Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Varsinaisesti vieläkään kyse ei tuntuisi olevan raitiotieliikenteen kehittämisen lopettamisesta ja korvaamisesta johdinautoilla.
Raitioliikenneinvestoinnit ja pitkälti trollikkakin ovat pitkän tähtäimen juttuja. Tärkeää olisi miettiä tulevaisuuden raitiotieliikenteen mahdollisuudet riittävän pitkälle. Siis se, mihin ja minkälaisia reittejä Laajasalon ja satamien vaunut tulevat menemään ja kuinka rankasti voitaisiin olla valmiita ottamaan raitiotieliikenteelle lisätilaa keskustasta. Keskeinen kysymys nähdäkseni on se, minkälaisen liikennemäärän keskustan raitiotiet voivat läpäistä siedettävin muutoksin.
HKL-johtokunnan eilisestä päätoksestä huolimatta, en voisi uskoa, että tällainen ratkaisu oli Helsingissä kuitenkaan edessä.Ja ratikatko pois?
Tämä on kyllä minunkin mielestani varsin valitettava, mutta voisi olla varsin yleinen näkemys Helsingin ratikoiden nykytilasta ja kertoo mielestäni myös sen, ettei päättajätasollakaan olla aivan tyytyväisiä siihen.Mutta jos suunnittelujohtajankaan mielestä ratikoissa ei ole muuta hyvää kuin imago, niin pahalta näyttää.
Piti vielä sanomani, ettei näin edes voi väittää, kun kustannus koostuu kiinteistä ja muuttuvista kustannuksista. Kokonaiskustannukset ovat silloin riippuvaiset tarjotusta paikkamäärästä. Eli pitäisi kysyä, millä tarjotulla kapasiteetilla johdinauto olisi 45 % halvempi?HKL johtokunnan esityslista sanoi:Johdinautoliikenteen kustannus on noin 45 % raitioliikenteen kustannuksista, kun otetaan huomioon niin liikennöinnin ja infrastruktuurin kuin päästöjen ja matkustajien ajan kustannukset.
Automaattiajohan ei vaikuta pysäkkiaikaa lyhentävästi tai linjanopeutta nostavaksi, joten ei sellaista siihen tarvita. Jos ratikka kulkee tunnelissa ilman kuljettajan kiihdytystä ja jarrutusta, se vähentää kuljettajan työtä, ei muuta. Kuljettaja kuitenkin valvoo pysäkkitoiminnot ja panee vaunun liikkelle, joten automaatin viivytyksiä ei synny.Uusi kaksipuolisin ovin varustettu kalusto ei maksane juuri enempää kuin automaattiajoon kykenevä uusi kalusto tunneliratikalle.
HKL:n esitys perustuu väittämään, että johdinautoliikenne on 45 % halvempaa kuin raitioliikenne. On valitettavaa, ettei tätä selvityksen keskeistä virhettä ole oikaistu, mutta kukas sitä olisi ollut oikaisemassakaan.
Jos nimittäin johdinauton suurten kustannusten vuoksi bussiliikenteen palvelua karsitaan ilman, että tilalle tulee jotain houkuttelevampaa, niin takapakkia mennään.
Mielestäni tarkemmassa johdinautoselvityksessä on kuitenkin laskettava, paljonko raitioliikenteen hoitaminen Helsingissä on kalliimpaa verrattuna saman liikenteen hoitamiseen johdinautoilla. Silloin päättäjillä on aito tieto siitä, paljonko ratikan tuomista hyödyistä maksetaan ja voitaisiin arvioida, saataisiinko suurempia hyötyjä käyttämällä rahat johonkin muuhun.
PItää myös arvioida kuinka paljon vähemmän matkustajia johdinauto houkuttaa. Ihmiset vaikuttavat pitävän raidekulkuneuvoista pyöräkulkuneuvoja enemmän. Miten tuon voi mitata?
Väitän, että tällainen laskelma on yksinkertaisesti laskettu väärin. Tässä ketjussa on jo tullut selväksi, millä tavoin.Nythän Helsingissä on raitioliikenteessä vähän vastaava tilanne: johdinautoselvityksen mukaan esim. linjan 4 liikennöintikustannukset dieselteleillä olisi vuodessa yli 2 miljoonaa euroa pienemmät kuin raitiovaunuilla.