Länsimetro

Vanhan amerikkalaisen viisauden mukaan ei pidä olettaa pahaa tahtoa siinä, mikä selittyy tavallisella tunaroinnilla. Myöhästymiset ja budjettiylitykset ovat olleet sitä luokkaa, että hyvistä veljistä aika moni näyttää pahalta, eikä se varmaan ollut tarkoituksena. Toki urakoitsija laskuttaa niin paljon kuin kerkiää, kun tilaajapuolella ei ole homma hallussa ja se tilaa lisätöitä lisätöiden perään.

Suunnittukustannuksissa sentään uutisen mukaan päästiin alle budjetin...
 
Helsingin Sanomat on julkaissut mielenkiintoisen ja kohtuullisen karun kartan siitä, miten Länsimetro oikeasti muuttaa matka-aikoja: https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005407844.html

Tätä olisikin nyt mielenkiintoista verrata siihen karttaan, jota metropäätöstä tehdessä oli käytettävissä. Mistähän se mahtaisi löytyä?
 
Itselleni tuo matka-aika ollut aina mitätön keskustelu, metron etu on ollut aina se että se tulee kun on sovittu, bussi on joko myöhässä tai sitten aivan liian ajoissa kuten oli ongelma ennen tasauspysäkkejä... Se onko joku 5 minuuttia nopeampi ei paljoa 24 tunnissa paina....

Ja jos miettii Mannerheimintien itkua, hypoteettinen metro ei paljoa heilusi noista, nyt 2 tunnin matkoja
 
Helsingin Sanomat on julkaissut mielenkiintoisen ja kohtuullisen karun kartan siitä, miten Länsimetro oikeasti muuttaa matka-aikoja: https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005407844.html

Tämä on maksumuurin takana. Olisikohan jutussa viitettä alkuperäiseen lähteeseen? Tämähän muistaakseni on jokin maantieteen laitoksen tai Aalto-yliopiston tutkimuksia.

Tätä olisikin nyt mielenkiintoista verrata siihen karttaan, jota metropäätöstä tehdessä oli käytettävissä. Mistähän se mahtaisi löytyä?

Kannattanee kaivaa hankkeen YVA.

Kaikkinensa tämä tarkoittaa tietysti autoilun lisääntymistä siellä, missä joukkoliikenteen matka-aika on kipurajalla. Joskin tämä lähtee ruuhkauttamaan Länsiväylää, mikä voi lähteä ohjaamaan matkoja pois Helsningin keskustasta Espoon omiin aluekeskuksiin. Ja tämä olisi tietysti hyvää boostia Etelä-Espoon omalle liike-elämälle. Eli vaikutukset voivat olla hyvinkin positiivisia, vaikka jokin saattaisi olla sitä mieltä, että matkavastusta olisi voitu kasvattaa edullisemmin kuin... Mutta nyt tietysti metro on hyvä selkäranka alueelle ja joukkoliikenne palvelee paremmin alueen sisäistä liikennettä.
 
Data taitaa olla peräisin täältä: http://westmetro.cs.aalto.fi/

Tuon tutkimuksen mukaan Länsimetro näyttää pääosin lyhentävän selvästi keskimääräisiä matka-aikoja Helsingin keskustaan (Rautatientorille) Matinkylän itäpuolelta (Rautatieasema on keskustan toiminnallisessa keskipisteessä ja keskeinen hubi eli paras vertailupiste). Toki jonkin verran merkittävästikin hidastuvia yhteyksiä on Matinkylän itäpuolella ja Länsiväylän eteläpuolella, merkittävältä osin matalan tiheyden ja matalan joukkoliikenteen käytön pientaloalueilta hidastumia kyllä löytyy. Matka-aikojen nopeutukset taas kohdistuvat Matinkylän itäpuolella tiheimmin rakennetulle alueelle, jolla on eniten asukkaita, kerrostaloja, palveluita sekä työ- ja opiskelupaikkoja. Hyvin suuri osa Länsimetron nyt valmistuvan vaiheen vaikutusalueen joukkoliikenteen kysynnästä kohdistuukin tälle nopeutuvien matka-aikojen alueelle. Kivenlahden jatkeen alueella matka-ajat kyllä pitenevät ajaksi ennen jatkeen valmistumista.

