Jos laadullisia palvelutasotekijöitä ei voi arvottaa mitenkään, ei niitä voi käyttää mitenkään objektiivisesti ennusteiden tekemiseen. Eikä voi edes vertailla eri laadullisten tekijöiden suhteita toisiinsa. Loppujen lopuksi päädyttäisiin tilanteeseen, jossa laadullisiin palvelutasotekijöihin perustuen voisi väittää joukkoliikenteen palvelutason muuttuvan ihan miten haluaa.
Ja nyt ollaan tilanteessa, jossa pelkästään määrällisillä palvelutasotekijöillä väitetään mitä tahansa. Haluan nyt korostaa sitä, että tätä pitävät suurempana ongelmana länsimetroa haluavat tahot kuin minä. Koska nykyisin menetelmin he menettivät tärkeimmän argumenttinsa eli sen, että länsimetro vähentäisi Helsinkiin suuntautuvaa henkilöautoilua.
Tieteellä on tässä vielä tehtävää, jotta myös laadulliset palvelutasotekijät saadaan arvioitua yhteismitallisesti muiden palvelutasotekijöiden kanssa.
Tieteellä on tekemistä, mutta minusta tuntuu, ettei ainakaan tällä seudulla ole todellista halua selvittää näitä asioita. Länsimetron kohtaamasta tappiosta huolimatta. Ja epäilen sen johtuvan siitä pelosta, että silloin vallitseva metrohegemonia joutuisi kyseenalaiseksi, koska voitaisiin osoittaa, että palvelutasoa voitaisiin parantaa käytännöllisesti katsoen ilmaiseksi.
Mutta kun sellainen ei ole kivaa. On kivempaa ostella vaikka automatisointia metroon kuin paneutua ratkaisemaan sitä, miten henkilökunta saadaan asiakaspalveluhenkiseksi, synkataan aikatauluilla vaihdot tai suunnitellaan samalla kerralla selkeä ja monipuolinen linjasto. Jälkimmäiset vaativat osaamista ja paneutumista, automatisointi rahaa.
Yhteismitallistaminenkin on mahdollista, ja varsin yksinkertaisella tavalla: mitataan vaikutusta matkamääriin.
Ennen kuin se on saatu tehtyä, pitää mielestäni toimia sen hetkisen parhaan tietämyksen mukaan ja arvioida ensisijaisesti palvelutasotekijöitä, joita voidaan arvottaa. Itse perustelet toisenlaista käytäntöä vain omalla tulkinnallasi kahdesta eri tutkimuksesta.
Minun mielestäni nyt ei toimita parhaan tietämyksen mukaan, vaan sopivan tietämyksen mukaan. Hass-Klaun tutkimus on julkaistu 2002. Itämetron seurantatutkimukset jo 1980-luvulla. Molemmissa mitattiin vaikutuksia matkamääriin. Tällaiset tutkimukset ja niiden pohjalta tehtävä oma tutkimustyö eivät kiinnosta, koska ei ole odotettavissa, että jatkotutkimus tuottaisi tukea metron laajentamiselle.
Tutkimustyössä ja tieteessä määrä ei korvaa laatua. Itse sanon piekmminkin niin, että määrälliseen palvelutasoon (aika ja ajan arvo) liittyvää tutkimusta on tehty vuosikaudet ja osin itseään toistaen pääsemättä kuitenkaan juurikaan mihinkään siitä, mikä siinä lähestymistavassa on ongelmana. Hass-Klau ja JOTU:n bränditutkimus avaavat uusia ja lupaavia uria. Ei uudesta asiasta voi heti olla yhtä paljon tutkimuksia kuin siitä, mitä on tutkittu vuosikaudet, meillä 1960-luvun lopulta lähtien. Joten sillä perusteella ei uusia ajatuksia voi eikä pidä kumota.
Jokaiseen pikkuasiaan voi tietysti vastata, että sen korjaaminen on halvempaa muuten kuin länsimetrolla. Mutta sitten kun lasketaan yhteen kaikki asiat, joita länsimetro korjaa, se voikin olla kokonaistaloudellisin ratkaisu.
