Lähijunaliikenne Tampereen seudulla

vompatti sanoi:
  • Miksi vihreä raitiotielinja päättyy Kalkkuun eikä Nokialle? Eikö Nokialle tarvita niin tiheää vuoroväliä?
Tämä ei ollut minun ideani, vaan kopioin linjastot suoraan Tampereen kaupungin pikaraitiotieselvityksestä. Ainakaan alkuvaiheessa Nokialle ei mene selvityksen mukaan kuin yksi linja.

vompatti sanoi:
  • Kuinka tiheästi Vammala-Orivesi-juna ajaisi? Miksi vain osa junavuoroista jatkaisi Poriin ja Raumalle? Eikö paras olisi, että tiheällä Porin ja Jyväskylän taajamajunaliikenteellä hoidettaisiin myös Vammala-Orivesi-väli?
Vuonna 2020 pyrittäisiin liikennöimään aamusta iltaan tunnin vuorovälillä, plus Haapamäkibaanan kiskobussiliikenne. Tiheällä Pori-Jyväskylä-liikenteellä ei välttämättä ole edellytyksiä riittävään kannattavuuteen, Orivedeltä Jyväskylään ja Vammalasta Raumalle ja Poriin joka tunti kulkeva sähkömoottorijunareitti edellyttäisi aikamoista arsenaalia sähkömoottorijunia - nopeasti laskien ainakin kahdeksan. Vammala-Orivesi-väli tunnin vuoronälillä vaatii jo neljä Sm-junayksikköä. Jos halutaan ajaa vielä useampia Sm-junia, voi osan toki kierrättää vaikka reitillä Pori-Tampere-Jyväskylä, mutta pitäisin järkevämpänä oikeastaan Jyväskylän alueelle omaa kiertoaan, kuten tässä ideoin.

vompatti sanoi:
  • Ovatko ylöjärveläiset todella matkustamassa innokkaasti Pohjanmaalle? Nopeilla junilla (200 km/h) voidaan Tampere-Parkano-Seinäjoki väli ajaa tunnissa. Tunnin matka-aika risteysasemien välillä sopii hyvin tasatahtiaikatauluun. Jos Ylöjärven pysähdys hidastaa Pohjanmaan junia liikaa, ei sitä voi toteuttaa. Tosin tämän pohtiminen on turhaa, sillä koko maan kattavaa tasatahtiaikataulua ei kuitenkaan toteuteta ikinä.
Missään nimessä ei kaikille junille pysähdyksiä Ylöjärvelle. Pikajunille ja taajamajunille sen sijaan, ja ehkä myös joillekin IC-junille, joiden aikataulu on suht. väljä (jos sellaisia siis on), voisi pysähdys Ylöjärvellä tuottaa "ilmaiseksi" tuloja VR:lle.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Voitaisiinko Tampereelle perustaa esimerkiksi Pirkanmaan Junakalusto Oy ja Turkuun Varsinais-Suomen Junakalusto Oy? Nämä yhtiöt voisivat tilata vaikka Sm5-junia jos Sm5-junat pääkaupunkiseudulla osoittautuvat hyväksi hankinnaksi.
 
Voitaisiinko Tampereelle perustaa esimerkiksi Pirkanmaan Junakalusto Oy ja Turkuun Varsinais-Suomen Junakalusto Oy? Nämä yhtiöt voisivat tilata vaikka Sm5-junia jos Sm5-junat pääkaupunkiseudulla osoittautuvat hyväksi hankinnaksi.

Ennemmin Länsi-Suomen Raideliikennekalusto Oy, joka tilaisi kummankin kaupunkiseudun (ja ehkä myös muiden länsisuomalaisten kaupunkiseutujen) lähijuna- ja raitiovaunukaluston, jota liikennöitsijät liisaisivat.
 
Mansesteriin Ja Turkuun yhteiset paikut. Siinä oliski Markku Heikkilällä hyvä aihe vääntää juttua. Mitähän se tostakin sanois :)
 
Aamulehdessä oli melko pitkä juttu Tampereen lähijunaliikenteestä sekä myös HKI-ROI pääratahankkeesta. Kiinnostava juttu junaliikenteestä yleensäkin, vaikka painotus onkin Tampereelle.
 
Jutussa kerrotaan, että nykyisellään Tampereen lähijunaliikenteelle ei ole tilaa. Ongelma on Tampereelle muodostunut pullonkaula. Tampereen asemalle ei mahtuisi nykyisellään kuin yksi juna lisää tunnissa. Henkilöratapihakin on suhteellisen kuormitettu. Järjestelyratapihalla Viinikassa ei ehditä järjestellä junia. Jos niitä järjestellään öiden lisäksi päivisin, hitaat tavarajunat ehkäisevät matkustajaliikennettä ja nopeaa junaliikennettä.

