Se niemelle rakentaminen on ollut moka aikoinaan. Pääkaupunigksi olisi pitänyt jäädä Turku. Mutta tehtyä ei saa enää tekemättömäksi.
No, ehkäpä en nyt sentään _tästä_ asiasta aloita keskustelua vaikka minulla siitäkin mielipiteitä olisi
Pisara ei luo mitään uusia yhteyksiä, paitsi oikotien Pasilasta-Töölöön, ja Pasilasta-Hakaniemeen, se ei korvaa puuttuvaa raideyhteytä länteen.
Kyllä se parantaa lähilikennejunia käyttävien yhteyksiä ja parantaa joukkoliikenneverkon kattavuutta. Hankkeessa olisi myös, ainakin teoriassa, mahdollista saada huomattavia hyötyjä nykyisen ratapihan (mahdollisesti Suomen kalleimmalla alueella) uutena käyttönä.
Se vain helpottaa päärautatieaseman ruuhkaa. Se on must-case sitten kun pääaseman ja Linnunlaulun raiteiden kapasiteetti loppuu. Vähän sama kuin Tukholmassa Citybanan.
Tämäkin on totta, mutta Helsingissä on vielä olemassa muitakin tapoja helpottaa Rautatieaseman ruuhkaa (tehostamalla toimintaa), Tukholmassa alkaa oikeasti olla ratakapasiteetti lopussa.
Toisaalta Tukholman kapasiteetin loppuminen voidaan nähdä myös osoituksena siitä, ettei yhden pisteen kautta hoidettu liikenne toimi.
Munkkiniemi ja Käpylä ovat kasvaneet kantakaupunkiin kiinni, eivätkä ole enää mitään esikaupunkeja. Jos raitiotiet palvelisivat oikeita esikaupunkeja ne ulottuisivat vähintään Tapiolaan, Konalaan, Maunulaan, Oulunkylään, Viikkkiin ja Herttoniemeen.
Jotain tällaista olisi pitänyt tehdä. Tai siis hei, voitaisiinhan se tehdä vieläkin!
Leppävaaran ja pääradan kaupunkiradat ovat olleet vain junaraiteiden kapasiteetin nostoa.
Tämä on vähän turhan yksioikoinen näkemys. Luonteeltaan hankkeet ovat olleet nimenomaan raideliikenteen tuomista esikaupunkeihin. Esimerkiksi Leppävaaran kaupunkirataan liittyi (ja liittyy vieläkin) merkittäviä rakennushankkeita. Ei voida puhua pelkästään "kapasiteetin nostosta"
Valtio ei osallistunut esim itämetron rakentamiseen ollenkaan, ennen 3 asemaa käsittävän Vuosaaren haaran rakentamista, johon se osallistui kolmanneksella. Valtio on rakentanut yli 100 vuotta sitten kaksi rautatietä Helsingistä ulos jotka palvelevat myös valtakunnallista liikennettä, sekä rahoittanut 70-luvulla puoleksi yhden alle 10 km pitkän esikaupunkiradan joka haarautuu rantaradasta.
Tämähän nimenomaan on villakoiran ydin: juuri mitään hankkeita ei olla käynnistetty, koska ollaan odoteltu, että milloinkohan sieltä VVM:stä saadaan rahaa. Jos olsi päätetty, että paikallisiin hankkeisiin ei rahaa saada ikinä, koskaan ja piste, niin ehkäpä kaupungit olisivat keskittäneet energiansa johonkin muuhun kuin Eduskunnassa lobbaamiseen.
Nyt en ymmärrä, miksi PK-seudun ei pitäisi saada jotain rahoitusta kasvuongelmiinsa? Pitääkö PK-seudun vain ruokkia muuta maata? Miksi PK-seudun pitää ottaa vastaan ja asuttaa muualta Suomesta ja ulkomailta tulleita muttajia, mutta mitään rahoja ei saisi ohjata väestönkasvusta koituvien ongelmien hoitoon?
Siksi, että mitä kauempaa raha kiertää (EU vs. valtio vs. kaupunki vs. oma lompakko), sitä vähemmän kiinnostaa, käytetäänkö sitä järkevästi (kun "joku muu" maksaa). Pääkaupunkiseudun kunnilla on verotusoikeus ja kaavoitusmonopoli. Kun tämä yhdistetään pääkaupungin tuomaan loputtomaan kysyntään uusille asuin- ja liikealueille, niin saa olla kyllä melkoinen tomppeli, jollei ilman valtion tukiaisia pärjää.
Hyvä että kerroit tavoiteluvun. Entä jos se toteutettaisiin kevyenä, TramWestinä, riittäisikö silloin etelä-Espoon väkimäärän kaksinkertaistuminen, vai pitääkö olla kolminkertainen?
