Raideyhteys Helsingin lentokentälle

Ehkä VR voisi perustaa joihinkin kaukojunayhteyksiin erityisiä vaunuja kaukojunien peräpäähän, jotka sitten irtoavat Tikkurilan asemalla ja käyvät kehärata-martinlaaksolenkin Pasilaan paikallisliikenteen seassa, vaunun tyhjentyässä lentokentällä tai viimeistään Aviapoliksessa. Tämä saattaisi olla erinomainen purkka-liima-keino yhdistää kaukojunapalvelu mainioon kehärataan. VR voisi tästä laskuttaa extran, eikä kiireetöntä tai tarpeetonta paaradan yllättävää siirtoa tarvitse tehdä.

VR:n kannattaa selvittää monet kehäradan mahdollisuudet. Järjestelyt Tikkurilassa ei ole ongelma. Tarvittaessa koko Tikkurilan asema voidaan laittaa uusiksi. Ja kehäradan myötä Tikkurilan matkakeskus muuttuukin paljon, kunhan "pastilliksi" nimetty uusi asema valmistuu.

kuvalinkki

teme sanoi:
väitän että sen kehittäminen väkisin jonkin sortin Vantaan keskustaksi ei kiinnosta juuri ketään muuta kuin paria Vantaan kaupungin byrokraattia, eikä varsinkin länsi-vantaalaisia. Vantaan keskusta on Helsingissä, kuntaliitos tai ei. Lentoaseman junamatkustajista suurin osa on menossa Pasilaan päin, ja tämän takia olisi perusteltua että rata erkaantuisi pääradasta Pasilassa, Malmilla, tms. Radan kierrättäminen pohjoisen kautta on ihan puhdasta kyläpolitikointia joka kasvattaa kustannuksia, ohittaa isot asuinalueet lentoaseman eteläpuolella, ja pidentää matkaa suurimmalle osalle matkustajista.

On totta, että länsi-ja itävantaa ovat monessa suhteessa sidoksissa enemmän Helsingin keskustan suuntaan kuin toisiinsa. Kuntahallinto vain on toisinpäin. Kehäradalla kuitenkin saadaan Vantaalle merkittävästi uutta potentiaalia, lisää asuntoja ja työpaikkoja. Olisi melkoista tuhlausta olla hyödyntämättä viereisiä olemassa olevia ratoja. Välimatkat Vantaan kahden keskuksen välillä lyhenevät ja helpottuvat huomattavasti. kehärata on Vantaalle ja valtiolle edullinen.

Metrorata Vantaalla, yhdistyen kiinteästi kehärataan, on myös Vantaan paremman joukkoliikennesaavutettavuuden tae. Vantaanporttiin, Tammistoon ja Aviapolikseen on myös nousemassa merkittävä kaupunginosa. Ja onhan muutaman vuosikymmenen päähän lykätty myös Jokeri III ratikka, jota jossain vaiheessa aloitellaan bussiliikenteellä.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Selvyyden vuoksi, minusta Kehärata nykyiselläänkin on parempi kuin ei mitään, ja kannatan siksi sen rakentamista. En vaan ymmärrä miksi meidän pitäisi teeskennellä että se on paras mahdollinen ratkaisu.

Rajatapauksena minäkin sanoisin, että totta kai kehärata sinänsä on parempi kuin nykytilanne. Kysymys on vain hinnasta ja siitä onko se paras vaihtoehto. Selväksi on tullut että hankkeen hyödyt eivät ole missään suhteessa kustannuksiin, kun kerran parempikin vaihtoehto olisi olemassa samassa hintaluokassa ja toisaalta suurin osa nimenomaan kehäradan tuomista hyödyistä saavutettaisiin huomattavasti edullisemmalla pikaraitiotiellä.

Koska pääradan siirto lentoasemalle on paljon hyödyllisempi hanke, mutta se kilpailee samasta rahoituksesta kuin pääradan siirto (jonka sanotaan olevan "ajankohtainen vasta 2050-luvulla"), vastustan ehdottomasti kehärataa.

