Keski-Suomen ja Savon oikoradasta

Oiko ry ehdottaa, että Lahden oikorataa jatkettaisiin nelostietä mukaillen Jyväskylään ja Jyväskylän jälkeen tehtäisiin oikaisu, jolloin Kuopioon päästäisiin kulkematta Pieksämäen kautta.

Onko tässä ideassa järkeä? Matka-ajat kieltämättä lyhentyisivät tällaisella toimenpiteellä (kuinka paljon?), mutta jos otetaan huomioon, ettei Jyväskylään ja Kuopioon kuitenkaan mene kovin monia matkustajajunia päivässä, radat olisivat aika huono investointi.
Katselin tuota karttaa, ja tuo junahan menee Kärkistensalmen siltaa, eli kyllä Pekkarinen tälle rahaa hoitaa vanhasta muistista! Henk. koht. minua kiinnostaisi junayhteys Helsinki - Joutsa...

Jos asiaa nyt miettii Lahdesta eteenpäin. Nyt kun tuo oikoratakin tehty, Heinola - Lahti - Helsinki saattaisi vetääkin hyvin, voisi ehkä harkita ainakin paikallisjunaliikenteen uudelleenaloittamista Heinolaan? Tuo loppupätkä sitten, siinä on Sysmä, Hartola ja Joutsa matkalla, kaikki pieniä 4000 asukkaan kuntia, mutta kai tuolle välille ainakin yksi asema tulisi. Kun joku vielä keksisi miten mökkiläiset saisi käyttämään junaa (kimppatakseja?) niin voisi olla matkustajiakin. Jyväskylään on ihan kivasti liikennettä etelästä päin. Joka tapauksessa, kyllä tähän pitäisi saada Jyväskylää, Heinolaa ja miksei noita pienempiäkin paikkakuntia maksajaksi. On tuo paljon teollisuushallia fiksumpi investointi.

Loppupätkään Ouluun en osaa ottaa kantaa.
 
Hyvä idea tämä Oiko ry:n ehdotus Lahti-Jyväskylä kärkistensalmen kohdalta. Vielä kun rataa jatkettaisiin Jyväskylästä Ouluun.

Esim: Helsinki - Pasila - Tikkurila - Lahti - Heinola - (Hartola) - Jyväskylä - Äänekoski - Viitasaari - (Pihtipudas) - Haapajärvi - Nivala - Oulainen - Vihanti - Oulu. Matka-aika noin 4-5 tuntia riippuen onko IC vai pendolino. HUOM: nykyään reilu 6-7 tuntia. Tietyt junat voisivat myös pysähtyä Hartolassa ja Pihtiputaalla, ehkä.

Sitten vielä sähköistettäisiin Vaasan rata ja kaikki IC:t ja pendolinot kulkisi vain Vaasaan. Väli Seinäjoki-Oulainen olisi taajamajunatarjontaa, väli on tiheää nauhakylää, joten se sopii taajamajunille kuin tehty. Nykyäänhän esim Lapuan asema on monesti se jonka kaukojunat sivuuttavat. Näin tarjontaa saataisiin myös pienemmille paikoille, Härmä, Pännäinen, Jepua, Kruunupyy, Kälviä, joiden läpi rata menee. Asemia ei tietysti nyt ole kun rata perustuu kaukoliikenteelle. Toki Kokkolaan voitaisiin ajaa joitain suoria yhteyksiä Helsingistä, mutta pääosa liikenteestä suuntautuisi Vaasaan. Ylivieskasta pohjoiseen pääsisi Seinäjoen paikulla Oulaisissa vaihtaen, ja etelään Iisalmen paikulla Nivalassa vaihtaen.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Matka-aika noin 4-5 tuntia riippuen onko IC vai pendolino. HUOM: nykyään reilu 6-7 tuntia. Tietyt junat voisivat myös pysähtyä Hartolassa ja Pihtiputaalla, ehkä.

Pari vuotta sitten meni aamu-Pendolino aikaan 5:45 Helsinki-Oulu, joten kyllä tuo aika olisi ehkä enemmän jotain 3:00-3:30, jos suurnopeuskuntoon rakennettaisiin tuo suora rata.
 
