Laajasalon raideyhteys

Oliko tuo kartta 339-DF:n itse tekemä? Jollei, niin ei olisi pahitteeksi mainita, mistä se on peräisin. Ja näin mielenkiintoisesta aiheesta kun puhutaan, olisi ollut todella mukava saada edes vähän selvempi kartta, tuosta ei (tällä tavoin julkaistuna) meinaa saada oikein mitään selkoa. Itse en erota siitä esim. sellaista pikku juttua kuin raitiokiskot/-radat. Todennäköisesti niitäkin siinä pitäisi näkyä?

Onpa outoa, jos kiskot eivät näy. Kokeilin pöytäkoneella, tabletilla ja älypuhelimella. Kaikissa kiskot erottuvat ihan hyvin, vaikka foorumi rajoittaakin kuvakokoa niin, ettei paraslaatuista saa ladattua tänne. Ehkä monitori kannattaisi uusia?

Ideointiin olen osallistunut pienellä panoksella, mutta pääosin työ on harrastustoverin tekemä. Valveutuneet harrastajat toki saavat kuvasta vinkkiä tekijästä, mutta hän ei halunnut nimeään julkisuuteen.
 
kartta

Lauttasaaren linja voisi kulkea Keskustassa Kaivokadun-Mikonkadun kautta Toiselle linjalle ja linjojen kääntösilmukkaan. Myös Rataa sieltä Sturenkadulla täytyisi toteuttaa. Ykköstä ei saa unohtaa, vaan siitä on tehtävä uusi toimiva linja, seikkailikoon Käpylä-Ogelissa Jokerin vaihtopysäkille Oulunkylän rautatieasemalle. Myös 10 voisi jatkaa.. Mutta on tulossa pikaraideverkosto Laajasalon mukana. Yksi (9) Ulottuu jo Ilmalaan, kohta ainakin. Ykkösen uudistamiselle sen sijaan on tilausta.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Laajasaloon, jos sinne tulee muuta kuin liityntäbussit Herttoniemeen, on paikallaan Lauttayhteys.
[...]

Tai sitten otetaan ihan rauhassa, unohdetaan bussit, lautat ja tunnelit, ja mennään ihan reteesti pikaratikalla siltaa pitkin. Kaikki voittaa (muutamaa harvaa änkyrää lukuunottamatta).
 
Silta voi jäädä odottamaan metroratkaisua, tai siis pikaraitiolinjastoa, jolla on ydintunneli (base-tunnel) keskustassa.

Visio Meilahti-Kamppi-Laajasalo-pikaratikasta, jolla on tunneli Kruununhaasta Meilahteen, on ihan ok. Kyse on noin miljardin hankkeesta. Mutta jaetaanpa se nyt osiin:

1. Tunneli Meilahti-Kruununhaka, n. 4 asemaa. 800 miljoonaa. Nykyisten yhteyksien tason ja kapasiteetin nosto. Kohtuullinen nopeutus Meilahdesta keskustaan.
2. Silta Kruunuvuorenrantaan ja Laajasalon pikaratikkarata. 200 miljoonaa. Täysin uusi yhteys ja merkittävä nopeutus Laajasalosta keskustaan.

Ja nyt siis mielestäsi pitäisi aloittaa tuosta kalliimmasta osasta? Eikä sen sijaan numero kahdesta eli enemmän hyötyjä tuovasta, tärkeästä ja suorastaan välttämättömästä yhteydestä?

Metroratkaisu nimenomaan voi jäädä odottamaan. Silta ei.
 
Tästä Töölö raitiotunnelista tuli mieleen: näettekö realistisena, että se voisi osalta matkaa toimia samassa tunnelissa Helsingin toisen metrolinjan kanssa? onko Yhteinen matka liian lyhyt maksaakseen metron ajonhallintajärjestelmän mukaiset vaunut, vai ovatko vastassa kenties ne Helsingin erityisolosuhteet?

Radan pitäisi olla 4-kiskoista, koska metro on niin leveä ja ratikan laiturin olisi oltava samalla tasalla. Onko metron virtakisko taas niin lähellä raiteita ja niin ylhäällä, että ratikka ei tähän väliin enää mahtuisi?

Meinaan vain, että jos ja kun metro ja pisara on tehty, vielä raitiotunneli samaan paikkaan lienee aika mahdoton myydä poliitikoille.

