Koronaviruksen vaikutus liikenteeseen

Ammattimaisena .... ja .... haluat aina tahallasi sekoittaa puurot ja vellit.
Ennenkuin mennään eteenpäin on syytä selvittää että kaduttiko Sinua nuo pisteiden kohdalla olevat sanat ?

Ei kaduta, koska olet antanut enemmän kuin aihetta tuohon sananvalintaan.

"Ennenkuin mennnään eteenpäin..." Tämä oli tämän vuoden paras vitsi tähän mennessä. Ikävä kyllä sun kanssa ei keskustelussa voi mennä eteenpäin.
 
Ei kaduta, koska olet antanut enemmän kuin aihetta tuohon sananvalintaan.

"Ennenkuin mennnään eteenpäin..." Tämä oli tämän vuoden paras vitsi tähän mennessä. Ikävä kyllä sun kanssa ei keskustelussa voi mennä eteenpäin.
Joukkoliikennefoorumin säännöt eivät sitten ole kaikille samat.
 
Mun otantani on tämä perinteinen "lähipiiri" eli todella suppea, joten ei vedetä tästä nyt liikaa johtopäätöksiä. Itse asiassa olisi kiva kuulla muilta kokemuksia tästä.

Mutta joulun ja uudenvuoden aikana lähipiirissä on ollut luokkaa 15 omikronkeissiä. Se tuntuu leviävän kuin Elanto – kaveri istui iltaa 7 muun kanssa, joukossa oli yksi altistunut mutta vielä oireeton, ja hän tartutti kaikki muut, jokaikisen. Jotka sitten joulun aikana tartuttivat eteenpäin kuin häkä, ennen kuin oireet alkoivat. Kaikilla kuvio oli häkellyttävän sama: 2–3 päivän itämisaika, sen jälkeen 48 tuntia oireita, sitten koko homma ohi. Eli hyvin nopea. Oireet on vaihdelleet ja osa on kyllä kuvannut olleensa todella kipeitä, kuumetta, hengenahdistusta. Yksi oli kokonaan oireeton, sai testistä positiivisen. Usealla on ollut todella lieviä oireita, siis sellaisia, että pre-covid-maailmassa ei olisi edes harkinnut kotiin jäämistä töistä. Muutama yskähdys, kurkku aavistuksen kipeä, parhaimmillaan aamulla alkanut ja seuraavana aamuna poissa. Yksi sai koronan uudelleen sairastettuaan sen edellisen kerran elokuussa, siis 4 kk väliä.

Yhteistä kaikille on tämä nopea kierto ja – aiempiin variantteihin verrattuna - lievä tauti.

Ei välttämättä olla kaukana siitä, että korona poistetaan yleisvaarallisten tartuntatautien listalta, tai ainakin aletaan suhtautua hyvin eri tavalla eristämisiin, karanteeneihin ja testaamisiin. Niille ei enää tahdo olla perustetta.

Oli kyse sitten bussinkuljettajasta tai muusta ammattiryhmästä, niin tuo taudin nopea kierto ja mahdollinen karanteenien reipas lyhentäminen tai niistä ainakin suureksi osaksi luopuminen helpottavat kyllä työpaikkojen tilannetta olennaisesti.

Teho-osastokuormatkaan eivät enää kohoa. Onko foorumilaisilla kellään tiedossa vakavia omikron-tapauksia? Luulisi, että niitäkin mahtuu joukkoon, mutta olisi mielenkiintoista kuulla, onko niissä aina joku selittävä taustatekijä.

Vähän luulen, että vakavista tapauksista tuskin on tietoa, edes anekdoottista, sillä ainakin vanhempien varianttien kohdalla taudin muuttuminen vakavaksi on tapahtunut noin kahden viikon päästä sairastumisesta. Kun omikron on levinnyt vasta hetki sitten, ei näitä tietenkään voi juuri olla. (Tietenkin, kun tartuntamäärät ovat jo mitä ovat, yksittäistapauksia varmasti löytyy.) Jos omikroniin liittyy long-covid -tyyppisiä oireita, niin niitä tai niiden yleisyyttä ei tietenkään voida tietää kun vasta keväällä. Sinälläänhän omikronin osalta asiat näyttävät tavallaan oikein hyviltä, mutta vielä on tämän verran mielestäni perustetta ainakin toistaiseksi pitää myös omikronia yleisvaarallisena ja jarrutella pari viikkoa, ennen kuin alkaa varmistua, miten todennäköisesti omikroniin sairastuneet sairatuvat vakavasti. (Siihen menee tietenkin vieläkin enemmän aikaa, ennen kuin tiedetään, mikä on kuolleisuus tai pysyvien vammojen saamisen todennäköisyys.)