Nyt voidaan sitten vain ihmetellä, miksi ihmeessä Helsingin Sanomat on tehnyt tuon tutkimuksen matka-aikojen perusteella jutun jonka otsikointi antaa ymmärtää matka-aikojen pitenevän. Minulla ei ole pääsyä maksumuurin taakse, joten jutun tarkka sisältö jää arvoitukseksi. Toki jos asuu vaikka Haukilahdessa viimeisellä bussipysäkillä ennen Länsiväylää ja käy töissä Ruoholahdessa bussipysäkin vieressä matka-aika pitenee rajusti, mutta ainahan on jotain erityistapauksia.

Sinänsä kyllä metron hyödyt tulevat suoraa matka-aikaa enemmän esille siinä, että metro luo alueen joukkoliikenteelle ja kehitykselle rungon, jonka päälle on hyvä rakentaa. Jatkossa palvelut, työpaikat ja asunnot eivät enää samassa määriin sijoitu alueelle haulikolla ammuttuina, halvoille tonteille, vaan merkittävästi tiivistyvät metron lähellä. Tämä luo lisää alueita, joilla on hyvä palvelu autottomille talouksille ja joilla sijaitseviin työpaikkoihin ja palveluihin on joukkoliikenteellä helppo päästä.

Metron täydet hyödyt tulevat myös esiin viiveellä kun joukkoliikennettä ja hyviä palveluita arvostavat muuttavat metroasemien lähelle ja autoilijat taas valitsevat asuinpaikkansa vähän syrjempää. Lähiaikoina on toki vähän kipuilua, kun osa nykyään joukkoliikennettä käyttävistä asukkaista on vaan hankkinut asuntonsa uuden joukkoliikenteen rakenteen kannalta huonosta paikasta, eikä halua muuttaa läheiselle alueelle, jolla joukkoliikenne palvelee paremmin.
 
Viimeksi muokattu:
Lisäksi minun mielestäni liikenteen tiheys on yhtä tärkeää kuin nopeus: jos juna menee 5 minuutin välein, sen 20 minuutin sijasta, niin mitä väliä on sillä että se kestää muutaman minuutin kauemmin?
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Lisäksi minun mielestäni liikenteen tiheys on yhtä tärkeää kuin nopeus: jos juna menee 5 minuutin välein, sen 20 minuutin sijasta, niin mitä väliä on sillä että se kestää muutaman minuutin kauemmin?

Itse olen koittanut tutkiskella tätäkin kysymystä ja tällä hetkellä käsitykseni on seuraava: matka-ajalla on todella iso merkitys nimen omaan rajana, joka asettuu jonnekin arvoon 30 - 35 minuuttia. Jos matka-ajassa jäädään tämän alle, muut palvelutasotekijät ovat paljon olennaisempia. Juuri ketään ei kiinnosta, menikö matkaan 15 minuuttia vai 20 minuuttia. Mutta kun mennään tuolle edellämainitulle alueelle 30 - 35 minuuttia, aika muuttuu ratkaisevaksi tekijäksi. Ja vaikkapa tunnin päivittäisiä matkoja valtaosa ihmisistä ei yksinkertaisesti tee. Ja tältä pohjalta en olisi kovin huolissaan vaikkapa Haukilahden tilanteesta: tiheämpi vuoroväli ja monipuolisemmat yhteydet kompensoivat muutoksen, mutta Lounais-Espoon tilanne onkin jo toinen juttu. Mielestäni tuota aluetta ei oikeastaan saisi jättää liitynnän varaan. Tarpeen on nopeat moottoritiebussit, jos halutaan, että joukkoliikennettä jossain merkittävässä mitassa käytetään.

