- Liittynyt
- 7 Maaliskuu 2009
- Viestit
- 1,501
Jos tasaa joka pysäkillä ja pysäkkien välillä aikaa madellen, mistä aikataulusuunnittelijat sitten huomaisivat suunnitelleensa väliajat liian löysiksi?
Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Jos tasaa joka pysäkillä ja pysäkkien välillä aikaa madellen, mistä aikataulusuunnittelijat sitten huomaisivat suunnitelleensa väliajat liian löysiksi?
Mitä hyötyä heillekään on nopeammin perillepääsystä, jos se bussi kuitenkin vain joskus pääsee nopeasti perille, joskus ei? Aina matkustajan pitää kuitenkin varautua siihen, että on tälläkin kertaa hitaammin perillä, niin yhtä hyvin voidaan sitten olla aina vähän hitaammin perillä.
Nykyinen Helmi-laite (tai mikä se nyt lopulta on) näyttää taulullaan punaisia aikoja, jos ollaan edellä, ja vihreitä, jos ollaan jäljessä. Jos tämä näyttö on kojetaulussa siinä missä on muutkin mittarit, joita kuljettajan on tarkoitus seurata, ei liene kovin vaikeata. En tiedä tehdä selvitystä siitä, minkälaisia tekniikoita käytetään. Itse asiassa HSL:ssä pitäisi tietää, mitä on tarjolla, mitä käytössä ja minkälaisia ovat kokemukset. Aikaeron näyttäminen aikatauluun verrattuna numeroilla tai viisarilla ovat ne keinot, joita käytetään.Antero, tiedätkö millaisia mainitsemiasi laitteita tai muita järjestelyitä muualla Euroopassa käytetään bussiliikenteessä mahdollisimman tasaisen vuorovälin saamiseksi ja siten luotettavuuden parantamiseksi?
Ennen ajaantasasuta katsoin arvioidun minimiajan ja menin pysäkille ajoissa. JOkainen osaa laskea ajan , joka vähintään menee päätepysäkitä kotipysäkille.
Voisiko sen minimiajan ilmoittaa vaikka aikataulussa niin matkustajan ei tarvitsisi laskeskella, vaan tietäisi suoraan milloin siellä pysäkillä pitää viimeistään olla?
Se on pienempi paha, koska kun kyydissä on 100 matkustajaa , jotka voisi viedä samantien. Nyt auto seisoo tyhjäkäynnillä ja odottaa välitasauspysäkin lähtöaikaa. Käytän joskus yli 10 joukkoliikennevälinettä päivässä ja näen molempien menetelmien haittapuolet ja eduta. Kyllä minulle joukkoliikenteen käyttäjänä riittää, että bussi lähtee päätepysäkiltä tiettyyn aikaan ja vie sen jälkeen matkustat perille.
Nyt esim. useasti 39 odottaa Talissa kuskia, joka tulee vaihtoon, sitten uusi kuski ajaa Pajamäen risteyksen pysäkille ja odotetaan taas että tasauslähtöaika täyttyy. Kyydissä on 50 - 70, joita voisi palvella. Nyt palvellaan niitä 5 matkustajaa, jotka menevät Malminkartanontieltä Myyrmäkeen.
Huomaatko muuten itse, että tuosta sinun viimeisestä virkkeestä paistaa läpi sellainen ajattelumalli, että joukkoliikenteen ainoa tehtävä on viedä lähtöpysäkiltä kyytiin nousevat matkustajat mahdollisimman nopeasti perille? Viis vaihtomatkustajista ja muista välillä kyytiin nousevista.
Ainakin Tukholmassa ja Göteborgissa bussit tasaavat aikaa samaan tapaan kuin nyt HSL-alueella. Noissa kaupungissa nämä tasauspysäkit sijaitsevat yleensä vaihtoyhteyspysäkeillä ja terminaaleissa, ei jossain merkityksettömällä pysäkillä. Minun mielestäni meilläkin tulisi kehittää asioita enemmän tähän suuntaan.
Kyllä mä näen, että hidastelu ja ajantasaaminen jokaisella pysäkillä vain ärsyttäisi bussimatkustajia. Raideliikenteessä se on jotenkin luontevampaa (siis, että pysähdytään joka asemalla ja lähdetään liikkeelle vasta kuin opastin tms. antaa luvan), mutta bussin asiakkaille ei välttämättä mene jakeluun, että "miksi nyt ajetaan alle kolmeakymppiä ja seisotaan joka pysäkillä pitkään".
Jos katsotaan 39:n reittiä, käytännössä Pitäjänmäen ja Kampin välillä on muulloin kuin hiljaisina aikoina niin tiheä vuoroväli, ettei aikatauluja tarvitse vaihtomatkustajien ehdoilla rakentaa. Busseja ja junia suorastaan vilisee joka suuntaan.
Varsinainen kutsujoukkoliikenne on usein liian kallista
Mutta periaatteessa, ei kyse ole sen ihmeellisemmästä asiasta kuin nopeusmittari ja sen seruaaminen. Sen mittarin mukaan kuljettaja asettaa kaasujalkaa, enemmän tai vähemmän. Ei asiaa sinänsä muuta se, onko ohjearvona tieto vallitsevasta noepusrajoituksesta vai aikaerosta aikatauluun. Jos mittari näyttää punaista, pitää ajaa hiljempaa. Oli se sitten ylinopeus suhteessa liikennemerkin osittamaan nopeusrajoitukseen tai aikatauluun perustuvaan nopeuteen.
Niissähän se siten että lähtöpysäkillä on 0 ja sitten kasvaen pysäkki kerrallaan, sellaisia olen nähnyt paperisessa luettelossa, mutta nyt en varma onko uusimmassa.
Tässä on se vakava ongelma että koska kuljettajista osa kuitenkin lähtee etuajassa pysäkiltä, matkustaja ei voi luottaa muihin aikoihin kuin välipisteaikoihin ja ajantasaus muualla on näin ollen turhaa. Parempi järjestelmä mielestäni on välipisteaika 10–15 minuutin välein ja muuten kuljettaja saa kaahata vapaasti.
Eiköhän näin juuri toimitakin. Eli ajoaikojen toteutumista seurataan ja aikatauluja säädetään sen mukaan. Ylipäätäänhän muun liikenteen seassa kulkevan bussin tai ratikan toteutuva aikataulu on tilastollinen tulos, jolla on keskiarvo, hajonta ja muut tilastolliset tunnusluvut. Reittiopas toimii näillä tiedoilla, eikä se muilla voikaan toimia.Sitten vaan seulomaan Buscomin avulla kerätystä datasta keskimääräiset ajoajat kahden pysäkin välille vaikka tunti tunnilta, eli 9-10, 10-11, 11-12 jne.
Tämähän on puhtaasti työnjohdollinen asia. Jos ohje on, ettei pysäkkiajoista ja Helmi-näytöistä tarvitse välittää, niin tietenkin silloin jää kuljettajan päätettäväksi, miten ajaa. Ensin on siis oltava työohjeet ja sitten menetelmät, jolla varmistetaan, että työ tehdään ohjeiden mukaisesti. Mutta en jatka tästä enempää, koska työnjohto ei ehkä aihealueena kuulu ainakaan tähän ketjuun.Tässä on se vakava ongelma että koska kuljettajista osa kuitenkin lähtee etuajassa pysäkiltä, matkustaja ei voi luottaa muihin aikoihin kuin välipisteaikoihin ja ajantasaus muualla on näin ollen turhaa.