Tekniikka & Talous miettii, voiko asemia pidentää:
https://www.tekniikkatalous.fi/tekn...isu-voiko-asemia-pidentaa-jalkikateen-6695918
Minä en ymmärrä vastauksen sitä osuutta, joka koskee automaattimetroa. Miksi automaatti voisi ajaa tiheämmin kuin kuljettajametro? Minusta ei voi – kulunvalvonta voidaan molemmissa tehdä niin, että vuoroväli saadaan yhtä tiheäksi. Kuljettajilla se tietysti nostaa palkkakuluja, mutta se on eri asia kuin sanoa, että vain automaatti ylipäätään mahdollistaisi tiheän vuorovälin.
Tämän näen koko lailla samoin: ei automaatti voi kuitenkaan venyttää luonnonlakeja. Automaatin etu on nopeampi reagointiaika, mutta kun vuoroväli lasketaan minuuteissa, ei tällä ole käytännön merkitystä, vaikka automaatilla periaatteessa voitaisiin päästä ehkä jopa 5 - 10 sekuntia lyhyempään vuoroväliin.
Kääntöaikaa automaatti saattaisi ehkä jo nopeuttaakin merkittävästi ja vähintäänkin tehostaa. Ajattelisin, että Matinkylässä voisi olla paikallaan automaattinen kääntö, eli asemalle tullessa kuljettaja poistuu junasta ja vaikka avainta kääntämällä antaa junan automaatin hallintaan, joka vie sen kääntöraiteelle ja tuo sen taikka toisen junan tilalle, johon kuljettaja siirtyy. Tällaisen olen muistaakseni nähnyt Wienissä. Kun tässä järjestelyssä ei availla ja suljeta ovia, eikä matkustajia ole mukana, erityisiä turvallisuuskysymyksiä ei pitäisi olla, joten tällaisen automatisoidun käännön luulisi olevan helposti ja edullisesti toteutettavissa.
---------- Viestit yhdistetty klo 10:17 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 09:43 ----------
Ehkäpä vielä pari sanaa nyt nähdystä viikosta. Reilu viikko sitten vähän ihmettelin ja vähän arvosti kun Petterin reipasta tapaa julistaa Länsimetro onnistumiseksi, kun oli kuitenkin selvää, että mahdolliset ongelmat ilmenevät tällä viikolla. Mutta sama toimii myös toiseen suuntaan: on vähäistä julistaa metro katastrofiksi, kun mitä luultavammin ensi viikolla sujuu jo paljon paremmin.
Joukkoliikenteeseen pätee sama kuin autoliikenteeseen, eli ruuhkilla on taipumus hävitä itsekseen, kun ihmiset sopeuttavat käyttäytymistään, vaikka joukkoliikenteessä harvemmin törmätään tämän tapaisiin tilanteisiin tässä mitassa. Joukkoliikenteenteessä ruuhkautuminen johtaa lähinnä heikkenevän matkustusmukavuuteen, ei matka-aika venymiseen. Kun matkustajia on tullut noin paljon ennakoitua enemmän, mukana täytyy olla paljon kokonaan uusia joukkoliikenteen käyttäjiä. Ei ole uskottavaa, että HSL ei tietäisi, paljonko ihmisiä ennen kulki bussilla ja mitä se tarkoittaisi asemien käyttäjämäärinä. Luultavampaa on, että ihmisten käsitys metrosta miellyttävänä ja nopeana tapana liikkua on saanut kokonaan uusia ihmisiä kokeilemaan Länsimetroa. Osa on ehkä kulkenut autolla, osa on taas kokeillut uusia matkakohteita metrolinjan varrelta. Asemanseuduille on varmasti myös muuttanut ihmisiä, jotka ovat ajatelleet ryhtyvänsä käyttämään metroa, kun se valmistuu, mutta eivät ole välittäneet ennen sitä opetella käyttämään busseja. Ja tällaiset ihmiset tietenkin lopettavat metron käytön, jos se ei vastannutkaan odotuksia. Heidän hän on helppo palata viime vuonna käyttämiinsä tapoihin liikkua.
Ongelmallisempaa on, jos uudet käyttäjät ovat asemien lähialueilta ja heille metro on pahasti ruuhkaisenakin aikaisempaa toimivaksi ratkaisu. Silloin ruuhka ei helpotu, ennen kuin pois jäävät ne, joille metro toimii huonosti. Nämä ihmiset eivät välttämättä pysty löytämään vaihtoehtoja kovin nopeasti, esimerkiksi hankkimaan auton tai vaihtamaan työpaikkaa. Mutta tässäkin tapauksessa sopeutumista tarvittaessa tapahtuu, mutta hitaammin.
Joka tapauksessa on helppo ennustaa, että ensi viikolla tilanne on jo selvästi helpompi ja vuoden mittaan tilanne kokonaisuutena asettuu vastaamaan liikennejärjestelmää. Eli autotie- ja joukkoliikenneverkko ovat mitoitettuja vastaamaan odotettuja kulkutapaosuuksia ja ruuhkautuminen sitten myös ohjaa ihmisten liikkumisen juuri näihin osuuksiin. Ikävää on, että ilmeisestikin joukkoliikenteeseen olisi ollut saatavissa selkeästi ennakoitua enemmän käyttäjiä, mutta (kohtuuhintaisia) tapoja lisätä metron kapasiteettia ei juuri ole. Ellei sitten sellaiseksi kelpaa liityntäliikennealueen supistaminen, jolloin itse metron välittömällä vaikutusalueella päästäisiin suurempiin kulkutapaosuuksia muutoksiin.