Asiaa muuten havainnollistaa hyvin lähijunien käyttö, koska monella asemalla on tarjolla lyhyellä vuorovälillä kaupunkiradan hitaita junia ja muutaman kerran tunnissa kulkevia nopeita paikallisjunia. Kuinka kauaksi keskustasta pitää mennä, jotta ihmiset alkavat ajoittaa kulkemisia niin, että pääsevät nopean junan kyytiin sen sijaan että hyödyntäisivät kaupunkiradan tiheän vuorovälin? Tuntuu siltä, että jo Leppävaarassa nopeus alkaa nousta ihmisten ykkösprioriteetiksi, joskin juuri tässä suunnassa erot vuorovälissä eivät ole kovin suuria. Huopalahtelaisia taas tuskin kiinnostaa, mihin junaan he hyppäävät. Mutta päärata olisi otollisempi kohde havainnoida tätä asiaa.

---------- Viestit yhdistetty klo 18:27 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 16:37 ----------

Ja tältä pohjalta en olisi kovin huolissaan vaikkapa Haukilahden tilanteesta: tiheämpi vuoroväli ja monipuolisemmat yhteydet kompensoivat muutoksen, mutta Lounais-Espoon tilanne onkin jo toinen juttu. Mielestäni tuota aluetta ei oikeastaan saisi jättää liitynnän varaan. Tarpeen on nopeat moottoritiebussit, jos halutaan, että joukkoliikennettä jossain merkittävässä mitassa käytetään.

Nyt täytyy korjata itseään: jos tulkitsen tuota Aalto-yliopistolla tehtyä karttaa ja se pitää kutinsa, Haukilahdessa matka-aika Helsingin keskustaan pitenisi noin 30 minuutista 45 minuuttiin. Tämä on todella paljon ja näkyy varmasti matkustuksessa. Matka-aika olisi samaa luokkaa Soukan kanssa! Haukilahti on toki heikoin tapaus. Mutta kokonaisuudessa todella rankka muutos alueiden saavutettavuudessa: noin puolessa alueesta matka-aika kasvaa ja puolessa pienenee, ja vielä merkittävissä määrin muutoksen ollessa huomattavassa osassa aluetta kymmenen minuutin luokkaa. Varsinainen uusjako, kun ajattelee yksistään asuntojen hintoja.
 
Viimeksi muokattu:
Mutta kokonaisuudessa todella rankka muutos alueiden saavutettavuudessa: noin puolessa alueesta matka-aika kasvaa ja puolessa pienenee, ja vielä merkittävissä määrin muutoksen ollessa huomattavassa osassa aluetta kymmenen minuutin luokkaa. Varsinainen uusjako, kun ajattelee yksistään asuntojen hintoja.

Kyllä kyseessä on iso muutos. Jos katsotaan erilaisia alueita yhteydet hidastuvat paljon Suur-Tapiolan alueella Haukilahdessa (5717 asukasta, ei merkittävästi palveluita ja työpaikkoja) ja Westendissä (3117 asukasta, käytännössä ei palveluita ja työpaikkoja). Muulla Suur-Tapiolan alueella, jolla on 35074 asukasta ilman Westend-Haukilahtea, noin 45000 työpaikkaa ja noin 25000 opiskelupaikkaa yhteydet seudun ytimeen paranevat erittäin merkittävästi.

Suur-Matinkylän alueella (40 389 asukasta ja noin 9500 työpaikkaa) tapahtuu erilaisia mikrotason muutoksia, mutta keskimäärin matka-ajat Rautatieasemalle näyttävät pysyvän suunnilleen ennallaan.

Suur-Espoonlahden alueella (54 248 asukasta ja noin 9500 työpaikkaa) matka-ajat pitenevät merkittävästi Kivenlahden jatkeen valmistumiseen saakka.
 
