Voisiko sen Käpylän mutkaan jättää väliin? Se nostaa tämän kustannuksia rajusti, ja Käpylän liikennemäärät hoituisi mielestäni (pika)ratikallakin. Eli jos mentäisiinkin Käpylästä vaikka maalikennekeskuksen kautta Pasilan ratapihalle, onnistuuko raideteknisesti?
Asemien kohdat ajattelin olevan noin suunniteltujen metro/juna-asemien kohdalla. Kai niiden sijaintipaikkoja on pohdittu, kun niihin on päädytty. Jos halutaan, että liikenne kulkee Pasilan aseman kautta, ei Pääradalta kai pysty kääntymään Meilahden suuntaan, liian jyrkkä mutka? Varsinkin kun Meilahdessa taas tulisi kääntyä etelään päin. Mitenhän on myös kääntyminen Kampin jälkeen itään päin, pitäisikö olla loivempi mutka ja radan koukata etelämpää.
... Toinen asia on, että vaihtaminen metrosta Pisaraan ja päinvastoin olisi jouhevaa vain Kampissa ja kenties Hakaniemessä, muttei näköjään Rautatientorilla. Voisikin miettiä, tarvitaanko Kampin asemaa ensinkään; Pisarasta voisi vaihtaa metroon hyvin Rautatientorillakin, mistä olisi muutakin etua (bussi- ja junayhteydet)....
Keskustan asemalla ei tarvinne olla vaihtoyhteyttä metroon, rautatieasemalle tai Elielin ja Rautatientorin bussiliikenteeseen:
- Jo aseman normaali käyttö ilman vaihtoliikennettä luo sille riittävästi käyttöä.
- Metroon voi vaihtaa Kampissa tai Hakaniemessä.
- Junaan voi vaihtaa Pasilassa.
- Tämän ratkaisun seurauksena Elieliin ja Rautatientorille päättyviä bussilinjoja voitaisiin varmasti vähentää huomattavasti. Bussilinjoja voidaan päättää esim. Töölöön ja Kallion-Sörnäisten suuntaan.
- Vaihtomahdollisuus tarvittaneen vain raitiovaunuun Aleksille ja Erottajalle.
RHK:n tarkoituksena ei ole käyttää useita miljardeja Helsingin niemellä tunneleissa mutkittelemiseen laajemmin kuin suunniteltu edullinen 7,5km tunnelilenkki .... RHK ei ole vastuussa pääkaupunkiseudun raidejoukkoliikenteen kehittämisestä. Tätä tehtävää hoitaa entinen ja nykyinen ja tuleva metrotoimisto. YTV yhdistyy HKL:n pääkonttoriin eli metrotoimistoon.
Jotta Pohjoisen Metron ja Pisaran tavoitteet voitaisiin yhdistää, tarvitaan tosiaa myös erilaisia hallinnollisia ratkaisuita:
- Kokonaisuutena tämä laajennettu Pisara olisikin Helsingin, YTV:n ja RHK yhteisprojekti.
- Junaliikenteen hoito kaupunkiradoilla pitäisi uudelleenorganisoida, jotta liikennöintikustannuksia saadaan alaspäin. Tämähän on jo nyt osin alkanut, kun uudet junat tulevat erilliselle junakalustoyhtiölle.
- Tunneliosuudet ja tunneliasemat voisivat hyvin olla Helsingin kaupungin omistuksessa, rata ohjauslaitteineen voi sitten olla RHK:n hallinnassa. Johan jo nyt Vantaankosken radalla asemat ovat kaupunkien omistuksessa.
Kaupunkirataliikenne pitäisikin Pisaran myötä tuoda Metro-brändin alle. Tämäkään ei paljoa vaadi:
1) Yhtenäiset opasteet
- uudet tarrat junien sisälle, asemille metron M-kirjain, asemilla nimet oranssinvärisissä nimitauluissa. Esim. Huopalahdessa eteläisellä laiturilla aseman nimi voi olla oranssisessa nimikyltissä ja pohjoisella laiturilla, joka säilyisi muiden lähijunien käytössä, sinisessä nimikyltissä.
2) Yhtenäinen lipunmyyntikäytäntö
- junaliikenteen nykyisestä sekavasta lipunmyyntikäytännöstä (=erilliset lipunmyyntivaunut) tulee luopua. Muutenkaan junassa tapahtuva lipunmyynti ei sovellu usein pysähtyvään tiheään raideliikenteeseen. Junissa ei siis lipunmyyntiä, jo laiturialueella tulee olla lippu. Helppo ratkaista, maalataan keltainen viiva aseman lattiaan ja tuodaan siihen viereen lippuautomaatti.
3) Esteettömyys
- kaupunkiradan asemat ovatkin jo esteettömiä.
- vain matalalattikalustoa (tämä onkin ehkä hintavin kohta)
Nämä kolme kohtaa ilmeisesti riittävätkin, jotta voidaan puhuta metrosta? Kaiken kaikkiaan siis pieniä muutoksia.