Joskin on toinen asia, paljonko taudin leviämiseen voi enää vaikuttaa. Tartuntamäärät ovat niin suuret ja taudin leviäminen niin helppoa, että etäkouluilla, maskeilla, hygienialla, kokoontumisrajoituksilla yms. tuskin on olennaista vaikutusta. Tavallaan voisi sanoa, että uloin puolustuskehä on murtunut ja sen takia sen yksittäisten asemien puolustamisella ei ole enää merkitystä. Jos taistelua halutaan jatkaa, pitäisi siirtyä sisemmälle kehälle, tässä tapauksessa aika rajuun lock downiin samaan tyyliin kuin vaikkapa keväällä 2020 Italiassa. Mun näppituntuma on, että tuota lievemmät toimenpiteet tuskin auttavat. (En ole tosin laskeskellut tai mutenkaan yrittänyt analysoida tilannetta; puhun nyt tietenkin hyvin kevyistä analyyseistä ja laskelmista, joita pystyn itse tekemään.) Tai sitten tosiaan voi suosiolla lopettaa toimenpiteet, joilla pyritään ehkäisemään taudin leviämistä ja siirtyä lieventämään sen vaikutuksia.

Eli kylmän viileästi ajatellen järkeviä vaihtoehtoja on nyt oikeastaan vain kaksi: joko hyvin tiukka lock down tai rajoitusten purku. Ymmärrän kuitenkin oikein hyvin, että käytännössä näin ei voi eikä kannatakaan tehdä, sillä asiaan liittyy kaikenlaista muuta, vähäisimpänä ei suinkaan asian psykologinen puoli: eri toimenpiteet tuovat turvallisuuden tunnetta ihmisten keskuudessa ja näiden rauhallinen vaiheittainen purkaminen taas luottamusta siihen, että vaara on oikeasti ohi. Eikä hallinto tai terveydenhuoltokaan koostu roboteista, joiden korona-aikana syntyneet asennoituminen, opittu reagointi ja totutut tavat toimia muuttuvat noin vain yksittäisellä käskyllä. Ja tietenkin olisi kiva, jos voisi olla varma, että niitä vakaviakaan oireita sairastuneille tule viiveellä kovin paljoa.

Oma vaikutelma on, että sairaalat ja alueelliset terveysviranomaiset ovat kaikessa hiljaisuudessa jo siirtymässä ehkäisystä haittojen torjuntaan. Juuri tällä hetkellä kustannustehokkain ja oikeasti vaikuttava tapa torjua haittoja on yrittää rokottaa mahdollisimman monta ihmistä. Voi olla, että kolmas rokote sinällään ei perusterveelle tee kovin isoa eroa, mutta eipä rokotteet paljoa maksa, koneisto on käynnissä ja mitään muutakaan oikeasti tehokasta tuskin ehditään näiden viikkojen aikana tehdä, mitä aikaa on käytettävissä. (Ja käyttämättömät rokotteet tietenkin menevät roskiin heti, kun pandemia on ohi tai saadaan päivitetty versio rokotteesta.) Sitä paitsi voi olla, että kolmansilla rokotuksilla voi olla suurikin merkitys siinä kohtaa, kun katsotaan, miten todennäköisesti sairaalahoitoon johtanut tauti johtaa edelleen tehohoitoon tai kuolemaan. No, tuokin selviää kait kuukauden sisään.
 
Vähän luulen, että vakavista tapauksista tuskin on tietoa, edes anekdoottista, sillä ainakin vanhempien varianttien kohdalla taudin muuttuminen vakavaksi on tapahtunut noin kahden viikon päästä sairastumisesta. Kun omikron on levinnyt vasta hetki sitten, ei näitä tietenkään voi juuri olla. (Tietenkin, kun tartuntamäärät ovat jo mitä ovat, yksittäistapauksia varmasti löytyy.)

Totta. Tosin mä vähän kummastelen sitä, että meillä viranomaiset kuvittelevat taas kerran, että Suomi on jotenkin hirveän ainutlaatuinen. Omikron on riehunut kauemmin E-Afrikassa, Britanniassa, Tanskassa jne. Kyllä niiden esimerkit ja kokemukset tännekin pätevät, jos eivät sataprosenttisesti, niin riittävän hyvin sentään, että voidaan käsitys muodostaa.

Jos omikroniin liittyy long-covid -tyyppisiä oireita, niin niitä tai niiden yleisyyttä ei tietenkään voida tietää kun vasta keväällä.

Tätäkin ihmettelen. Tänään Kiuru tai joku muu taho heitti ilmaan, että puolet sairastuneista saa long covid -oireita. Mulla on kaiketi jo yli 40 tuttua, jotka on käyneet koronan läpi, kuka minkäkin variantin, ja kahdelle on jäänyt pitkäkestoista koronapäänsärkyä, siis kuukausien mittaista, ajan mittaan sekin on helpottanut. Muille ei mitään. En aio lähteä antivaxxeröyhöjen kanssa mielenosoitukseen, mutta kyllä Kiurun uskottavuus vähenee, jos omat kokemukset eivät yhtään tue sitä, mitä hän suustaan päästää.

Onkohan noita long covid -oireita tutkittu siltä kantilta, että koskevatko ne erityisesti tiettyjä ikäluokkia tai muunlaisia ryhmiä?