Viimeksi muokattu:
Data taitaa olla peräisin täältä: http://westmetro.cs.aalto.fi/

Minusta olisi erittäin mielenkiintoista tietää, että miksi matka Keravalta Helsingin Rautatieasemalle hidastuu 3-6 minuuttia riippuen mistä kohtaa Keravaa lähtee, tai miksi Boxin alueelta Sipoosta matkat hidastuvat 20 minuuttia Länsimetron myötä... Jotain pientä viilattavaa ehkä tuossa olisi, mutta paljastavatko nämä jotain laskentaongelmia tuossa järjestelmässä?
 
Minusta olisi erittäin mielenkiintoista tietää, että miksi matka Keravalta Helsingin Rautatieasemalle hidastuu 3-6 minuuttia riippuen mistä kohtaa Keravaa lähtee, tai miksi Boxin alueelta Sipoosta matkat hidastuvat 20 minuuttia Länsimetron myötä... Jotain pientä viilattavaa ehkä tuossa olisi, mutta paljastavatko nämä jotain laskentaongelmia tuossa järjestelmässä?

Oma veikkaukseni on, että vertailuvaihtoehdoissa ei ole ainoana erona länsimetro+liityntälinjasto vs. suorat linjat, vaan vaihtoehdoissa on muitakin (länsimetrosta riippumattomia) eroja.

Kovin erilaisiahan nuo ovat kuin HSL:n liityntälinjastosuunnitelmassa 2014 esitetyt matka-ajan ja palvelutason muutokset (kartat sivuilla 54 ja 55). HSL:n kartoissa tosin on tarkastelu kaikkia alueelta tehtäviä matkoja eikä pelkästään matka-aikaa Rautatientorille.
 
Minusta olisi erittäin mielenkiintoista tietää, että miksi matka Keravalta Helsingin Rautatieasemalle hidastuu 3-6 minuuttia riippuen mistä kohtaa Keravaa lähtee, tai miksi Boxin alueelta Sipoosta matkat hidastuvat 20 minuuttia Länsimetron myötä... Jotain pientä viilattavaa ehkä tuossa olisi, mutta paljastavatko nämä jotain laskentaongelmia tuossa järjestelmässä?

Tuo tutkimus muistaakseni toteutettiin vertailemalla syksyn 2015 ja suunniteltuja syksyn 2016 aikatauluja. Eli samaan aikaan tapahtuneet linjastomuutokset näkyvät siellä vaikkei niillä olisi ollut tekemistä Länsimetron kanssa.
 
Pientä vastusta taas koeajoissa: http://www.lansivayla.fi/artikkeli/...itaan-tietoa-onnistuneita-koeajopaivia-takana
Länsimetron aloituksesta ei ole mitään tietoa – onnistuneita koeajopäiviä takana nolla

Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) ei pysty vielä arvioimaan, milloin länsimetron matkustajaliikenne voisi alkaa.

Ennen matkustajaliikenteen aloitusta tulee tuotannon esivaiheessa toteutua yhtenäinen kahden viikon häiriötön jakso sen jälkeen kun matkustajaliikenteen aloittamisen esteet on poistettu ja tarpeelliset testaukset on tehty. Liikenteelle avaaminen edellyttää myös, että riittävä määrä koeajopäiviä on toteutunut onnistuneesti.

– Häiriöttömän jakson laskenta kiinteistötekniikan osalta käynnistyi uudelleen alkuviikosta kiinteistövalvontajärjestelmässä havaitun ongelman vuoksi. Onnistuneiksi laskettavia koeajopäiviä ei ole vielä takana, HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski myöntää.

Länsimetron osuudella tehdään myös yhä rakennusteknisiä muutoksia ja korjauksia, jotka täytyy tehdä ennen kuin matkustajaliikenne voi alkaa.

Ainahan uusien, monimutkaisten järjestelmien käyttöönotossa on omat hankaluutensa. Miten Länsimetron käyttöönotto on sujunut vaikka Kehärataan verrattuna?
 
Takaisin
Ylös