Jokeri-valot toimivat jokeri-bussin 550 reitillä sekä kelailmaisimia tulevan ajoneuvoilmaisun että Helmi-laitteelta saatavan etuuspyynnön mukaan. Kelailmaisimia käytetään Viikin jokerivaloissa, koska joukkoliikennekatua käyttävät myös sellaiset linjat, joilla ei ole Helmiä käytössä. Lisäksi liittymän liikenneympäristö on sen verran monimutkainen, että liikennevalo-ohjaus on tarpeellista myös helmittömien bussien saapuessa liittymään.
Itse olen kyllä periaatteessa sitä mieltä, että oikea tapa (tm) olisi saada se Helmi kaikkiin busseihin. Mutta voihan niitä busseja toki muullakin tavoin havaita. Tuota en tiennyt, että keilailmaisimia voitaisiin tuohon käyttää. Tuo ilmeisesti perustuu siihen, että joukkoliikennekadulta ei muita ajoneuvoja saavu kuin busseja?
Mielestäni jokeri-valojen tehokkuus on riittävän hyvä edellä mainituissa kohteissa ja ne takaavat bussille esteettömän kulun. Jokeri-bussia ajaneenakin koen, että valot toimivat luotettavasti. Havaintojeni mukaan jokeri-valot toimivat hyvin myös kahden linja-auton saapuessa risteykseen peräkkäin, toisin kuin nimimerkki GT8N kirjoitti.
Voisiko tässä olla kyseessä näkökulmasta johtuva ero? Olen antanut itselleni kertoa, että yksi syy liikennevaloetujen toimimattomuuteen on siinä, että kaikki kuljettajat eivät rekisteröi järjestelmää käyttöön kuten pitäisi.
Kari
---------- Viesti lisätty kello 13:03 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 12:48 ----------
Minusta Jokeri-valot ovat täysin oikea ratkaisu, ainoat ongelma liittyvät siihen, miten niille saadaan hyvä tieto vaunun saapumisesta. Sama ongelma koskee kaikkia valoetuuksia, kun helmi/liva ei saa tarkkaa, jatkuvaa tietoa vaunun kulusta, vaan seuranta perustuu pisteiden seuraamiseen. Erittäin pystyvä tietojärjestelmä on siis tehty tahallaan matkimaan iduktiotunnistimien heikkoutta.
Nykyisten ohjauskojeiden toimintalogiikka perustuu yksittäisiin ilmaisuihin eivätkä paikkatietoon. Tämän voi tietenkin katsoa olevan heikkous. Mutta pitäisi muistaa myös KISS-periaate. Järjestelmän parantaminen ei käytännössä ole yksinkertaista.
Tarkemman tiedon huomioiminen vaatisi jonkinlaisen mallin liikennetilanteesta, mikä tuo muassaan omat ongelmansa vaatien mm. paljon enemmän ilmaisimia ja järjestelmän kalibrointia. Ja hyödytkään eivät ole ilmiselviä, varsinkin, jos tuota yksinkertaisempaakaan systeemiä ei kaikilta osin olla saatu toimimaan, kuten täällä on vihjattu.
Pysäkiltä lähtemisen ennustamisessa taas on jätetty ottamatta käyttöön kuljettajan arviointikyky, eli nappi jolla kuljettaja antaa systeemille tiedon lähtövalmiudesta.
Tämä voisi olla sinänsä ihan hyvä vaihtoehto joissakin tapauksissa. Minä vain suhtaudun skeptisesti kaikkeen sellaiseen, mikä vaatisi kuljettajilta aktiivista toimintaa. Tämän vuoksi kallistuisin ennemmin pysäkkijärjestelyjen ja valojen parempaan suunnitteluun. Ehkä olen vain pessimisti.
Myös vanhat epätarkat GPS-paikantimet ovat kiusanneet systeemin toimintaa. Epätarkan GPS:n takia on jouduttu turvautumaan vielä epätarkempaan odometriin, joka aiheuttaa usein virheitä.
Näin voi olla. Periaatteessa kuitenkin odometrin ja GPS-vastaanottimen pitäisi kyetä tuottamaan parempi tieto sijainnista kuin kumpikaan järjestelmä yksinään. Molempien tietojen yhdistämiseen on kuitenkin olemassa matemaattisia menetelmiä. Nykyisin käsittääkseni odometri nollataan pysäkeillä (joiden paikat päätellään GPS:n perusteella). Tämän pitäisi nähdäkseni kyetä tuottamaan riittävän tarkka sijainti joukkoliikenne-etuisuuksien toteuttamiseksi.
Käytännön toteutuksen toimivuuteen en osaa ottaa kantaa.
Kari