Jos kehärata saataisiin torpattua, niin sitten ei tarvitsisi odottaa 2050-luvulle että kaukojunat saataisiin lopulta lentoasemalle. Ja jos kehärata rakennetaan, niin sitten ei taatusti rahoja pääratahanketta varten löydykään ennen 2050-lukua, jos silloinkaan.

Vaikka ei-helsinkiläisenä tänne kirjoittelen, en koe että kehäradan korvaaminen pääradan siirrolla + Vantaan pikaraitiotiellä olisi mitenkään pois helsinkiläisiltä tai vantaalaisilta. Elmo Allenin matka-aikaesimerkit valaisevat tilannetta erinomaisesti: kehärata ei hyödyttäisi juuri ketään mutta päärataan verrattuna haittaisi valtaosaa matkustajista. Mitä merkitystä on sillä että juuri Huopalahdesta on vaihdoton yhteys lentoasemalle? Vaikka se olisi kuinka työpaikkakeskittymä, ei se silti ole sellainen megakeskus jonka suorat lentoasemayhteydet ajaisivat noin 3 - 3,5 miljoonan muun suomalaisen suorien lentoasemayhteyksien ohi. Vaihto kun ei ole pelkkä aikakysymys vaan myös edellyttää matkatavaroiden raahaamista junasta toiseen.

Ja Pitäjänmäeltä (joka sentään on oikea työpaikkakeskittymä) lentoasemalle ei ole juuri etua vaihtaa Huopalahdessa kun voisi vaihtaa Pasilassa ja päästä sieltä nopealla yhteydellä suoraan kentälle ilman että tarvitsee pysähdellä Martinlaaksossa, Vantaankoskella jne.
 
Jos lentoaseman junamatkustajista suurin osa on menossa Pasilaan päin, miksi rakentaa rata pohjoiseen?
Kyläpolitikointia tai ei, rata on kaupunkien ja valtion hyväksymä ja tukee seudullisia tavoitteita ja parantaa monien ihmisten elämää.

Ehkä oikeampi tapa ilmaista asia olisi että suurin osa Helsingin seudulle suuntaavista matkustajista on joko menossa Pasilaan päin tai pääsee sitä kautta sujuvasti eteenpäin. Siis paremmin kuin Huopalahden tai Tikkurilan kautta kiertelemällä.

Luonnollisesti lentoasemalta pohjoiseen suuntautuu myös runsaasti liikennettä, varsinkin sitten kun lyhyet kotimaanlennot korvataan junayhteyksillä (mitä ei tapahdu ellei vaihdotonta yhteyttä ole).
 
Muut kuin A-junat ajavat välin alle 3 minuutissa ja A-junatkin alle 4 minuutissa (koska aikatauluissa on lähtöaika pääteasemalla).
Ajoaikoja suunnassa Pasila - Huopalahti:
A, L, M: 4 minuuttia
E, S, U: 3 minuuttia

Päinvastaisessa suunnassa kaikilla junilla on nyt voimassaolevilla aikatauluilla annettu ajoaikaa 4 minuuttia. E, S ja U toki selviäisivät tuon välin 3:ssakin minuutissa, mutta erinäisistä syistä johtuen tuolle välille on haluttu antaa "extraa". Ilmeisesti usein toistuvien myöhästymisien johdosta?
 
Selvyyden vuoksi, minusta Kehärata nykyiselläänkin on parempi kuin ei mitään, ja kannatan siksi sen rakentamista. En vaan ymmärrä miksi meidän pitäisi teeskennellä että se on paras mahdollinen ratkaisu.

Kun ottaa huomioon resurssit ja poliittiset realiteetit, ja sen miten hitaasti isommat raideliikennehankket pk-seudulla yleensä ovat edenneet, niin uskallan väittää että kehärata ensiksi rakenettuna enne muita,on paras ratkaisu. Sillä on lisäksi aina ollut vantaalaisten vankkumaton tuki, ihan toista luokkaa kun esim länsimetrolla on ollut Espoossa.

t. Rainer
 
Hyvä Rainer!!!!!!!!!!

