HKL:n linjaa 56 tarkoitat? Kustaan kartanollahan sillä lieni päätepysäkki. En muista kartalla suoraan nähneeni sitä.
Sitä tarkoitan ja päättäri oli muistaakseni juuri tuossa kulmassa.
Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
HKL:n linjaa 56 tarkoitat? Kustaan kartanollahan sillä lieni päätepysäkki. En muista kartalla suoraan nähneeni sitä.
Tässä on hyvin suuri osa ketjussa mainituista päätepysäkeistä koottuna Google My Maps-karttapohjalle.
https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1NVKILYHE01wKnfJ53t25cLBOQ0fWD5jk&usp=sharing
Joitain jouduin jättämään pois, kun en kaikkien pysäkkien tarkkaa sijaintia tiedä. Jokaisesta päätepysäkistä mainitaan sinne päättyneitä linjoja.
Linjan 79 päätepysäkki on ollut Eliel Saarisen tien ja ilkantien risteyksessä, sen länsipuolella. myöhemmin Takkatien ja Arinatien länsipään risteyksen kohdilla olleessa silmukassa.
.
70-80-lukujen vaihteessa 69 päätepysäkki oli Syystiellä Kirkonkyläntien kulmassa. Linja teki suuren korttelikierroksen myötäpäivään.
Laitoin virhetietoa tuossa edellä, jälkimmäinen lause ei pidä paikkaansa 79:n osalta. Takkatien ja Arinatien länsipään risteyksen luona olevaa silmukkaa käytti siis linja 50A, ei linja 79.
---------- Viestit yhdistetty klo 16:23 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 16:20 ----------
Pitää paikkansa. Ennen sitä sen lähtöpaikka oli joitakin vuosia Katajamäentien ja Notkotien kulmassa, päätepysäkki oli Notkotiellä, auton keula länteen päin.
---------- Viestit yhdistetty klo 16:23 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 16:20 ----------
Pitää paikkansa. Ennen sitä sen lähtöpaikka oli joitakin vuosia Katajamäentien ja Notkotien kulmassa, päätepysäkki oli Notkotiellä, auton keula länteen päin.
Tässä lapsuusmuistoja 60-luvulta:
Linjan 95 (entinen 41) päätepysäkki oli Porvoontien varrella Uiskotien kohdalla, silmukka Porvoontien pohjoispuolella.
Linjan 96V Rautatientori - Mellunmäki - Vuosaari - Kallvik päätesilmukka oli nykyisin kadonneella paikalla Vuosaaren kartanoon johtavan pikkutien risteyksessä, ei kaukana nykyisten Vuotien ja Aurinkotuulenkadun risteyksestä. Kallvikin linjalla oli aikataulussa myös vuoroja "Bastön laiturille" joka sijaitsi siellä missä nykyään Itäreimarintie vaihtuu Eteläreimarintieksi.
Hieno ja monipuolinen katsaus vanhoihin päättäreihin. Pari kommenttia linjoista 95 ja 96V.
Eikös se 41:n (myöh. 95) päättäri tarkkaan ottaen ollut Sippolankujan kohdalla. Muistan kuinka kävelimme Vartsikan kansakoulusta 41:n lähtöpaikalle. Sippolankujan lenkki näkyy myös vanhoissa ilmakuvissa 1960-luvulta. Vuoden 1969 kuvassa siinä on jopa bussi juuri pysäkillä. Porvoontien vastakkaiselta puolelta lähti (ja lähtee) Vehkalahdentie. Linjalla 41 oli aikaisemmin muitakin päättäreitä. Nämä olivat kuitenkin 1940-luvulla. Niistä ei varmaan nyt ollut kyse.
Linjan 96V päättäri on edelleen mainiosti näkyvillä entisen pesularakennuksen vieressä. Pesularakennuksesta on tehty moderni rivitalo. Vanhat kadutkin ovat edelleen paikallaan, ne ovat vain nykyään kevyen liikenteen raitteja.
Paikalla kääntyi vielä 2000-luvulla palvelulinja, jota ajoin. Hyvin näkyvissä olevassa lenkissä on vielä palvelulinjan pysäkkitolppakin jäljellä.
Muuten: Vuosaaren metroasemalta Uutelaan menee linja 819 joka on kai lakkautettavien joukossa. Siinä taidetaan ajaa vielä soratietä Helsingin rajojen sisällä.
En tiedä löytyykö Espoossa, Siuntiossa, Vantaalla, Tuusulassa ja Sipoossa soratieosuuksia joillakin HSL-linjoilla? Ehkä pikkubussilla ajettavilla reiteillä niitä on, mutta löytyykö sellaisiakin kohtia joissa ajetaan soratietä täysikokoisilla busseilla?
Menin vuonna 74 töihin Oy Liikenne Ab:lle ja siihen aikaan linja 96V kääntyi Kallvikintien ja Mustalahdentien risteyksessä ollen Vuosaaren järein linja. Linja 96 kääntyi ennen telakan aloittamista Porslahdentien ja Niinisaarentien risteyksessä olleella kääntösilmukalla. Siihen aikaan puhuttiin Kallvikinlinjasta eli Itäväylää Mellunmäenristeyksen kautta kulkenutta linja 98:aa. Sen päätepysäkkiä nimettiin silloin Raken saunaksi, taisi siinä joku pesulakin olla samassa talossa. Tällä linjalla oli muutama vuoro, jotka menivätkin Ramsinniementietä jonkun pankin koulutuskeskukseen, olikohan Yhdyspankki tai Osuuspankki.
Osuuspankkiopisto, nykyinen ortodoksinen kulttuurikeskus Sofia.Ramsinniementietä jonkun pankin koulutuskeskukseen, olikohan Yhdyspankki tai Osuuspankki.
Aikoinaan ajoin linjaa 11 Korkeasaareen (Mustikkamaalle). Silloin mentiin Mustikkamaan halki erittäin pölisevää hiekkatietä Torni-Volvolla. Linja 16 menee nykyään sinne, mutta tie on muistaakseni jo asfaltoitu.
Osuuspankkiopisto, nykyinen ortodoksinen kulttuurikeskus Sofia.