Länsimetro salaa miljardihankkeen kokousasiakirjat – poliitikot vaitonaisia
Länsimetrohan on yksityisoikeudellinen osakeyhtiö, jota koskee osakeyhtiölaki. Osakeyhtiöt eivät ole viranomaistoimintaa, jota koskee julkisuuslaki. Länsimetro Oy:n toiminta ei kuitenkaan eroa millään lailla siitä, että olisi Länsimetro liikelaitos, joka on osa kunnan toimintaa. Arvelen kuitenkin niin, että luultavasti on ollut helpompaa perustaa Espoon ja Helsingin yhteinen osakeyhtiö kuin yhteinen liikelaitoskuntayhtymä.
Olenkin sitä mieltä, että julkisuuslain tulisi koskea myös osakeyhtiöitä ja muita yhtymiä, joissa julkisella sektorilla on määräysvalta. Siitä huolimatta, että tällainen yhtiö toimisi vapailla markkinoilla. Julkisuuslaissa on jo riittävät pykälät sille, että julkisessa määräysvallassa olevan yhtiön liiketoimintaa ja kilpailukykyä määritteleviä asioita ei ole pakko julkistaa. Siksi en näe julkisuuslakia haittana esimerkiksi sille, että yhtiöön saadaan muitakin osakkaita.
Käytännön kokemuksesta voi myös todeta, että julkisuuslain salaamispykälöiden sekä muuten vain liikelaitoksen oman toiminnan vuoksi on aivan tarpeeksi vaikeata saada asiakirjoja julkisuuslain nojalla liikelaitoksestakaan, jos liikelaitoksessa asioita halutaan salata. Julkisuuslain rikkomisesta ei ole seuraamuksia, eikä noudattamiseen ole pakkokeinoja. Siten siis lain noudattaminen on käytännössä vapaaehtoista.
Toisaalta voi myös todeta, että silloin kun asiat hoidetaan kunnolla, ei tarvita julkisuuslakia. Kun toiminnan tulos on mitä pitääkin, kukaan ei edes kaipaa mitään asiakirjoja. Ja mitäpä syytä niitä olisi salatakaan. Kun toimitaan oikein, ei synny salattavaa sen enempää kuin henkilöiden yksityisyyden suojasta seuraa.
Tästä tapauksesta voikin todeta, että ilman julkisuuslakiakin on nyt myönnetty, että asiat on hoidettu siten, etteivät ne kestä päivänvaloa. Muutenhan ei salaamispäätöstä olisi tarvittu.
Antero