Heinolassa vauhditettiin keskiviikkona Kerava–Lahti-oikoradalle jatkopätkää Mikkeliin, uutisoi HS.
 
Eiköhän rakenneta Luhangan radan sijasta tämä lyhyempi ja halvempi oikaisu Mikkeliin, tulevan moottoritien kanssa samaan maastokäytävään. Ei tarvittaisi kalliita tunneleita niin kuin Jyväskylään mennessä.

Hyvä idea. Jyväskylän radasta hyötyjänä olisi vain Jyväskylä. Mikkelin oikoradasta hyötyisivät Mikkeli, Pieksämäki, Kuopio, Iisalmi ja Kajaani. On itsestään selvää, kumpi on järkevämpi projekti. Jyväskylän oikorata tulisi kysymykseen vain siinä tapauksessa, että Äänekosken radalla olisi nopea jatkoyhteys Ouluun, eli osana Helsinki-Oulu -yhteyttä.
 
Keski-Suomen oikorata saattaa sittenkin tulla kysymykseen:
Keski-Suomessa kampanjoidaan rautatien rakentamiseksi Lahden ja Jämsän välille. Joukko Keski-Suomen päättäjiä on lähettänyt pääministeri Matti Vanhaselle (kesk.) kirjeen, jossa rataa esitetään yhdeksi valtion elvytyshankkeeksi. Ratahanketta on esitelty myös elinkeinoministeri Mauri Pekkariselle (kesk.).

Kirjeessä rataa kutsutaan Jämsästä etelään suuntautuvaksi oikoradaksi. Oikorata mahdollistaisi nopeat henkilö- ja tavarajunayhteydet Keski-Suomesta pääkaupunkiseudulle.

Jämsän ja Lahden välimatka on noin 120 kilometriä. Sanomalehti Keskisuomalaisen arvion mukaan ratakilometrin rakentaminen maksaa noin kymmenen miljoonaa euroa, joten oikoradan rakentamiskustannukset nousisivat noin 1,2 miljardiin euroon.
Itse olisin kuitenkin sitä mieltä, että aiemmin tässä ketjussa mainittu Lahti - Heinola - Muurame - Jyväskylä reititys olisi parempi, vaikka toki silta Päijänteen kautta maksaisi jkv. enemmän. Heinola "ansaitsee" ratayhteyden ja tässä se olisi mukana.
 
Matkustajavirrat ovat Suomen junaliikenteessä jo muutenkin niin ohuita, että niitä ei ole järkevää pilkkoa enää pienempiin osiin. Kannattaisi mieluummin parantaa Jyväskylä- Tampere -väli ja päärata sellaiseen kuntoon, että niillä voisi ajaa Pendolinolla huippunopeutta koko matkan.
 
Idea uusien junaratojen rakentamisesta on loistava, se parantaisi junaliikenteen kilpailukykyä. Ehdotan kuitenkin ennemmin, että tehtäisiin rata Lahdesta Heinolaan ja siellä se jaettaisiin, toinen haara Jyväskylään ja toinen Mikkeliin. Tällä tavalla Mikkeli, Pieksämäki, Kuopio, Iisalmi ja Kajaani pääsisivät nopean junaliikenteen piiriin, kun koukkaus Kouvolan kautta jäisi tekemättä. Bonuksena Heinolan kaupunki saisi ensimmäiset junansa vuosikymmeniin ja tulisi osaksi Helsingin seutua. Rata Jämsä-Jyväskylä hyödyntäisi vain Jyväskylää. Jos Jyväskylään tehdään nopea rata, tulisi miettiä myös Jyväskylästä Ääneskosken kautta Ouluun johtavan radan parannusta. Tällöin saataisiin junatarjontaa Jyväskylän lähistön pikkukaupungeille ja suora junayhteys Helsinki-Jyväskylä-Oulu.
 
Idea uusien junaratojen rakentamisesta on loistava, se parantaisi junaliikenteen kilpailukykyä.