Toki moni varmaan toivoisi näitä vaihtoehtoina toisilleen, mutta lienee aika selvä, että nykyisessä tilanteessa Pasilan metroa tuskin tehtäisiin millään muulla standardilla kuin nykyisellä. Aika kauan pitäisi kulua sen mielipiteen muuttumiseen.
 
Tästä Töölö raitiotunnelista tuli mieleen: näettekö realistisena, että se voisi osalta matkaa toimia samassa tunnelissa Helsingin toisen metrolinjan kanssa? [...] Toki moni varmaan toivoisi näitä vaihtoehtoina toisilleen, mutta lienee aika selvä, että nykyisessä tilanteessa Pasilan metroa tuskin tehtäisiin millään muulla standardilla kuin nykyisellä. Aika kauan pitäisi kulua sen mielipiteen muuttumiseen.

Töölön alle ei tule kolmea tunnelia – valkoinen, oranssi ja vihreä juna. Tällä hetkellä näyttää siltä, että jos sinne jotain tulee, se on sitten valkoinen juna aka pisara.
 
Tästä Töölö raitiotunnelista tuli mieleen: näettekö realistisena, että se voisi osalta matkaa toimia samassa tunnelissa Helsingin toisen metrolinjan kanssa? onko Yhteinen matka liian lyhyt maksaakseen metron ajonhallintajärjestelmän mukaiset vaunut, vai ovatko vastassa kenties ne Helsingin erityisolosuhteet?
Tässä kaupungissa on päätetty noin 2008, että Töölön ei tule nykyistä junametroa. Jos joku tulee, se on suunnilleen sitä, mitä on Stadtbahn Saksassa.

Tämä päätös tehtiin silloin, kun päätettiin Keski-Pasilan kaavoituksen perusteista. Silloin haluttiin selvittää, jätetäänkö kaavoituksessa tilaa metrolle syvälle vai vielä syvemmälle. Kun oli juuri päätetty, että niemen alle kaavoitetaan Pisara, päätettiin, ettei Töölön metron suunnittelua pidemmälle jatketa. Laajasalon kaavoituksen yhteydessä puolestaan päätettiin, että Kruunuvuorenrantaan ei tehdä metroa, mutta varaudutaan tähän Stadtbahniin tai pikaratikkaan sitä varten, jos Santahaminaan tulee joskus asutusta. Ja tämä pikaratikka voisi ajaa Helsingin niemen alta Pasilan asemalle.

Nämä kaikki asiat ovat Helsingin omassa vallassa siten, että mitään niistä ei tule, jos Helsinki ei niin halua. Päätösten pitävyyttä voi kukin arvioida kuten haluaa. Mutta kun kovin suurta innostusta ei ole rahoittaa Pisaraakaan, pidän varsin epätodennäköisenä, että omana elinaikanani mitään muitakaan tunneleita Töölön alle rakennetaan.

Vastassa ovat muutkin asiat kuin raha – vaikka melkein kaiken voi ”korjata” rahalla, jos sitä vain olisi rajattomasti. Laajasalon metro on teknisesti haudattu sillä, että sitä ei asuinrakennusten alle voi tehdä, ja merenpohjan laadun vuoksi merenalaiset tunnelit ovat jokseenkin mahdottomia. Santahaminan asuttamisen ainoa ongelma ei ole poliittinen halu, vaan asuinalueen perustaminen saareen, jolla on vain yksi yhteys mantereeseen.

”Toisen metrolinjan” itäpää siis puuttuu. Katajanokka ei siihen riitä. Nykymetron haaroittaminen taas ollaan tekemässä juuri mahdottomaksi automaattihankkeen varjolla. Kamppi–Pasila -tynkämetrossa taas ei ole mitään mieltä, koska millään matkalla se ei olisi pintaliikennettä nopeampi. Sitäpaitsi jos Pisara toteutuu, Pasilan tynkämetrolle ei ole mitään tarvetta. Ja vaikka Pisara ei toteudukaan, ikuisesti on Pisaralla mahdollisuus toteutua, joten se on pätevä ja riittävä este millekään muulle tunnelille. Aivan samoin kuin metro on ollut 50 vuotta este raitiotien laajentamiselle esikaupunkeihin.

Saksasta löytyy kyllä esimerkkejä erilaisista Tram ja U yhdistelmistä. Teknisesti sellaisia voidaan tehdä. Mutta toiminnallisesti sellaisessa ei taida olla Töölössä mitään mieltä.

