Kuinka paljon se valittaminen hallinto-oikeuteen maksaa?
260 euroa hallinto-oikeudessa ja 510 euroa korkeimmassa hallinto-oikeudessa, jos viranomaisen päätöksen todetaan olevan lainmukainen.
Prosessi menee siis niin, että ensin tehdään oikaisuvaatimus HSL:n hallitukselle. Oikaisua saa vaatia, jos kotikunta on jokin HSL-alueen kunnista tai omistaa kiinteistön jossakin kunnista, jolloin on HSL:n jäsenkunnan jäsen. Myös yhteisöllä saattaa olla oikeus tehdä sellainen. Oikaisuvaatimuksessa saa vedota lainvastaisuuteen tai siihen, että päätös ei ole tarkoituksenmukainen, esimerkiksi lasten tai turistien on vaikeampaa matkustaa tai sovellus ei usein toimi.
Hallitus käsittelee oikaisuvaatimuksen seuraavassa kokouksessa 24.8.2021 ja toimii käytännössä kumileimasimena todeten, että oikaisuvaatimus ei anna aihetta muuttaa päätöstä. Vastaus on lyhyt ja melko ylimielinen siten, että sitä ei perustella mitenkään sen enempää.
Tämän jälkeen oikaisuvaatimuksen tekijä saa tehdä kunnallisvalituksen hallinto-oikeuteen. Toisin kuin edellisessä tapauksessa, saa tällä kertaa vedota vain päätöksen lainvastaisuuteen. Joko itse päätöksessä on jokin vialla tai se on tehty väärässä järjestyksessä. Perusteet ei ole sidottuja oikaisuvaatimuksessa esitettyihin perusteisiin, mutta uusia perusteita ei saa esittää valitusajan umpeuduttua.
Hallinto-oikeuden päätös tulee joskus vuoden kuluttua, mutta voi yrittää vaatia täytäntöönpanokieltoa, jos valitus muuttuisi hyödyttömäksi täytäntöönpanon takia. Teen näin opiskelija-alennuksen osalta. Ja sitten joskus vuoden kuluttua joutuu maksamaan 260 euroa jos HSL:n päätös 15.6.2021 oli täysin laillinen.