Tähän voin minäkin yhtyä. On miellyttävää lukea viestejä, joissa omat mielipiteet perustellaan ja käsitetään asia kokonaisuuden kannalta.

Pääradan oikaisu lentokentön kautta palvelisi vain kaukoliikennettä

Ei ainoastaan kaukoliikennettä, vaan myös Helsingin keskustan ja Pasilan yhteyksiä. Koska yhteys olisi oikeasti nopeampi, myös monet vaihdolliset yhteydet paranisivat merkittävästi. Esimerkiksi Itä-Helsingin ja Etelä-Espoon lentokenttäyhteydet ovat tälläkin hetkellä suurimmaksi osaksi vaihdollisia. Jos niistä napataan 20 minuuttia pois, palvelu todella paranee. Voisi sanoa, että kun olet rautatieaseman lentokenttäjunassa, olisit käytännössä jo lentoasemalla. Kehäradalla tällainen ei toteudu.

ja se yhteensä Martinlaakson radan Kivistöön pidennyksen kanssa maksaisi enemmän kuin kehärata.

Tarkkaa tietoa asiasta ei ole, koska asiaa ei ole selvitetty. Mutta hintaluokka on sama.

Vantaan poikittaisyhteyksien rakentaminen light-rail ratkaisuna jäisi sellaisessa tilanteessa kokonaan Vantaan vastuulle.

Vantaan light rail -ratkaisut jäävät joka tapauksessa Vantaan vastuulle, ja kehärata ei ratkaise esim. Aviapoliksen yhteyksiä. Ja kuten on sanottu, Vantaa maksaa jo nyt kehäradasta pitkän pennin, joten ei vastuusta voida livetä nytkään.

Vain siinä tapauksessa voidaan kyseenalaistaa kehärata, jos Vantaa liitetään Helsinkiin, ja Helsingin keskustasta tulee Vantaan keskusta, ja Tikkurilan kehittäminen jätettäisiiin sikseen.

En täysin ymmärrä, miksi näet kehäradan välttämättömänä juuri Tikkurilan kehitykselle.

Mitä sitten tulee Martinlaakson radan merkitykseen työpaikka-alueena, niin Elmo Allen hiukan vähättelee alueen merkitystä. Nimenomaan Myyrmäellä sekä Pohjois-Haagan Lassilassa on suuria työpaikkoja jotka hyötyvät lentokenttäradasta.

En voi sanoa, että tarkkaan tietäisin alueen merkitystä, mutta kehäradan kanssakin jää lukuisia suuria työpaikkoja ilman suoraa raideyhteyttä lentoasemalle. Kyse on taas kokonaisuudesta: millä hankkeella saatetaan kaikkein eniten työpaikkoja hyvän lentoasemayhteyden piiriin. Onko Myyrmäen ja Pohjois-Haagan työpaikkojen osuus niin merkittävä, että se sallii huonomman yhteyden moniin muihin kohteisiin?

Tässä päästään taas siihen ongelmaan, että vertaileva selvitys asiasta on täysin laiminlyöty.

Pitäjänmäen työpaikka-aluekaan ei ole kaukana Huopalahden asemalta, sieltä pääse sinne sekä rantaradan A-junilla että Jokeri-bussilla.

Sillä ei ole merkitystä, koska yhteys on joka tapauksessa vaihdollinen. Nopealla junalla Pasilan kautta pääsee aivan yhtä nopeasti ja aivan yhtä monella vaihdolla Pitäjänmäelle.

Pääradan oikaisulla, joka kulkisi Pasilasta kentälle kokonaan pysähtymättä, ei olisi yhtään työpaikkoja eikä asuntojakaan sen varrella muualla kuin Pasilassa ja Helsingin keskustassa.

Ei olekaan. Sen palvelutaso perustuu siihen, että palvellaan kahta merkittävää keskusta (keskusta ja Pasila) suoraan sekä kaikkia muita vaihtoyhteydellä, jossa vaihdon aiheuttama vaiva kompensoidaan sillä, että yhteys on oikeasti nopea.

