Länsi-Helsingin raitiotie

Katselin reittiehdotuksia eri paikoista pääradan varrelle ja bussilla Elielinaukiolle ja vaihto junaan on yksi ehdotettu reitti monista sellaisista osoitteista Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien alueella, jotka ei ole lähellä rautatieasemaa ja joiden läheltä ei mene poikittaista bussia pääradalle.
Eikö jotain busseja voisi kääntää Pasilaan, että tuosta hullutuksesta päästäisiin eroon? Käytännöstä jokaisesta pisteestä Vihdintiellä on vaihto junaan Pasilassa luokkaa 15-30 minuuttia nopeampi reitillä "sisällä bussissa Vihdintiellä - sisällä junassa Pasilassa" kuin vaihto Elielinaukiolla, jos vaan Pasilaan on suora yhteys.

Nykyään vaan Vihdintieltä ja Mannerheimintieltä on Pasilaan varsinkin ruuhkan ulkopuolella paljon kovin hitaita yhteyksiä, jotka pysähtelevät ja kiertelevät.
 
Viimeksi muokattu:
Käytännöstä jokaisesta pisteestä Vihdintiellä on vaihto junaan Pasilassa luokkaa 15-30 minuuttia nopeampi reitillä "sisällä bussissa Vihdintiellä - sisällä junassa Pasilassa" kuin vaihto Elielinaukiolla, jos vaan Pasilaan on suora yhteys.

Niin on. Nykyinen järjestely on kompromissi, jossa tarjotaan samalla linjalla sekä yhteys Mannerheimintielle että yhteys junaan, sillä osalle alueista on resurssien puitteissa mahdollisuus tarjota vain yksi linja. Pitäisi kysyä paikallisilta asukkailta, kumpi on heille tärkeämpää, yhteys Mannerheimintielle vai noin 15 minuuttia nopeampi yhteys junaan.
 
Vihdintien käytävä on siinä mielessä joukkoliikenteellisesti haastava, että sen vaikutusalueella on useita kaupallisia keskittymiä, joihin ihmisten asiointi hajoaa.

Varsinaisesti Vihdintien varrella on Strip Mall-tyyppinen kauppa- ja palvelukeskittymä Konalassa.

Alueen asiointi kuitenkin käytännössä hajoaa sekä Kaareen, Triplaan, Selloon, että Helsingin keskustaan.

Joukkoliikenteellä olisi taas hyvä päästä töiden ja oppilaitosten lisäksi myös kauppaan ja muihin palveluihin. Monessa muussa kohdassa Helsinkiä on selkeä alueellinen keskus tai keskuksia, jossa ihmiset mielellään asioivat ja johon liityntää on luonnollista suunnata, esimerkiksi idässä Herttoniemi, Itäkeskus, Kontula ja Vuosaari.

Toisaalta Vihdintien nykyisessä bussikäytävässä palvelurakenne on hajallaan niin, että autolla pääsee kyllä nopeasti palveluihin myös työ- ja muiden matkojen yhteydessä, mutta bussilla on käytännössä nihkeää liikkua. Lisäksi katuverkko on alueella sellainen umpikujien ja mutkaisten yhteyksien viidakko että monia lähiöitä on joukkoliikenteen vaikea palvella.
 
(Joukko)liikennettä ei voi suunnitella irrallaan kaupunkirakenteesta. Yleensä toimiva (tai toimivin) liikennejärjestelmä valitaan sillä, että minkä muotoinen katuverkko rakennetaan ja miten paljon, tehokasta ja monipuolista rakentamista sen varrella on. Sen kannalta ratikkaprojektit ovat aika käytännöllisiä, että ratikkaradan varteen lähtökohtaisesti kaavotetaan ratikalle sopivia kortteleita.

Bussiliikenteen vahvuus ja heikkous on se, ettei se ohjaa kaupunkirakenteen suunnittelua ja kehitystä. Se hyödyntää olemassaolevaa katuverkkoa, oli se sitten joukkoliikenteen kannalta toimivaa tai ei. Yleensä ei ole.
 
Takaisin
Ylös