Niitä pikkuasioita voi koota aika läjän ennenkuin ovat länsimetron hinnassa. Miljoona on varsin suuri raha joukkoliikenneaiheiselle tutkimukselle. JOTU-hankkeen koko rahoitus taisi olla noin 3 miljoonaa. Matinkylän metron hinnalla voisi teettää 1000 (tuhat) noin kolmen väitöskirjan sisältävää tutkimusta, vaikkapa laadullisten palvelutasotekijöiden arvottamisesta ja vaikutuksesta joukkoliikenteen suosioon.
Kun linjojen välille ei ole edes suunniteltu vaihtoyhteyttä, niin Etelä-Espoon linjojen vuoroväleillä ilman tasavälistä tarjontaa runkoyhteydellä on turha puhua sellaisesta liitynnästä mitä ehdotit.
Metroliityntäliikenteessä ja vaihtamisessa ylipäätään tällä seudulla on yleisesti se periaate, ettei vuoroväleillä ja niiden sovittamisella toisiinsa tarvitse olla mitään merkitystä. Pääasia, että vuoroja on vain paljon - sen runkoyhteyden osalla. Jos on 40 vuoroa tunnissa, se on siis parempi kuin 15 vuoroa (kuten itämetrolla nyt) tai 30 vuoroa (kuten Tapiolan metrolla jotkut uskovat olevan).
Raide-YVA:n sivulla 58 olevasta taulukosta 6.9 voi helposti päätellä, että matka-aikasumma pienenee.
Tämä on liian rohkea arvio. Taulukossa näytetään ovelasti se, paljonko on asukkaita, joilla muutos on enemmän kuin 1 minuutti. Siis on samanarvoista, onko muutos 1,1 minuuttia vai 3 minuuttia. Ei olisi ollut paljon vaadittua sanoa vaikka sitä, paljonko on keskimääräinen pidennys tai lyhennys.
Liikenne-ennustetta ei ole voinut tehdä ilman tietoa matka-aikasummasta, joten se on kyllä tiedossa. Epäilen, että syy siihen, ettei tietoa ole kerrottu on yksinkertaisesti siinä, ettei sitä ole haluttu kertoa, koska se olisi ollut tälle tavoitetuksimukselle haitaksi. Toivottavasti olen väärässä ja joku JLF:n lukija nyt kertoo foorumille miten asia on.
Miten länsimetro sitten vaikuttaa yleistettyyn matka-aikasummaan?
Tätä en tiedä, mutta voin päätellä näin.
Koska matkamäärä syntyy siitä, että matka-aika on yhdellä vaihtoehdolla lyhyempi kuin toisella, kahden vaihtoehdon matkamäärien ollessa samat niiden matka-aikasummienkin pitäisi olla samat. Koska metron ja suorien bussien välillä ei juurikaan ole eroa mutta selvästi hitaaksi tehdyillä ratikkaliityntäratkaisuilla on pienempi matkamäärä, bussin ja metron matka-aikasummat lienevät jokseenkin samat.
Koska matkamääräennuste lasketaan yleistetyllä matka-ajalla (siis käytössä ovat ne matka-ajan laatukertoimet), todellisen matka-ajan pitäisi metrolla olla lyhyempi kuin bussilla. Muuten yleistetty matka-aikasumma ei voi olla sama vaan se on välttämättä suurempi vaihtoon sisältyvän sakkoajan vuoksi.
Ihan suoraviivaisesti näin se ei kuitenkaan mene, koska auton käytön mahdollisuus lienee selvästi voimakkaampi vaikutukseltaan kuin matka-aika. Lisäksi kokonaismatka-aikasumma on eri asia kuin yksittäisten matkojen tapaukset. Jos ero per matka on keskimäärin vaikka 5 min, ero on suhteellisesti suurempi lyhyillä etäisyyksillä kuin pitkillä.
Vaikkapa Kehä II:n jatke Hämeenlinnanväylälle (kustannusarvio 280 milj. euroa). Hanke toki voitaisiin toteuttaa myöhemmin, jos se nähdään tarkoituksenmukaisesti.
Espoolle Kehä 2 on tärkeämpi kuin metro. Kokoomus suostui metroon, koska sillä ostettiin Helsingin suostuminen Kehä 2:een. Lisäksi Kehä 2 on Espoolle halvempi kuin metro, koska Kehä 2 on valtakunnallisesti merkittävä tie, josta valtio maksanee mukisematta 80 %.
Antero