- Liittynyt
- 18 Elokuu 2006
- Viestit
- 2,312
Sitä tarkoitin että keskustelu isoista hankkeista on usein niin latautunutta ja tuunnepohjaista ja siksi niistä riidellään vuosia, vuosikymmeniä ja maailma ympärillä ehtii muuttua sinä aikana kun sitä odotetaan. Joskus maailma muuttuu sellaiseksi että hanke ikäänkuin vanhenee ja muuttuu tarpeettomaksi mutta useimmiten sillä että ei tehdä mitään on kauaskantoisemmat vaikutukset ihmisten elämään kuin usein ajatellaan.
Mahtaisiko se väittely olla tunnepitoista, kun suurhankkeiden puolustajatkaan eivät monesti pysty faktoilla (eli toiminnallisin perustein) perustelemaan jotain hanketta vaan siitä tehdään uskonkappale?
Enpä muista, että esim. länsimetron tai kehäradan kohdalla olisi esitetty todistelua, että hanke on objektiivisin kriteerein tarkasteltuna parempi kuin mahdolliset kevyet vaihtoehdot (kuten TramWest).
Suomen (liikenne)volyymeillä monesti riittäisi kevyempi ratkaisu kuin mahdollisimman järeä. Silti niitä mahdollisimman järeitä ratkaisuita ajetaan. Rakennetaan raskasraidetta ja moottoritietä kun samalla rahalla saataisiin monta kertaa sama määrä kevytraidetta ja kevytmoottoritietä / kevyttä nelikaistatietä (dual carriageway).
Tuolla aikaisemmin taisin muuten ihmetellä miksi Suomessa ei tehdä kevytmoottoriteitä vaan raskaita moottoriteitä. Vähän täytyy korjata, kun kesälomareissulla satuin kiinnittämään huomiota jo aiemmin hieman hämmästyttäneeseen asiaan. Esimerkiksi Oulussa vt 20 välillä Hintta-Korvenkylä levennettiin muutama vuosi sitten nelikaistaiseksi. (Tuo oli osa samaa Lipposen hallituksen pakettia, johon kuuluivat Tampereen läntisen ohitusmoottoritien toisen vaiheen loppuunsaattaminen ja joku hanke Helsingin seudulta, olisiko ollut Hakamäentie?) Silloin lehdissä ja joka paikassa puhuttiin, että siitä tehdään moottoritie. Käytännössä tieosalla on edelleen 80 km/h nopeusrajoitus eli se on tavallaan eräänlainen dual carriageway. Geometria ja liittymärakenteet ovat selvästi moottoritiekaliiberia, mutta kiihdytyskaistat ovat lyhyehköt, ja tieosuudella on myös bussipysäkkejä suoraan pysäkkitaskuissa tien laidassa.
Siis hieman kummallinen sekasikiö: lähes moottoritien hinnalla tehty tavallinen nelikaistatie, kun rationaalista olisi tehdä tavallisen tien hinnalla lähes moottoritietasoinen väylä. Veikkaisin että moottoritietä ei voitu tehdä jos rahat loppuivat kesken mm. pitkien kiihdytyskaistojen ja erillisen bussilenkkien kohdalla. Toisaalta välillä ei kulje käsittääkseni mitään verrannollista rinnakkaista tietä, jota voisivat käyttää traktorit, mopot ja muut ajoneuvot joilla ei ole asiaa moottoritielle. Eli ehkä vain realismi iski jossain vaiheessa. (Tai sitten meni liikaa rahaa seututie 833:n eli Ylikiimingintien siirtämiseen siten että liittymä vt 20:lle on vasta Kiimingin Välikylän kohdalla aiemman välittömästi Hönttämäen liittymää seuranneen Kalimenojan sillan jälkeen sijainneen liittymän sijaan? Tuossa täytyi rakentaa kilometrikaupalla uutta tietä korven läpi vain jotta liittymä saatiin siirrettyä.)
Mutta mieleen tulee että kyllä noilla vaatimuksilla tie olisi varmaan syntynyt hieman kevyemmilläkin rakenteilla. Erityisesti Ruskon eritasoliittymän maansiirtotyöt olivat massiiviset ja liittymän kiinteät rakenteet ovat aika valtavat, varsinkin suhteessa lyhyisiin kiihdytyskaistoihinsa. (Miksiköhän tuossa kohdassa aiemmin viivasuoraan tiehen piti tehdä liittymän vuoksi uusi mutka siirtämällä tietä kulkemaan hiukan luoteeseen vanhasta tieurasta? Ei olisi mahtunut muutoin?)
Viimeksi muokattu: