyisi asiakkaita. Sukarin Topi on jo kauan pitänyt kalustetaloaan Maskussa, pitkän matkan päässä Turun keskustasta. Silti ihmiset käyvät siellä. Maskuunkin on suunnitteilla "Ireaparkki". Eräässä TV-haastattelussa Sukari kertoi menestyvänsä sillä, että tekee aina tarpeeksi suuren hallin. Aikoinaan Maskuun olisi tarvittu 500m² tilaa, mutta rakennettiinkin 2000m².

Minkähänlaisessa kunnossa Pieksän liiketilat ovat? Yhtenä hyvänä puolena voisi pitää että rakennuskanta uudistuisi.
 
Lääke Ideapark:in kaltaisiin ilmiöihin olisi alueellinen kaavoituspolitiikka. Jos Tampereen seudulla olisi yhteinen kaavoituksesta vastaava viranomainen, joka ottaisi huomioon yhdyskuntarakenteen eheyden ja muut ekologiset näkökulmat ei koko Ideaparkkia olisi rakennettu. Tai ei ainakaan sinne minne se nyt tehtiin. Toisaalta ympäristökeskus voisi vaatia YVA-menettelyssä tarkempia selvityksiä siitä kuinka liikennevirrat järjestetään. Jos joukkoliikennettä ei otettaisi huomioon tai suunnitelmat olisivat epärealistiset voitaisiin lupa evätä.
 
Takaisin
Ylös