Näissä maakuntien elvytyshankkeissa on kuitenkin se ongelma, ettei a) niiden kannattavuudesta ole mitään tietoa (elvytettäessäkin pitäisi priorisoida kannattavampia hankkeita) ja b) niille ei ole aluevarauksia kaavoissa, ratapiirustuksista puhumattakaan. Sellaisten tekeminen vie aikaa useita vuosia. On olemassa sellaisiakin massiivisia ratahankkeita, joissa suunnitelmavalmius on paljon pidemmällä, esimerkiksi nyt Elsa.

Ehdotan kuitenkin ennemmin, että tehtäisiin rata Lahdesta Heinolaan ja siellä se jaettaisiin, toinen haara Jyväskylään ja toinen Mikkeliin.

Mikkelin haara saattaisi jopa kohtalaisella aikataululla onnistuakin. Mutta miljardin laittaminen rataan Jyväskylään ei ole kauhean hyvä ajatus, koska nykyinen Jyväskylän junayhteys on kohtuunopea ja tarjoaa lisäksi yhteyden Turkuun ja Tampereelle. Sen parantaminen mutkia oikomalla Oriveden ja Jämsän välillä voisi olla järkevää.

Itselleni tulee mieleen sellainenkin, että rata Heinolaan asti ei herättäisi sellaisia ristiriitaisia ajatuksia, joita Heinola-Mikkelikin jo saisi aikaan. Kouvola vastustaisi sitä varmasti verisesti. Jos Heinolan rata perusparannettaisiin (käytännössä rakennettaisiin uudelleen käyttäen vanhaa pohjaa vähän hyödyksi) 160 km/h nopeudelle, mahdollisesti varautuen geometriassa tason nostoon, voitaisiin Z-junia jatkaa Heinolaan, pysähtyen matkan varrella ehkä pari kertaa. Z-juna on kuitenkin niin nopea, että varsinaista IC-junaa Helsinkiin ei tarvittaisi.
 
Ehdotan kuitenkin ennemmin, että tehtäisiin rata Lahdesta Heinolaan ja siellä se jaettaisiin, toinen haara Jyväskylään ja toinen Mikkeliin. Tällä tavalla Mikkeli, Pieksämäki, Kuopio, Iisalmi ja Kajaani pääsisivät nopean junaliikenteen piiriin, kun koukkaus Kouvolan kautta jäisi tekemättä.

Kyseiset paikkakunnat tosin olisivat päässeet nopean junaliikenteen piiriin huomattavasti edullisemmin, jos oikorata olisi linjattu oikein, eikä pilattu sen funktiota suosimalla härskisti yksittäistä kirkonkylää.
 
Itselleni tulee mieleen sellainenkin, että rata Heinolaan asti ei herättäisi sellaisia ristiriitaisia ajatuksia, joita Heinola-Mikkelikin jo saisi aikaan. Kouvola vastustaisi sitä varmasti verisesti. Jos Heinolan rata perusparannettaisiin (käytännössä rakennettaisiin uudelleen käyttäen vanhaa pohjaa vähän hyödyksi) 160 km/h nopeudelle, mahdollisesti varautuen geometriassa tason nostoon, voitaisiin Z-junia jatkaa Heinolaan, pysähtyen matkan varrella ehkä pari kertaa. Z-juna on kuitenkin niin nopea, että varsinaista IC-junaa Helsinkiin ei tarvittaisi.

Heinolan radan sähköistäminen ja kunnostaminen 160 km/h nopeudelle liittyy merkittävästi myös Lahden matkakeskuksesta käytävään keskusteluun. Ajatuksen toteutuessa Lahteen voisi jäädä erillisten rautatie- ja linja-autoasemien malli. Matkakeskus tehtäisiinkin Heinolaan, jossa asemien välimatka on nykyisin noin 100 metriä. Vaihtoyhteyksiä olisi tarjolla junilta Heinolan, Mikkelin ja Savonlinnan sekä Heinolan ja Jyväskylän välisille linja-autovuoroille.
 
