Kun puhutaan noista hintaeroista liikennemuotojen välillä niin M300-tyyppisen metrojunan hinta on n 7 miljoonaa, ja bussin hinta on n 250.000.
Busseja tarvitaan länsiväylän ruuhkaliikenteessä n 200, metro selviää 15 junalla. Metrojuna kestää 40 vuotta bussi 10.
Tästä voi päätellä että bussiliikenne tulee kalustohankintojen osalta 2,4 milliä vuodessa kalliimmaksi kuin metro.
Sitten henkilökustannukset. Metro sitoo yhden ajovuorokauden aikana yhteensä n 50 henkeä varikolla, valvomossa ja vartijoina (oletetaan että se toimii ilman kuljettajia) , bussit 250 ajamassa ja varikolla, olettaen että kuski hoitaa vartioinnin eli ei päästä riehujia sisään. Hallinnollisia kuluja ei ole laskettu mukaan. Yksi henkilötyövuosi maksaa n 60.000 (ehkä alakanttiin vertaan omaa palkkaani joka ei ole päätä huimaava, ja mahdollliset sairastumiset ja lomat on huomioitava, voi olla jopa 90.000-100.000.) . Vuodessa bussiliikenteen henkilökulut ovat ainakin 15 milliä, metron 3 milliä.
Pääsen siihen tulokseen että metro säästää henkilökuluissa 12 milliä/vuosi ja kalustokuluissa 2,4 milliä.
Jotenkin tuntuu että Loukon väittämät 20 millin säästöt voisivat toteutua pidemmällä Kivenlahteen asti ulottuvalla linjalla , mutta silloin metrossa oltava aika täysi kuorma päällä päättärile asti ja busseilla ajetut liityntävuorot tarkkaan optimpitu, mutta ei mahdoton yhtälö. Mutta Matinkylään asti ulottuvassa säästöä syntyisi n 15 milliä eli kestäisi n 60 vuotta "maksaa" metro jos vain liikennöintikustanukset lasketaan säästöiksi.
Metron varren asuntojen hintojen nousu on mielestäni väärä tapa kannattavuuden osoittamiseksi, koska mitään vaihtoehtoa asumiselle ei ole, tai mahdollisesti muutto pois pk-seudulta tai Suomesta jos lisää asuntoja ei rakenneta tarpeeksi kysyntään nähden. Eli jos pystytään todistamaan että metro tai muu vastaava raidehanke mahdollistaa riittävän asuntotuotannon jossain jossa asuntoja tarvitaan kipeästi, ilman että asuminen kallistuu, niin silloin hyödyt ovat selvät.
Metroradan varren työpaikkojen mahdollinen lisäys tai niden valmistamien hyödykkeiden arvonnousun lisäys voidaan laskea yhteiskunnalliseksi hyödyksi, mutta sitäkin on vaikea arvioida. Silloin kun Nokia oli vielä pystyssä Keilaniemessä olisi voitu näyttää metron mahdollinen lisäarvo jos toiminta olisi laajentunut sen takia, mutta se Nokia-vetoinen juna oli ja meni. Taitaa Delhin, Shanghain ym metrot kuitata suurimmat sen sektorin hyödyt, mutta ei kannata heittää kirvestä kaivoon.
t. Rainer