Kehärataa yritetään perustella suorilla yhteyksillä, mutta tosiasiassa nämä suorat yhteydet ovat hitaita ja niitä on kokonaisuutta ajatellen kovin vähän. Se on väärä lähestymistapa, kun halutaan palvella seudullisesti oikeasti pistemäistä kohdetta, joka on merkittävän kokoinen. Siksi uskon, että kokonaismatka-aika ja -vastus on pienempi, kun yhteys on kaikille nopea vaihdollinen sen sijaan, että on 20 % hitaita vaihdottomia ja 80 % vielä hitaampia vaihdollisia yhteyksiä. Asian todistaminen tietysti vaatisi liikennemallilaskelmia, joihin en voi kyetä itse. Mutta asia kuuluisikin juuri siihen vertailevaan selvitykseen, jota ei ole tehty.

Tällä foorumilla kehärataa tuntuvat vastustavan eniten maakuntien kirjoittajat, joille pääradan siirto lentokentän kautta kulkevaksi palvelisi heidän ulkomaanmatkoillaan vähän paremmin kuin kehärata.

Minä en ainakaan helsinkiläisenä kuulu heihin. Asun toki nykyään 50 metrin päässä 615:stä, mutta lentoasemalla en ole käynyt viimeisen vuoden aikana kuin kaksi kertaa ja olisin ilomielin ottanut lähes oven edestäni kulkevan seiskankin ja vaihtanut lentokenttäjunaan Pasilassa. Jos nyt joku epäilee henkilökohtaisia vaikuttimiani siis; pyrin kuitenkin kirjoittamaan kokonaisnäkökulmasta; henkilökohtaiset kokemukseni toki vaikuttavat siihen, miten käytännön tasolla jonkun asian tunnen.

Mutta puolustan nopeaa yhteyttä, koska siinä mielestäni myös Helsingin seutua palvellaan paremmin sen lisäksi, että saadaan valtakunnallinen lentokenttäyhteys.

Mutta kyllä ainakin yhden kerran jaksaa vaihtaa, jos kyyti muuten on nopeaa ja tasaista.

Tätä mieltä olen minäkin. Kehäradan ongelma onkin juuri se, ettei se nopeuta lentokentän nykyisiä vaihdollisia yhteyksiä käytännössä ollenkaan eikä myöskään luo merkittävää määrää uusia suoria yhteyksiä. Ja lisäksi muuttaa aimo kasan nykyisistä suorista yhteyksistä vaihdollisiksi tai vähintään pidentää niiden kävelymatkaa.

Ruskeasannasta tulee myös tuusulalaisten liityntäasema.

Onko tuossa nyt järkeä? Ruskeasanta on sekä matka-ajan että etäisyyden puolesta kaksi kertaa kauempana kuin Matinkylä, ja länsimetron pahimpana heikkoutenahan pidetään sitä, että nopeat moottoritiebussit katkaistaan metroasemalle. Tuusulan tapauksessa bussiliitynnän haitat olisivat reilusti suuremmat. En näe, että tuusulalaisia voidaan houkutella joukkoliikenteen käyttäjiksi sillä, että suorat moottoritiebussit katkaistaan hitaan junayhteyden päähän. Liityntä Keravalle saattaisi jopa toimia, koska junayhteys on vain 20 minuuttia ja samalla saadaan bussiyhteys Keravalle muutenkin. Ruskeasanta kun ei voine toimia tuusulalaisten aluekeskuksena.
 
Mitenköhän tuon laittaisi, ehkä valtio haluaa panostaa pääkaupunkiseutuun ja Vantaaseen kehäradan verran. Kehärata ei ole mistään pois. Olisi silkkaa ylireagointia tehdä merkittävä pääradan uudelleen organisointi nyt.

