Raide-Jokeri

Ei PSKL kerro näitä koskaan ulospäin, ellei ole pakko. OTKESin tutkinnan vuoksi nyt on sitten pakko, mutta siinä menee kuukausia ennen kuin se valmistuu.
Kaupunkiliikenteen oma tutkinta joulukuun kahden vaunun välisestä kolarista valmistui pari viikkoa sitten. Sen pohjalta on aloitettu useampia toimenpiteitä niin operoinnin kuin infran ja kaluston muutosten osalta.
 
Kiitos kummallekin vastauksesta, eihän niistä kaikista varmaan julkisesti puhuta itse vain kun seurannut liikennettä tuntuu että punaiset valot raiteiden vieressä aina heikommalla noudatuksella....
 
Pikkuvioista en tiedä mitään, mutta kolareissa olleet ovat tulleet linjalle vaunua 614 lukuun ottamatta, ja 629:kin aloitti kaupalliset ajot eilen. Tutkan mukaan 614 on kuitenkin viime päivinä liikkunut testiajoissa.
Päivitetään tätä hieman. Vaunu 614 on edelleen korjattavana eikä se ole omin voimin liikkunut radalla. Tammikuun 9. päivän paikkeilla näkyvä tutkatieto johtaa harhaan. Silloin oikeasti toinen vaunu on 614:n nimissä ollut koeajolla.

SRS:n sometietojen mukaan 614:n ja toisen samassa kolarissa olleen vaunun osia on vaihdettu keskenään, jotta saatiin tilanteeseen nähden nopealla aikataululla yksi ehjä vaunu liikenteeseen.
 
SRS:n sometietojen mukaan 614:n ja toisen samassa kolarissa olleen vaunun osia on vaihdettu keskenään, jotta saatiin tilanteeseen nähden nopealla aikataululla yksi ehjä vaunu liikenteeseen.
Näin pitääkin tehdä, kun vaunutyyppi sen tosiaan mahdollistaa. Ainoa, joka jää harrastajaa mietityttämään, on, miten sekaisin mahtaakaan kirjanpito mennä. Jos mä ajan autoni etupäällä 100 000 km ja takapäällä 50 000 km, niin huoltovälit on vähän solmussa...

Toisaalta ratikoissa on maailmansivu vaihdettu telejä vaunusta toiseen ja niitä on ylimääräisiäkin, että ehkä se kirjanpito ei ole niin justiinsa tältäkään osin.
 
Harva osa on muutenkaan identtinen huoltoväliltään, jotkut kestävät koko elinkaaren ja toisia pitää vaihtaa tiheämmin. Joitakin pitää ihan manuaalisesti seurata, että pitääkö tehdä mitään.
 
Harva osa on muutenkaan identtinen huoltoväliltään, jotkut kestävät koko elinkaaren ja toisia pitää vaihtaa tiheämmin. Joitakin pitää ihan manuaalisesti seurata, että pitääkö tehdä mitään.
Se vaan edellyttää tarkkaa kirjanpitoa siitä mikä osa mistäkin on otettu ja miten paljon sitä on käytetty jne.
 
11.3.2025 14:42 - 16:30

Linja 15, Poikkeusreitti: Ajetaan Itäkeskus - Talin siirtolapuutarha ja Keilaniemi - Alberganesplanadi. Ei liikennettä välillä Talin siirtolapuutarha - Alberganesplanadi, Syy: Onnettomuus, Paikka: Perkkaa, Arvioitu kesto: 14:42 - 16:30
 
625:n kyydissä nyt, seistään odottamassa lisäohjeita, este radalla. Tieto annettiin noin 12:02.
Viesti yhdistetty automaattisesti:

Jatkoa edelliseen:

13.3.2025 12:11 - 14:00
Raitiovaunut: 15. Palautumassa normaaliksi. Syy: Aikaisempi häiriö. Paikka: Pirkkola. Arvioitu kesto: 12:11 - 14:00
 
Viimeksi muokattu:
Nuo pikaratikan häiriöinfon syytiedotteet tuntuvat välillä olevan todella ympäriöreitä. Joskus pysäkissä lukee syyn kohdalla..Aiempi häiriö tai muu syy. Ja joitain muitakin ollut. Mutta tuo kuulostaa mielestäni lähinnä Vi##tuilulta matkustajaa kohtaan ettei voi kertoa mikä syy oikeasti oli, josta voisi edes koittaa ennustaa kauankohan menee vielä aikaa häiriön korjaamiseen.
 
Kiireessä joku Lokin päivystäjä valitsee pudotusvalikon vaihtoehdoista jotain, joka on edes vähän sinnepäin. Meillä ei oikein ole sellaista kulttuuria, että haluttaisiin tai koettaisiin tarpeelliseksi kertoa yleisölle, mistä oikeasti on kyse. Se on sääli.

Esimerkiksi Lontoossa on pari kertaa sattunut niin, että olen metrossa, kun jotain erikoista tapahtuu. Kuljettaja kuuluttaa silloin itse ja kertoo kohtalaisen perusteellisesti, mistä on kyse ja antaa jonkin aika-arvion. Jos tulee uudelleenreititys, se näkyy heti myös elektronisissa näytöissä, joissa esim. määränpää muuttuu osoittamaan todellista määränpäätä. Zürichissä, missä järjestelmä on vielä kehittyneempi, muuntuu koko tulevien pysäkkien näyttö osoittamaan uutta reittiä ja se tunnistaa myös muiden linjojen poikkeusreitit ja reaaliaikaiset vaihtoyhteydet.

Ei tuollaisesta voi kuin haaveilla täällä. Tuo tarkottaisi sitä, että joukkoliikennematkustajaa ja hänen aikaansa arvostettaisiin ihan toisella tavalla kuin mihin meillä on totuttu.
 
Täällähän ei edes jakseta laittaa suunniteltuja poikkeusreittejä järjestelmiin, jos ne kestää vain vähän aikaa. Usein öisin aletaan tehdään jotain kunnossapitotyötä jo ennen kuin liikenne on päättynyt ja muuttuneet reitit kuitataan ylimalkaisella toteamuksella kuten "Linja 7 ei aja Kruununhaan kautta", vaikka tuollaisten lausahdusten ymmärtäminen vaatii todella hyvää paikallistuntemusta. Ei riitä, että tietää, missä Kruununhaka on, vaan pitää osata hahmottaa, missä muualla menee raitioteitä ja mikä niistä valitaan vaihtoehtoiseksi reitiksi.

Ideaalisti tosiaan yllättäen tulevissa poikkeusreiteissäkin olisi poikkeava reitti järjestelmissä. Ne pitäisi toteuttaa niin, että joku voi HSL:n toimistolla siirtää hiirellä reittiä toiselle raitiotielle ja sitten järjestelmä osaa määritellä, mitkä pysäkit jää käytöstä normaalilla reitillä ja mitkä tulee käyttöön uudella reitillä. Pysäkkejä voisi myös lisäillä ja poistaa ennen kuin hyväksyy järjestelmän antaman ehdotuksen.
 
Viimeksi muokattu:
Takaisin
Ylös