Pirkanmaan liitto tavoittelee järjestelyratapihan siirtämistä, lähijunaliikenteen käynnistämistä ja keskustan ohittavaa oikorataa. Ratahallintokeskus ja Pirkanmaan liitto ovat saaneet valmiiksi selvityksen Tampereen keskustan ohittavasta oikoradasta ja järjestelyratapihan siirtämisestä. Pirkanmaan maakuntahallitus käsittelee selvitystä 24. kesäkuuta.

Lisäksi 8 maakuntaliittoa pyrkivät yhdessä sekä valtiollisen ja EU-tuen turvin kehittämään koko Helsinki-Rovaniemi -rataa. Tampereen ja Helsingin välille haluttaisiin neljä raidetta ja Tampereelta Ouluun kaksi. Junien nopeuksia tahdotaan lisätä ja tasoristeyksiä poistaa.

http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/91020.shtml
 
Tampereen henkilöratapiha on lähes tyhjillään aina xx:15 - xx:42 -välisen ajan. Kyllä sinne siis puolen tunnin välein mahtuisi lähijuna. Jos vielä otetaan käyttöön raiteet 6 ja 7, kapasiteetti riittää helposti.
 
Tampereen henkilöratapiha on lähes tyhjillään aina xx:15 - xx:42 -välisen ajan. Kyllä sinne siis puolen tunnin välein mahtuisi lähijuna. Jos vielä otetaan käyttöön raiteet 6 ja 7, kapasiteetti riittää helposti.
Juuri näin. Tampeeren seudulle mahtuu vaikka minkälaista paikallisjunaliikennettä, kunhan se ei ole asemalla vakioaikataulujärjestelmän tasatunnin ympärillä olevan pulssin kohdalla. Eikä sen tarvitsekaan olla, sillä niillä, jotka vaihtavat paikallis- ja kaukojunien kesken on muutama minuutti aikaa odottaa.

Toinen omituisuus josta Aamulehden jutussa kerrottiin oli ”keskustan ohittava oikorata”. Niin kuin mihin tarkoitukseen? Halutaanko Tampere motittaa sivuun kansallisesta junaliikenteen palvelusta? Kyllähän samantapaisia puupääpuheita esitetään Helsingissäkin, eli että junat eivät enää tulisi kaupungin keskustaan vaan ne pysäytettäisiin Pasilaan.

Antero
 
Toinen omituisuus josta Aamulehden jutussa kerrottiin oli ”keskustan ohittava oikorata”. Niin kuin mihin tarkoitukseen?

Tavaraliikenteelle tietysti. Keskustan järjestelyratapihasta ja keskustan aseman läpi kulkevasta tavaraliikenteestähän halutaan eroon. Termi tietysti on väärä, kun pitäisi puhua esimerkiksi tavaraliikenteen ohitusradasta. Oikorata vain tuntuu olevan muotisana, jolla kuvataan kaikkia ratahankkeita, kuten "lentokentän oikorata". Ehdotankin, että länsimetron nimi muutetaan Otaniemen oikoradaksi. :p (En tosin tällä halua ottaa kantaa Otaniemen kierroksen tarpeellisuuteen.)
 
Tampereen ohittavasta tavaraliikenteestä huomattava osa on matkalla Jämsänlaaksosta Raumalle. Tähän ei ohitusraide auta mitään, ellei Orivedeltä päin tulevia tavarajunia käännetä ennen Tampereen asemaa Viinikasta kohti Sääksjärveä ja sieltä edelleen uutta ohikulkurataa pitkin Nokialle.
 
Tampereen ohittavasta tavaraliikenteestä huomattava osa on matkalla Jämsänlaaksosta Raumalle. Tähän ei ohitusraide auta mitään, ellei Orivedeltä päin tulevia tavarajunia käännetä ennen Tampereen asemaa Viinikasta kohti Sääksjärveä ja sieltä edelleen uutta ohikulkurataa pitkin Nokialle.

Toisin sanoen vastasit jo omaan kysymykseesi. Ongelmahan on Tampereen aseman ja sen pohjoispuolisen kapean kaksiraiteisen osuuden suuret liikennemäärät, joten parempi ohjata Jyväskylän ja Porin radan välinen tavaraliikenne ennemmin etelän kautta. Aseman eteläpuolella kolmioraide on jo olemassa. Uudelle järjestelypihalle ja ohitusraiteelle se luonnollisesti myös tehtäisiin.
 