Ja kuten sanottu, lentoliikennettä supistetaan, koska se kallistuu. Raiteet tulevat uudestaan, eikä tarkoituksenmukaista ole juuri lentoasemat, vaan esimerkiksi Rail Baltica. Mahdollinen kaukojunien rata lentokentän alla on perustelluinta linkittää Rail Balticaan, ja sen aikatauluun. Myöskään Saksan ja Ranskan raideyhteensopiva rail baltica ei liene sula mahdottomuus eikä valtakunnallisesti merkityksetön. Se olisi mobiileille suomalaisille perin eurooppalaista, jos Tampereelta voisi ottaa junan Pariisin sekä kymmeniin muihin eurooppalaisiin kohteisiin.
 
Mitenköhän tuon laittaisi, ehkä valtio haluaa panostaa pääkaupunkiseutuun ja Vantaaseen kehäradan verran. Kehärata ei ole mistään pois. Olisi silkkaa ylireagointia tehdä merkittävä pääradan uudelleen organisointi nyt.

Kehärata on suoraan pois pääradan siirrosta lentoasemalle, joka olisi paljon hyödyllisempi valtakunnallinen hanke.

Ja kuten sanottu, lentoliikennettä supistetaan, koska se kallistuu. Raiteet tulevat uudestaan, eikä tarkoituksenmukaista ole juuri lentoasemat, vaan esimerkiksi Rail Baltica. Mahdollinen kaukojunien rata lentokentän alla on perustelluinta linkittää Rail Balticaan, ja sen aikatauluun. Myöskään Saksan ja Ranskan raideyhteensopiva rail baltica ei liene sula mahdottomuus eikä valtakunnallisesti merkityksetön. Se olisi mobiileille suomalaisille perin eurooppalaista, jos Tampereelta voisi ottaa junan Pariisin sekä kymmeniin muihin eurooppalaisiin kohteisiin.

Tietenkin lentoasemayhteys hyödyttäisi Tallinnan-tunnelia ja yhteyttä Keski-Eurooppaan päin, sekä päinvastoin. Synergiahyötyä on myös Venäjän suuntaan. Mutta onko tämä mikään syy sanoa, että jätetään sen rakentaminen siksi kun nämä muut hankkeet kunnolla konkretisoituvat?

Mielestäni järkevintä politiikkaa olisi rakentaa valmiita palasia tulevasta kokonaiskonseptista jo nyt eikä jotain tulevan vision kanssa täysin yhteensopimatonta ratkaisua (kehärata).

Ja lentoliikenteen supistukset eivät todellakaan vähennä tarvetta päästä junalla Helsinki-Vantaalle vaan päinvastoin, kun kerran lentäen sinne pääsee huonommin. Koko lentoliikennehän ei ole loppumassa näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa, koska sille ei ole esim. mannerten välisille matkoille olemassa kunnollista substituuttia.
 
Olen kymmeniä kertoja perustellut omia mielipiteitäni, mutta koska perusteluni ovat vääriä, ne eivät kelpaa. Oletan, että kritiikkisi kohdistuu juuri minuun.
Saman kohtelunhan saavat pari muuta, jotka eivät suostu olemaan mieliksi teille.
 
-- minusta Kehärata nykyiselläänkin on parempi kuin ei mitään, ja kannatan siksi sen rakentamista. En vaan ymmärrä miksi meidän pitäisi teeskennellä että se on paras mahdollinen ratkaisu.

Tähän voin yhtyä täysin, enkä varsinaisesti vastustakaan sen rakentamista. Kehäradalla on hyötynsä ja puolensa. Enkä myöskään usko, että se jää enää rakentamatta. Mutta tulevaisuuden parannuksien rakentamista voidaan edistää sillä, että uskallettaisiin yleisesti tunnustaa, että parempiakin vaihtoehtoja olisi ollut jo nyt ja että kaikkia esitettyjä tavoitteita ei sillä saavuteta. Siksi en lähde turuille ja toreille pitämään metakkaa siitä, että kehärata pitäisi jättää rakentamatta. Mutta tällä foorumilla toivonkin, että päästään analyyttiseen keskusteluun ja voidaan keskustella myös toteutuspäätöksen saaneista hankkeista kriittisesti. Jo ihan siitä syystä, että tulevaisuudessa voidaan asioita tehdä paremmin.
 