Sinälläänhän omikronin osalta asiat näyttävät tavallaan oikein hyviltä, mutta vielä on tämän verran mielestäni perustetta ainakin toistaiseksi pitää myös omikronia yleisvaarallisena ja jarrutella pari viikkoa, ennen kuin alkaa varmistua, miten todennäköisesti omikroniin sairastuneet sairatuvat vakavasti. (Siihen menee tietenkin vieläkin enemmän aikaa, ennen kuin tiedetään, mikä on kuolleisuus tai pysyvien vammojen saamisen todennäköisyys.)

Joo. Tässä 22 kuukauden konkurssissa se pari viikkoa on lyhyt aika, jonka voi minunkin mielestäni odottaa, mutta tässäkin olisi hyvä olla kansalaisille kerrottu exit-strategia, ihan näillä sanoin. Että nyt me odotamme päivään X asti, jotta ehtii kertyä riittävän pitkältä ajalta kokemusta. Portugali on odottanut jo ja tehnyt omat johtopäätöksensä eli ryhtynyt purkamaan rajoituksia. Mekin teemme niin, jos tilanne päivänä X näyttää siltä...

Joskin on toinen asia, paljonko taudin leviämiseen voi enää vaikuttaa. Tartuntamäärät ovat niin suuret ja taudin leviäminen niin helppoa, että etäkouluilla, maskeilla, hygienialla, kokoontumisrajoituksilla yms. tuskin on olennaista vaikutusta. Tavallaan voisi sanoa, että uloin puolustuskehä on murtunut ja sen takia sen yksittäisten asemien puolustamisella ei ole enää merkitystä. Jos taistelua halutaan jatkaa, pitäisi siirtyä sisemmälle kehälle, tässä tapauksessa aika rajuun lock downiin samaan tyyliin kuin vaikkapa keväällä 2020 Italiassa. Mun näppituntuma on, että tuota lievemmät toimenpiteet tuskin auttavat.

Samaa mieltä. Etäkoulu on täysin naurettava ajatus tässä tilanteessa. Luulen, että Kiuru saa pahasti köniin tällä kertaa. Jos sinä ja minä päättäisimme, niin nyt odotettaisiin se kaksi viikkoa ja seurattaisiin mm. mitä Portugalissa sinä aikana tapahtuu. Sen jälkeen todennäköisesti toteaisimme, että rajoitukset puretaan, koska ne eivät vaikuta sillä tavalla kuin niiden pitäisi, jotta ne olisivat perusteltuja.

Oma vaikutelma on, että sairaalat ja alueelliset terveysviranomaiset ovat kaikessa hiljaisuudessa jo siirtymässä ehkäisystä haittojen torjuntaan.

Siltä vaikuttaa. Tartunnanjäljitys on ajettu alas, ja se onkin tässä tilanteessa tarpeeton toimenpide. Karanteeneja lyhennetään. Vähän luulen, että niistäkin kohta ihan käytännön syistä luovutaan. Omikron tuntuisi kuitenkin olevan kohtalaisen nopea tauti, mutta se käy läpi niin ison väkimäärän, että jos kaikille se karanteeni tosiaan määrätään, niin kohta bussitkin kulkevat vielä huonommin kuin nyt. HUS on vuodenvaihteessa vähentänyt testauskapasiteettia olennaisesti, mitä voisi pitää tartuntalukujen valossa hiukan erikoisena – oma signaalinsa sekin. Rohkenisiko sanoa, että vaikka covid19 roikkuu siellä yleisvaarallisten tartuntatautien luettelossa, niin se alkaa lähestyä muodollisuutta, kun käytännön ohje on nyt, että jos ei sairaalahoitoa tarvitse, niin jokainen testatkoon itsensä kotona jos huvittaa ja keskeistä on, että oleskelee siellä kotosalla kunnes oireet ovat ohi.

Teholla on aika vakiomäärä väkeä, siinä 50 kieppeillä, ja ilmeisesti ei edelleenkään yhtään omikron-tapausta.
 
Jos sinä ja minä päättäisimme, niin nyt odotettaisiin se kaksi viikkoa ja seurattaisiin mm. mitä Portugalissa sinä aikana tapahtuu. Sen jälkeen todennäköisesti toteaisimme, että rajoitukset puretaan, koska ne eivät vaikuta sillä tavalla kuin niiden pitäisi, jotta ne olisivat perusteltuja.

Tähän ei muuta, kuin että luojalle valtava kiitos, ettei minun tarvitse päättää tällaisista, vaan saan pelkästään tarkkailla. Ja että voin vieläpä vapaasti kertoa ajatuksistani ilman, että minun tarvitsisi huolehtia, miten suuri yleisö reagoi lausuntoihin. Meinaan, kun ei suurta yleisöä minun ajatukseni kiinnosta.
 
https://yle.fi/uutiset/3-12290623

Hallinto-oikeus totesi että Tampereen pormestari Lauri Lyly ylitti toimivaltansa päättäessään Tampereen seudun liikenteen supistuksista keväällä 2020
 
Viimeksi muokattu:
Takaisin
Ylös