Ohitusraiteella on merkitystä myös lentoliikenteen kannalta. Lentoyhtiöt ehkä jossain vaiheessa tahtovat eroon lyhyistä kotimaan reiteistä Helsingistä esim. Jyväskylään, Seinäjoelle, Poriin, Vaasaan ja Kokkola/Pietarsaareen. Tältä pohjalta Tampereen lännestä ja idästä ohittaville kaukoliikenteen matkustajajunille voisi odottaa kysyntää.
 
Lentoyhtiöt ehkä jossain vaiheessa tahtovat eroon lyhyistä kotimaan reiteistä Helsingistä esim. Jyväskylään, Seinäjoelle, Poriin, Vaasaan ja Kokkola/Pietarsaareen.

Finnairhan niistä lähti jo eroon ja ulkoisti ne Finncommille (läheisessä yhteistyössä). Finnair on myös painokkaasti ajanut pääradan siirtoa Helsinki-Vantaan kautta kulkevaksi. Ennen sitä on turha haaveilla oikeasti lentoreittejä korvaavista yhteyksistä. Todennäköisesti senkään jälkeen kysyntää Tampereen ohittaville reiteille ei kuitenkaan ole. 15 minuuttia aikaetua Tampereen ohittamisesta ei taida riittää. Toisaalta Tampereen kysyntä on niin suurta, että pääradalla ei liene tilaa Tampereen ohittaville lisäjunille, kun Tampere jo yksinään vaatii puolen tunnin vuorovälin. Lisäksi juna nimenomaan tälläkin hetkellä täydentää lentoreittejä näiden kyseisten kaupunkien välisillä asemilla. Tästä palvelusta ei kannata luopua. Junan täytyy olla kilpailukykyinen vaihtoehto myös esimerkiksi Tampereen ja Oulun välisille matkoille.
 
Junan täytyy olla kilpailukykyinen vaihtoehto myös esimerkiksi Tampereen ja Oulun välisille matkoille.

Naulan kantaan.

Tämä johtaa ajatukseni muutaman vuoden takaiseen idioottimaiseen päätökseen luopua Oulun aamu-Pendolinosta, joka lähti kyllä Helsingistä julmetun aikaisin (joskus 5.30 maissa), mutta oli aivan ihanteellinen Tampereelta Ouluun (7.00 - 11.14). Tällä ehti lähes ajoissa palavereihin ja takaisinpäin oli illasta peräti kaksi mahdollista aikataulua (klo 16 maissa ja vähän ennen klo 18), joilla ehti hyvin kotiin nukkumaan.

Kun tuo yhteys lakkautettiin, meni samalla mahdollisuus tehdä päivämatka Tampere-Oulu-Tampere. Kieltämättä aamujuna vaikutti melko tyhjältä, mutta eihän sen olemassaoloa ehtinyt muutaman vuoden aikana kauhean moni edes havaita, saati mieltää sitä korvikkeeksi lentomatkalle. Mitään markkinointia tästä vuorosta ei tehty.

Jos ja kun pääradan nopeustasoa saadaan nostettua, vastaavat päivämatkat tulevat täysin mahdollisiksi Helsinki-Oulu-Helsinki ja Oulu-Helsinki-Oulu -suunnissa (matka-aika ehkä 4 1/2 tuntia). Tämä syö jo vakavasti markkinaosuutta lentoyhteydeltä. Puhumattakaan että silloin Tampereen ja Oulun väli tulee olemaan enää vain pikku pyrähdys: jos reiluun kolmeen tuntiin saisi puristettua, niin kukaan vähänkään järkevä ei edes haaveilisi lentämisestä tuolla välillä.

Tämä kaikki tosin edellyttää että joku myös miettii näitä asioita kun junatarjontaa suunnitellaan. Jos tavoitteena ei ole tarjota päivämatkamahdollisuutta, niin sitten juna ei voi saada lisää markkinaosuutta.
 
Radan tukkoisuus on suhteellinen käsite. Satuin muutama vuosi sitten iltamyöhällä odottamaan junaa Wiganin keskusasemalla (sijaitsee Liverpoolin lähellä Lontoo-Glasgow-radan varrella).

Siellä opin miten hyvin organsoitu tavarajunaliikenne toimii. Aseman ohitti muutaman minuutin välein muutaman sadan metrin pituisia konttijunia matkalla Skotlantiin. Junissa oli kyydissä paljon rekkoja.

Englannin tavarajunien suurin ero Suomeen oli niiden nopeus. Englannin tavarajunat eivät olleet mitään hissukoita, vaan Wiganin asema ohitettiin reilusti yli sadan kilisan nopeudella.

Samanlaista tavaraliikennettä olen nähnyt Saksassa, mutta en Suomessa. Pohjanmaan rata saattaa olla tukkoinen suomalaiskriteereillä, mutta ei välttämättä britti- tai saksalaisilla standardeilla.
 
Takaisin
Ylös