Koska pääradan siirto lentoasemalle on paljon hyödyllisempi hanke, mutta se kilpailee samasta rahoituksesta kuin pääradan siirto (jonka sanotaan olevan "ajankohtainen vasta 2050-luvulla"), vastustan ehdottomasti kehärataa.

Jos kehärata saataisiin torpattua, niin sitten ei tarvitsisi odottaa 2050-luvulle että kaukojunat saataisiin lopulta lentoasemalle. Ja jos kehärata rakennetaan, niin sitten ei taatusti rahoja pääratahanketta varten löydykään ennen 2050-lukua, jos silloinkaan.

Minusta pääradan siirto ja kehärata eivät nykyisessä poliittisessa tilanteessa mitenkään kilpaile keskenään. Kehärata on juuri nyt toteutuskelpoinen hanke, pääradan siirrosta ei ole minkäänlaista suunnitelmaakaan.

Pääradan siirron olisi vaikea kuvitella tapahtuvan ennenkuin 2020-2025, vaikka kehärataa ei rakennettaisikaan ja pistettäisiiin todella hihat heilumaan. Myöskään ratikka Vantaalle ei vaikuta realismilta ennenkuin jokeri ja laajasalon ratikka on valmis ja Helsingin seudulla on näyttöä raitiotien kehittyneemmästä rakennustavasta.

Kehärata on nykytilanteessa parempi kuin ei mitään. Kehärata myös pahentanee pääradan ruuhkia, joka lisää painetta rakentaa pääradalle lisäraiteita, jotka ehkä kulkevat lentoaseman kautta.
 
Ajoaikoja suunnassa Pasila - Huopalahti:
A, L, M: 4 minuuttia
E, S, U: 3 minuuttia

Täsmennetään vielä, että tarkoitin alun perin A- ja M-junia eli niitä, jotka pysähtyvät Ilmalassa. Ja jos pysähdykseen pääteasemalla on varattu 30 sekuntia, tulee matka-ajaksi juurikin keskimäärin 3 minuuttia (2,5-3,5 min).

Mutta kokonaisuuden kannaltahan tämä on vain hiusten halkomista. Mutta eipä ainakaan voida sanoa siitä, "millaisia faktoja täällä esitetään".
 
Rajatapauksena minäkin sanoisin, että totta kai kehärata sinänsä on parempi kuin nykytilanne. Kysymys on vain hinnasta ja siitä onko se paras vaihtoehto. Selväksi on tullut että hankkeen hyödyt eivät ole missään suhteessa kustannuksiin, kun kerran parempikin vaihtoehto olisi olemassa samassa hintaluokassa ja toisaalta suurin osa nimenomaan kehäradan tuomista hyödyistä saavutettaisiin huomattavasti edullisemmalla pikaraitiotiellä.
Minä en esim usko, että jos nopea ja laadukas raitiotie päätettäisiin rakentaa Tikkurilan ja Myyrmäen välille, että se tulisi kovin paljon edullisemmaksi kuin kehärata. Tulisi jopa kalliimmaksi yhdistettynä sillä, että Martinlakson rataa olisi kanssa jatkettava uusiin Marja-Vantaan lähiöihin. Mutta ehkä niitä lähiöitä ei koskaan tarvita, jos Matti Vanhanen kerran on sitä mieltä, että paljon onnellisemmin kun radan varsien lähiöissä, elävät ne, jotka asuvat väljillä pientaloalueilla pelleteillä lämmitetyssä talossa ja kulkevat biopolttoaineella tankatulla autolla?

