Pahimmin harhaanjohtajat asemanimet pk-seudulla, eivät vastaa kaupunginosaa jossa sijaitsee tai muuten johtaa harhaan, aiheuttaa pahimmassa tapauksessa paikkakuntaa huonosti tuntevalle eksymistä, mielipahaa ja turhia taksireissuja
Tietysti voi kysellä myös tienviittojen, opaskarttojen ja muiden opasteiden selvyyden perään. Olisikohan myös taksinkuljettajien paikallistuntemuksessa kohentamista?
Jos muualta maasta tulevien kuvitelmat saisivat määrätä, niin varmaan kaikkien kaupunkien lähiympäristön asemat pitäisi nimetä lähimmän ison kaupungin mukaan. Monien maalaisten mielikuvissa suunnilleen kaikki Riihimäeltä etelään saattaa olla Helsinkiä - ja joidenkin stadilaisten kuvitelmissa suunnilleen kaikki Toijalasta Parkanoon saatta olla Tamperetta.
Ja menee ne muutkin nimet joiltakin sekaisin: Pakila ja Pasila, Martinlaakso ja Martinsilta, Hakunila ja Hakuninmaa, Malmi ja Malminkartano. Silti en lähtisi nimiä vaihtamaan. Kierre olisi kuitenkin loputon - aina joku outo luulee jotain.
Paikan- ja asemannimistä olisi kyllä paljonkin kummastelemista, mutta on myös tapauksia, joissa "syyllinen" ei ehkä olekaan aseman nimeäjä. Kommentteina Rainerin mainitsemiin kymmeneen nimeen:
1) Mielestäni Helsinki on ihan hyvä nimi, sillä se on kuitenkin ainoa todellinen kaupunkiasema Stadin rajojen sisällä. En pidä hyvänä kunta-ja-koodi-tyyliä, joka on johtanut esim. postitoimipaikkojen nimien köyhtymiseen.
2) Pasilan ruots. nimi on jo kertaalleen vaihdettu. Fredriksberg ja Böle olivat aikoinaan eri tiloja, Pasila taas on isännän sukunimestä otettu. Noilla historiallisilla nimillä kikkaillen olisi ehkä voinut saada selkeämmät nimet myös Itä- ja Länsi-Pasilalle (jotka nekin näyttää menevän landelaisilla joskus sekaisin.)
3) Huopalahti viittaa merenlahteen, joka antoi myös nimen kunnalle. Haaga-nimi on ollut Stenius-yhtiön kaupallinen myyntikikka, kun tontteja myydessä luotiin mielikuvaan Tukholman (Solnan) Haga-puistosta palatseineen. Saivat sittemmin tuon nimen myös kauppalaksi erotetulle Huopalahden asemanseudulle.
4) Valimo on ihan ok, viittaahan se (osin toimisto- ja asuntoalueeksi muuttuneeseen) teollisuusalueeseen - tosin yksilöimättä ja yhtä firmaa mainostamatta, kuten entinen Strömberg. Se, että Vantaallakin on Valimotie, kuvaa ihan toista ongelmaa. Kun 70-luvulla tehtiin ainakin Espoossa ja Vantaalla paljon töitä muutettaessa useita saman kunnan alueella sijainneita samannimisiä katuja erinimisiksi, niin ei joko älytty tai ei haluttu tehdä koko seudulla samaa reformia. Helsingissähän oli aikoinaan tehty paljonkin kadunnimimuutoksia suuren alueliitoksen (1946) jälkeen.
5) Kera-nimi tulee paikalla aikoinaan sijainneesta keramiikkatehtaasta. Karamalmi on varsin myöhäinen nimisepitys (jonkin matkan päässä olevan Karakallion lähiön mukaan, jolla ei oikeastaan ole Keran aseman kanssa mitään tekemistä). Alue oli ennen sitä nimeltään Kilon teollisuusalue.
6) Koivuhovi on tietenkin eri paikassa kuin vanha Koivuhovi ja sen luona oleva Koivuhovintie, mutta aika lähellä kumminkin. Molemmankieliset nimet kyllä taipuvat useimpien suussa paremmin kuin Ymmersta. Kerrostaloalue sai Ymmersta-nimen todennäköisesti samantapaisista mainonnallisista syistä kuin Haaga. Koivu-alku kun saattoi tuoda joidenkin mieleen yhtymäkohtia toisen Koivu-alkuisen lähiön ongelmiin (sielläkin muuten alkuperäinen Koivukylä on ollut nykyisen alueen länsipuolella sijaitseva pientaloalue, asemakin voisi olla paremmin Havukoski).
7) Espoo voi olla Espoo. Nimi kun todennäköisimmin tulee Espoonjoesta. Alkuperäinen ruotsalaisnimikin on lausuttu Espo, ei hienostellen beellä. Tietysti koko kunnan suomenkielinen nimi voisi olla Haapajoki. Jos joku luulee Espoon keskuksen olevan muualla, niin se vain kertoo kaupunkirakenteen hajanaisuudesta ja koko "keskustan" keinotekoisuudesta.
8) Pohjois-Haagasta olen samaa mieltä kuin R: Lassila sen pitäisi olla.
9) Tikkurila on ihan ok. Vantaa on niin kirjava silppu, että ei Tikkurila mikään koko kaupungin keskusasema ole. Martinlaakson radalta ei todellakaan vaihdeta kaukojuniin Tikkurilassa, vaan Pasilassa tai Helsingissä. Sitä paitsi Vantaa-nimi tulee Vantaanjoesta. Vantaankosken kylä oli Vantaa vielä 70-luvun alussa. Kun Hgin mlk muuttui kauppalaksi, niin kunta sai nimen länsiosassa virtaavan joen mukaan. Tikkurilan läpi virtaava joki on Keravanjoki, joka tosin yhtyy Vantaan kanssa Tammiston ja Tuomarinkylän rajalla. Ja kun oikein kauaksi mennään, niin Vantaa laski (Suur-)Huopalahteen nykyistä Mätäjokea pitkin.
10) Korson nimestä olen samaa mieltä kuin R., siis ruotsiksi voisi olla Korsrå.