Mutta miljardin laittaminen rataan Jyväskylään ei ole kauhean hyvä ajatus, koska nykyinen Jyväskylän junayhteys on kohtuunopea ja tarjoaa lisäksi yhteyden Turkuun ja Tampereelle. Sen parantaminen mutkia oikomalla Oriveden ja Jämsän välillä voisi olla järkevää.

Samaa mieltä. Nykyinen rataverkko tarjoaa suhteellisen hyvät yhteydet Turun, Tampereen, Jyväskylän ja Kuopion kesken. Nopeutta näiden kaupunkien välillä tulisi nostaa ja samalla nousisi myös Helsinki-Jyväskylä -yhteyden nopeus. Erillisen radan rakentaminen palvelemaan Helsinki-Jyväskylä -väliä aiheuttaisi laajamittaista palvelun huononemista mainittujen Helsingin ulkopuolisten kaupunkien kesken. Ainoastaan Jyväskylä hyötyisi, muut häviäisivät. Jos tuollaiseen susihankkeeseen laitetaan miljardi, niin se on kyllä kotiinpäin vetämisen maailmanennätys.

Samoin yhteys Helsingistä Ouluun hoituu parhaiten nykyistä päärataa pitkin, vaikka matka onkin pidempi. Jos oikorata Jyväskylän kautta halutaan, niin se maksaa käsittämättömän summan eikä hyötyjiä ole muita kuin Oulu (ja Jyväskylä). Samalla nykyinen pääratavarsi kärsii ja yhteydet Oulusta paikkoihin kuten Vaasa, Seinäjoki, Tampere ja Turku heikkenevät tuntuvasti. Helsinkiin jatkamattomia pääradan matkustajia on huomattava osuus nykyisten Oulun-junien matkustajista. Hypoteettisella oikoradalla olisi huomattavasti vähemmän matkustajia, kun sen varressa ei juuri ole merkittävää asutusta toisin kuin Pohjanmaan rannikkoseudulla.

Olennaisen tärkeää olisi nostaa pääradan nopeustaso niin korkeaksi että matka Helsingin ja Oulun välillä taittuu mahdollisimman nopeasti. Samoin Helsingin ja Jyväskylän välinen yhteys saadaan nopeaksi parantamalla Tampere-Jyväskylä väli (sekä tietenkin tarjoamalla riittävä kapasiteetti Helsinki-Tampere -välillä, mistä hyötyy koko Tampereen takainen läntinen ja keskinen Suomi).

Toivoa sopii, että nyt ei elvyttämisen varjolla lähdetä toteuttamaan uusia mikkihiiri-hankkeita vaan panostetaan niihin yhteyksiin, joiden tuottamat hyödyt ovat parhaat ja laajimmalle kohdistuvat.
 
Helsingin, Hämeenlinnan ja Padasjoen välistä juna-bussireittiä tulee myös kehittää. Esimerkiksi tänään perjantaina havaitsin IC2-175 -junan lähtevän Riihimäeltä 13 minuuttia myöhässä klo 16.05. Tampereelle mennessä aikataulu ehkä kurottiin kiinni. Hämeenlinnassa saattoi bussiin vaihtaville tulla kiire Lammin ja Padasjoen vakiovuoroon, joka lähtee klo 16.20 Hämeenlinnan linja-autoasemalta ja kulkee rautatieaseman kautta. Tavallisesti vaihtoaikaa on junalta 11 minuuttia. Kyseessä myös illan viimeinen Hämeenlinna-Lammi -vakiovuoro. Padasjoen Taulussa vuorolta on perjantaisin nopea vaihtoyhteys pikavuorolla Jämsään.
 
Padasjoen Taulussa vuorolta on perjantaisin nopea vaihtoyhteys pikavuorolla Jämsään.

Eipä Matkahuollon hakukone sitä löydä, vaikka sellainen onkin. Saisivat kehittää tuota yhteyttä niin, että Hämeenlinnasta Jyväskylään pääsisi bussilla. Tuo vuoro voisi lähteä vaikka jo Salosta. Olisi hyvä, kun olisi junareittejä täydentäviä eri reittejä kulkevia busseja.
 
Takaisin
Ylös