Vaikka se olisi kuinka työpaikkakeskittymä, ei se silti ole sellainen megakeskus jonka suorat lentoasemayhteydet ajaisivat noin 3 - 3,5 miljoonan muun suomalaisen suorien lentoasemayhteyksien ohi. Vaihto kun ei ole pelkkä aikakysymys vaan myös edellyttää matkatavaroiden raahaamista junasta toiseen.
Miten on oikein matkustajamäärien kanssa? Lentokoneella ulkomaille ei yleensä matkusteta joka päivä. Koko vuodelle jaettuna 3.5 miljoonaa kentälle matkustavaa tekee 10000 matkustajaa päivässä. Kehäradan varrelle/varrelta päivittäistä työmatkaa tekevien potentiaali pelkästään Vantaalla ja Helsingissä on n 20000. Päälle tulevat mahdolliset espoolaiset ja keravalaiset ja järvenpääläiset. Jos kehärataa ei rakenneta, sen varren kohteisiin/kohteista on pakko kulkea autoilla tai bussilla kuten nyt.

Jos matkustaa lentäen ulkomaille, niin on syytä joka tapauksessa varautua siihen että matkatavaroita joutuu raahaamaan kansainvälisten suurlentokenttien terminaalien sisällä tai niiden välillä, ja tasoeroja löytyy. Jos joutuu vaihtamaan junaa Tikkurilassa, ja asemalle rakennetaan kehäradan rakentamisen yhteydessä liukuportaat raiteiden välillä siirtymisen helpottamiseksi, niin onko siitä koko matkaa ajatellen niin paljon riesaa, että mielummin matkustaa esim omalla autolla Vantaalle, ja pysäköi sen kauas terminaalista, tai lentää kotimaan lennolla Vantaalle, jossa joutuu raahaamaan kassinsa koti-ja ulkomaanterminaalien välillä?

t. Rainer
 
Tämä keskustelu kiertää sekin kehää, koska Rainerin kanssa väittelin jo samasta asiasta aiemmin :) Vielä kerran ja lyhyesti, Tikkurilaan tulee sen nykyisen ja tulevan painoarvon huomioon ottaen jo nyt suhteettoman paljon raideliikennettä, ja ex-itä-vantaalaisena väitän että sen kehittäminen väkisin jonkin sortin Vantaan keskustaksi ei kiinnosta juuri ketään muuta kuin paria Vantaan kaupungin byrokraattia, eikä varsinkin länsi-vantaalaisia. Vantaan keskusta on Helsingissä, kuntaliitos tai ei.

Kumma juttu, että ex-itävantaalaisena koin Tikkurilan todellisena Vantaan keskuksena, mutta nyt keski-espoolaisena en koe Espoon keskusta minään Espoon keskustana. Tikkurila onkin rakennettu oikean kaupungin näköiseksi, ja sitä mukaa kun Heureka laajenee ja radan itäpuoli entisen väritehtaan alueilla on valmis, niin senkin paranee. Ainoa moka mitä Vantaalla on tehty on ollut Jumbon ja Aviapoliksen rakentaminen kehäkolmosen varteen, kun ne olisi voitu sijoittaa Tikkurilaan. Ehkä jonain päivänä alueet kasvavat kiinni toisiinsa.

t. Rainer
 
Täsmennetään vielä, että tarkoitin alun perin A- ja M-junia eli niitä, jotka pysähtyvät Ilmalassa. Ja jos pysähdykseen pääteasemalla on varattu 30 sekuntia, tulee matka-ajaksi juurikin keskimäärin 3 minuuttia (2,5-3,5 min).
Ilmalassa pysähtyvien matka-ajaksi välillä Pasila - Huopalahti ei tule edes keskimäärin 3 minuuttia. Lähemmäksi neljää menee, hiljaisena aikana jäädään ehkä jonkun verran alle. Todettakoon, että olen matkustanut tuota väliä lähes niin kauan kun sähköjunaliikennettä tässä tasavallassa on ajettu (siitä yli 20 vuotta päivittäin) ja asiasta kiinnostuneena aika tehokkaasti kellottanut noita ajoaikoja. Tänään viimeksi.

Hiusten halkomistahan tämä on, mutta kun näitä kirjoituksia käytetään kai jossain määrin lähdeteoksenakin, niin ilmeisesti on paikallaan pyrkiä antamaan asioista niiden mahdollisimman oikea laita.
 
Takaisin
Ylös