Suurkaupungit ovat kaikkialla maailmassa sellaisia että moni pelkää niiden öisiä pimeitä kujia ja yksinäisiä metroasemia. Suurkaupunkeja ja niiden lieveilmiöitä ei voi noin vaan räjäyttää pois koska monelle suurkaupunki on ainoa paikka jossa on jonkinlainen mahdollisuus tienata elantonsa ja pärjätä. On väitetty että suomalainen luonnostaan vieroksuu suurkaupunkiolosuhteita mutta silti tähän Suomen ainoaan suurkaupunkiin muuttaa koko ajan lisää väkeä. Ja ovat suomalaiset pärjännet ihan siedettävän hyvin myös muissa maailman paljon suuremmissa suurkaupungeissa.
Minun näkemykseni on, että ihminen yleensä pelkää enemmän autioita paikkoja kuin väentungosta. Jos on muita ihmisiä niin on toivoa että sosiaalinen paine estää törkeimmät väkivallanteot tai että edes joku puuttuisi asiaan. Toisaalta myös tungoksen laatu vaihtelee: jos itse poikkeaa ympärillä olevasta väestöstä radikaalisti (esim. muut ovat kaikki jalkapallohuligaaneja tai veitsin varustettuja teinejä päissään) niin se on pelottavaa.
Yksi pelottavimpia tilanteita mihin olen joutunut oli vuonna 1998 vaihto-opiskelijana Lillessä Ranskassa keskellä päivää, kun Englannille hävityn jalkapallon MM-ottelun jälkeen ranskalaiset jalkapallohuligaanit lähtivät kaupungille baseballmailojensa (vai mitä lienivät) kanssa. Kävelin kaupungilla ja yhtäkkiä havaitsin vahingossa päätyneeni mellakkapoliisien ja huligaanien väliin. Jotkut huligaaneista alkoivat jo kysellä, etten vain olisi englantilainen kun näytin vähän ulkomaalaiselta. Hieman pelkäsin että mellakkapoliisit eivät välttämättä olisi suhtautuneet sen positiivisemmin vaan olisivat pamputtaneet suoralta kädeltä kyselemättä. Onneksi kädessä oli paikallisen kirjakaupan kassi. Mellakkapoliisit päästivät minut pakoon riviensä välistä, kun uskoivat että oikea huligaani ei lukisi kirjoja...
Minusta Suomi viikonloppuyönä on keskimäärin pelottavampi paikka kuin monet maailman suurkaupungeista. Minua on pelottanut enemmän Tampereen Hämeenkadulla kuin Lontoossa, Pariisissa tai New Yorkissa (tai siis niissä osissa New Yorkia missä olen liikkunut - ehken kuitenkaan lähtisi outoon aikaan seikkailemaan jonnekin Bronxiin sivukaduille). Noissa muissa kaupungeissa on aina liikkeellä myös ei-humaltunutta "kunnon väkeä" kun taas Tampereella (ja varmaan Helsingissäkin?) voi laskea sen varaan että lähes kaikki vastaantulijat ovat syyntakeettomassa tilassa eikä niistä ole paljon apua hädän tullen.
Kaupunkirakenteen kannalta pelkoja voisi varmaan vähentää kaavoittamalla sekoittuneempaa kaupunkirakennetta. Jos työpaikat, kaupat, vapaa-ajanviettopaikat ja asuminen ovat vahvasti eriytyneet (kuten Suomessa tyypillisesti lähes joka paikassa), se tarkoittaa että kaikissa osissa kaupunkia ovat kadut tyhjinä johonkin aikaan vuorokaudesta ja viikosta. Tyhjä = pelottava. Autio betonilähiö keskellä päivää voi olla pelottava, jos ainoa vastaantulija on lähiökapakasta kotiin örveltävä pultsari, joka koettaa pummata rahaa tai tupakkaa. Samoin tyhjä toimistoslummi illalla voi olla pelottava paikka. Seka-alue jossa on elämää läpi vuorokauden ei yleensä ole pelottava, vaikka siellä osa liikkeellä olevasta väestä olisikin viihtymistarkoituksessa päihtynyttä.
Tähän liittyen tosin täytyy vielä kertoa päinvastainen anekdootti: olimme perheeni kanssa Lontoossa turisteina helmikuussa 1991, juuri kun Persianlahden sota (kuuluisa "Desert Storm") oli siirtymässä ilmasodasta maasotavaiheeseen. Kaupungissa oli myös muutamaa kuukautta aikaisemmin IRA hyökännyt 10 Downing Streetiä (=pääministerin virka-asunto, kuten tiedämme) vastaan kranaatilla. Suomessakin lama puski päälle. Ilmapiiri oli sellainen, että Lontoossa pelättiin koko ajan uusia iskuja joko IRA:n taholta tai sitten vastareaktiona Irakin sodalle (joka siis leimahti kun Saddamin johtama Irak elokuussa 1990 yllättäen valloitti Kuwaitin). Roskiksetkin oli kerätty pois pommien pelossa ja roskat heitettiin kylmästi kadulle. Kaupunki oli autiompi kuin koskaan ennen tai jälkeen siellä käydessäni. Amerikkalaiset turistit olivat jääneet kotiin eikä eurooppalaisiakaan juuri näkynyt - ei edes sen verran kuin normaalisti helmikuussa olisi saattanut olettaa. Kuljeskelimme kuitenkin iltaisin kaupungilla. Olo oli paradoksaalisesti kuin kotona Suomessa: kylmän kolea, pimeä ja kadut autioina. Kuitenkaan ei pelottanut. Kaikki muut pelkäsivät niin paljon, että tuskin rikollisetkaan jaksoivat olla liikkeellä. (Matkan ainoa ongelma oli, että äitini käsilaukku varastettiin kun olimme syömässä Marble Archin KFC:ssä - mutta ei tuotakaan voi laittaa autiuden syyksi kun siellä sentään oli ihmisiä.) Mielenkiintoinen ja valaiseva matka tuo oli jälkiviisaudella pohdittuna.