Antero
 
Meinaan vain, että jos ja kun metro ja pisara on tehty, vielä raitiotunneli samaan paikkaan lienee aika mahdoton myydä poliitikoille.

Toki moni varmaan toivoisi näitä vaihtoehtoina toisilleen, mutta lienee aika selvä, että nykyisessä tilanteessa Pasilan metroa tuskin tehtäisiin millään muulla standardilla kuin nykyisellä. Aika kauan pitäisi kulua sen mielipiteen muuttumiseen.

Suunnitteluperiaatteita lienee mahdollista muuttaa sitten, kun nykyiset keski-ikäiset virkamiehet ovat haudassa tai ovat olleet eläkkeellä vähintään vuosikymmenen. Kolmea tunnelia toivottavasti ei tule, se olisi väkimäärään nähden varsin tolkutonta tuhlausta. En usko, että tulee edes nykymallista metroa Pisaran rinnalle, jos Pisara toteutetaan kuten nyt näyttää. Tuossa hamassa tulevaisuudessa, jossa kalloihin mahtuu uusiakin näkemyksiä, voisin kuvitella rakennettavan Pisaran lisäksi raitiotietunnelinpätkän, jos ratikkaliikenteen pullonkauloja ei muuten saada ratkaistua.

---------- Viestit yhdistetty klo 22:00 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 21:46 ----------

Laajasalon metro on teknisesti haudattu sillä, että sitä ei asuinrakennusten alle voi tehdä, ja merenpohjan laadun vuoksi merenalaiset tunnelit ovat jokseenkin mahdottomia. Santahaminan asuttamisen ainoa ongelma ei ole poliittinen halu, vaan asuinalueen perustaminen saareen, jolla on vain yksi yhteys mantereeseen.

”Toisen metrolinjan” itäpää siis puuttuu. Katajanokka ei siihen riitä. Nykymetron haaroittaminen taas ollaan tekemässä juuri mahdottomaksi automaattihankkeen varjolla. Kamppi–Pasila -tynkämetrossa taas ei ole mitään mieltä, koska millään matkalla se ei olisi pintaliikennettä nopeampi.

Tulee mieleen, että aivan alkeellisellakin talousymmäryksellä Helsinkiä pitäisi tiivistää ja kehittää voimakkaasti lähempänä asutuksen maantieteellistä keskipistettä, eli yleiskaavavisiossakin esitettyä Tuusulanväylän bulevardisoitua aluetta ynnä muita vastaavia. Niilä alueilla on tasaista kuivaa maata vaikka kuinka paljon logistisesti hyvillä paikoilla. Rakentaminen olisi paljon järkevämpää kuin kehitellä toinen toistaan hankalampia pussinperiä saarille. Ainoa ongelma on poliittinen, eli se, miten tehdä tiivistämisestä mahdollista ja saada sille taloudelliset kannustimet kuntoon. Tietty jos parhaat paikat halutaan pitää moottoritieliittymien pientareina ja harvaan rakennettuina vanhoina omakotitaloalueina iankaikkisesta iankaikkiseen, niin sitten pitänee änkeytyä Östersundomiin, Santahaminaan sun muualle ja kärsiä seuraukset.

En tarkoita, etteikö nyt kaavoitettavaa Kruunuvuorenrantaa ja Laajasalon tiivistämistä kannattaisi tehdä. Ne ovat vielä suht helposti liitettävissä ratikkaverkkoon ja Yliskylän osalta nykyistä infrastruktuuria ei varmaan ole hyödynnetty läheskään täysin.
 
Tässä kaupungissa on päätetty noin 2008, että Töölön ei tule nykyistä junametroa. Jos joku tulee, se on suunnilleen sitä, mitä on Stadtbahn Saksassa.

Tämä päätös tehtiin silloin, kun päätettiin Keski-Pasilan kaavoituksen perusteista. Silloin haluttiin selvittää, jätetäänkö kaavoituksessa tilaa metrolle syvälle vai vielä syvemmälle. Kun oli juuri päätetty, että niemen alle kaavoitetaan Pisara, päätettiin, ettei Töölön metron suunnittelua pidemmälle jatketa.
Kuitenkin Keski-Pasilassa rakennetaan jo Töölön metron asemaa. Rakennustöitä voi käydä katsomassa Veturitieltä, joka on siirretty kiertotielle työmaan kohdalta.