Tramwest-tiimihän väittää, että se olisi kannattava jo nyt. Itse en asiaa osaa arvioida. Siksi kannatankin vaihtoehtoa, jossa rakennetaan esimerkiksi Jokeri ensin ja katsotaan sitten, paljonko sellaisen rakentaminen maksaa ja mitkä ovat hyödyt.
Selvää on joka tapauksessa, että kevyempi väline joka on halvempi rakentaa soveltuu paremmin pienemmälle väestötiheydelle.
Siis kuten USA:ssa ja muissa reaalikapitalistisissa autoteollisuusmaissa jossa joukkoliikenteen on itse rahoitettava kokonaan itsensä?
Yhdysvalloissa joukkoliikenne saa pääsääntöisesti enemmän subventiota kuin meillä. Tämä johtuu siitä, että sitä on pakko järjestää sosiaalisista syistä johtuen, mutta vähäisistä käyttäjämääristä johtuen se ei ole oikein kannattavaa.
Kyllä länsimetro keskustan läpi yhdistettynä itämetroon ja rautateiden lähijunaliikenteeseen keskustassa palvelee juuri itä-länsi-pohjoisliikennettä siinä missä pelkkä säteittäinen liikenne esikaupungeista keskustaan. Se yhdistää 2 tarvetta. Jokeri tarvitaan runkolinjaksi lyhyempiin siirtymisiin kehäsuuntaisesti, mutta ei koko matkaa varten Itäkeskuksesta Tapiolaan. Siihen se on liian hidas.
Itäkeskuksesta Tapiolaan nykyinen yhteyskin on varsin kilpailukykyinen Länsimetron kanssa. Länsimetro saattaa olla jopa hitaampi koukatessaan Otaniemen ja Keilaniemen kautta ja pysähtyessään joka asemalla.
Mun ymmärtääkseni länsiväylän suunnalla vain 30-40% matkoista tehdään joukkoliikenteellä nyt. Saa korjata jos olen väärässä. Jos on niin, niin se luku on pienempi kuin saisi olla.
Käsittääkseni jossain 40 % hujakoilla menneään. Se on kuitenkin melko loistava verratuna reiluun 10 prosenttiin poikittaisessa liikenteessä. Kyllähän tuota saisi toki nostaa. Siihen auttaisi lyhyellä tähtäimellä esimerkiksi lippujärjestelmän uudistaminen tai autoilun rajoittaminen ja pidemmällä tähtäimellä maankäytön järkeistäminen ja nykyistä järkevämpi liikennepolitiikka.
YVA:n ja muiden ennusteet eivät huomioi ympäristössä tapahtuvia muutoksia kuten mahdollinen polttoaineiden hintojen kohoaminen tai saasteiden vuoksi autoilun rajoittaminen, joka pakottaisi monet jättämään autonsa kotiin. Jos joukkoliikennteen käyttöastetta jouduttaisiin nostamaan näiden vuoksi, nykyinen bussiliikenne ehkä ei vetäisi niin hyvin kuin pitäisi. Mutta itsepähän eteläespoolaiset sänkynsä petaavat.
Ei se ihan näinkään ole. Autoliikenteen vähenemisestähän hyötyisi nimen omaan maan pinnalla kulkeva joukkoliikenne jota ruuhkat piinaavat. Toki suuremmat joukkoliikenteen matkustajavolyymit parantaisivat metronkin kilpailukykyä, mutta ei siitä taitaisi nykyhinnoilla tulla kannattavaa vaikka kaikki Länsiväylän suuntaan kulkevat matkustaisivat sillä kahteen kertaankin Helsinkiin aamuisin.
Länsiväylän varrella, varsinkin Matinkylästä länteen on suurta potentiaalia asuntotuotannolle. Länsiväylän keskiosalla Keila-/Otaniemessä ja Tapiolassa on potentiaalia paljon suuremmille työpaikkamäärille kuin nyt, vaika siellä on jo nyt paljon niitä.
Eiköhän tämä tapahdu joka tapauksessa, sen verran alueella tuntuu olevan kysyntää ainakin hintojen perusteella. Minun on vain vaikea nähdä, että nykyistä tilannetta saatasiin enää metron kaltaiselle järjestelmälle sopivaksi (tiheät keskukset ovat nykyisellään sellaisissa paikoissa, että yhdellä linjalla palveleminen on todella hankalaa). Tämän vuoksi näen enemmän potentiaalia esimerkiksi Tramwestin kaltaisen kevyemmän vaihtoehdon kehittämisessä.
Niin, nimenomaan kokonaisuus on tärkeä, mutta ensin pitää rakentaa valmiiksi puuttuvat säteittäiset yhteydet.
Länsisuunnan säteittäinen yhteys valmistui kun siellä olevat bussikaistat rakennettiin. Varmaankin raiteille siirtyminen tulee olemaan jossain vaiheessa tarpeen, mutta on vaikeaa nähdä sellaista kehityskulkua, jossa siihe ei menisi kymmeniä vuosia.
Kari