Suunnitteluperiaatteita lienee mahdollista muuttaa sitten, kun nykyiset keski-ikäiset virkamiehet ovat haudassa tai ovat olleet eläkkeellä vähintään vuosikymmenen.

Aika pitkässä puussa mennään sitten. Nyt nelikymppiset virkamiehet (esim. HKL:n tuore toimitusjohtaja) jäävät eläkkeelle n. 30 vuoden päästä eli ovat olleet 10 vuotta eläkkeellä 40 vuoden päästä.

Samaa muuten puhuttiin tällä foorumilla suuria ikäluokkia edustavien virkamiesten jäädessä eläkkeelle. Enpä silti ole huomannut muutoksia metron suunnitteluperiaatteissa.
 
Aika pitkässä puussa mennään sitten. Nyt nelikymppiset virkamiehet (esim. HKL:n tuore toimitusjohtaja) jäävät eläkkeelle n. 30 vuoden päästä eli ovat olleet 10 vuotta eläkkeellä 40 vuoden päästä.

Laitan toivoni pahenevaan diabetesepidemiaan ja sydän- ja verisuonitauteihin.
 
Sanon vain, että raskasmetrotunnelin yhteiskäyttö taitaa ikävä kyllä olla paras vaihtoehto, miten saadaan tämä modernien esikaupunkiratioteiden vaatima tunneli Töölön ali.

Jos ja kun toisesta metrolinjasta aletaan taas puhua Kivenlanhden tunneliporausten päättymisen aikoihin, pitäisi kuuluvilla paikoilla olevien ratikka-aktivistien olla ajamassa myös tätä vaihtoehtoa, eli Meilahden-Munkkivuoren haara raitiokalustolla.

Kuitenkin Keski-Pasilassa rakennetaan jo Töölön metron asemaa. Rakennustöitä voi käydä katsomassa Veturitieltä, joka on siirretty kiertotielle työmaan kohdalta.

Sielläpäinhän on jo toinenkin metroasema odottamassa, Munkkivuoressa. Saadaan senkin sitten samalla kertaa käyttöön.

Tietääkö kukaan muuten, mihin ilmansuuntaan tämä tunnelinpätkä sinne ostarin alle on louhittu; arviolta pohjois-etelä, kun sen metronhan piti siitä jatkua Martinlaaksoonpäin?
 
Viimeksi muokattu:
Sielläpäinhän on jo toinenkin metroasema odottamassa, Munkkivuoressa.

Olen käynnyt ko."metroasemalla" ja sitä ei voi kyllä kutsua siksi, lähinnä kellari joka on täynnä louhittua kiveä eikä ole kovinkaan iso.
Etelä-pohjoissuunnassa tuo on ostokeskuksen ja kirkon välissä. Paikkahan on hyvä.

Munkkivuoren liikennejärjestelyjä jarruttaa Tarvontien tunnelointijatke Pasilanväylään, sitä ennen ei tapahdu mitään, ehkä "aikaisintaan 2025"
 
Kuitenkin Keski-Pasilassa rakennetaan jo Töölön metron asemaa. Rakennustöitä voi käydä katsomassa Veturitieltä, joka on siirretty kiertotielle työmaan kohdalta.
Ei sinne olla rakentamassa metroasemaa, vaan tilaa, johon metroaseman voisi joskus tehdä, jos ensin tulisi se metro. Tilasta taitaa tulla parkkiluola, jota se todennäköisimmin on kymmenet vuodet. Joten rehellisempää on sanoa, että Pasilassa louhitaan parkkiluolaa.

Mutta en epäile ollenkaan, että metrofanit alkavat seuraavaksi selittämään, että nyt on pakko rakentaa Töölön metro, kun kerran pääteasema Pasilaankin on jo tehty. Ja seuraavassa lauseessa sanotaan, että nyt on sitten Pisara haudattu, koska Pasilassa on metroasema ja Töölön metro tekeillä ja Pisara on siten tarpeeton. Tätä samaa peliähän pelataan juuri Espoossa: Kivenlahden metro on pakko tehdä, koska kerran on tehty Matinkylän metro. Ja Louko odottaa louhinnan aloittamista Sammalvuoressa, jotta voi sanoa, että ei kannata edes harkita vain yhden aseman jatkoa Finnoon, koska Sammalvuoressa on varikko jo melkein valmis.

Antero
 
Toivottavasti jää parkkiluolaksi, huomattavasti edullisempi tapa edistää yksityisautoilua kuin metron rakentelu.
 
Takaisin
Ylös