Joukkoliikenteen matkan nopeuden osalta muutama asia:
- Joukkoliikenteen matkanopeuden ratkaisevat pysäkkitiheys, pysäkkiaika, ylimääräiset viiveet, kiihtyvyys ja huippunopeus tässä järjestyksessä.
- Matkustajan kannalta ratkaisevaa on matkavaiva lähtöpaikasta määräpaikkaan huomioiden matka-ajan ja odotusajan lisäksi kävelymatkat ja muut siirtymät pysäkille, odotus- ja matkustusmukavuus ym. tekijät.
Eri tekijöiden merkityksestä voidaan ja on syytäkin keskustella. Osa niistä on myös hyvin arvostuspohjaisia.
Joukkoliikenteen matkanopeus kaupungissa on yleensä noin 20-30 km/h kun huippunopeus on 40-60 km/h, keskustalinjoilla joskus alle, pikalinjoilla (esimerkiksi Helsingin metro) joskus yli.
Olen kulkenut hisseillä ja liukuportailla sen verran, etten näe tarpeellisena mittailla niitä sekuntikellolla.
Kun verrataan objektiivisesti matkaan kuluvaa aikaa, on syytä tarvittaessa käyttää sekuntikelloa. Muistan vain, miten on monta kertaa joutunut eri keskusteluissa sekä virallisissa että epävirallisissa yhteyksissä selvittämään ajanottoon perustuen, miten paljon aikaa esim. pysähdyksiin kuluu.
Ei ole myöskään kovin tasapuolista, että asialle a) väitetään todellista pidempi aika, ja asialle b) todellista lyhyempi aika ilman että väitteille on perustetta. Tässä esim a) on liikennevalojen aika ja b) hissien ja liukuportaiden aika.
Lähellä vilistävä kallionseinä antaa vaikutelman nopeudesta ja nopeus on aina miellyttävää. Budapestin metrokin ajeli varmaan satasta kapeassa tunnelissa ja vaikka se seinämä ei kovin selvästi näkynytkään, niin tosi miellyttävä nopeuden tunne siellä tuli.
Tämä on sinänsä mielenkiintoinen puoli asiaan. Metroissa, kun ei ole oikeaa kiintopistettä, tulee virheellinen vaikutelma nopeudesta. Itse luulin 6-7 vuotiaana ensi kerran Tukholman (5/1981) ja Helsingin metroilla (1982) ajeltuani, että metrolla siirrytään paikasta toiseen ilman että aikaa kuluu. (Tämä ei ole vitsi).
Tarkoittanet Budapestin Földalatti - metrolinjaa 1. Sen huippunopeus on 60 km/h.
Wikipedia
Linjapituus on 4,4 km ja linjalla 11 asemaa päätteet mukaanlukien eli pysäkkiväli on 440 m.
Linjan matkanopeus ei näillä parametreillä voi olla kuin 25-30 km/h pysäkkiajasta ja käytettävästä kiihtyvyydestä riippuen. Todennäköisesti pikemminkin 20-25 km/h.
Miksi sitten Rantaväylän tunnelia suunnitellaan, jos autoilijoiden odotetaan karttavan sitä ?
Autoilun motiiveja on paljon muitakin kuin ajoympäristön mukavuus. Rantaväylä nykyisellään on epäilemättä tunnelia miellyttävämpi elämys. Sen sijaan tunneli voi olla esim. nopeampi tai sitten sujuvampi jos liikenne kasvaa autoistamisen seurauksena. Rantaväylän tunnelin tärkein motiivi on kuitenkin Tampellan Näsijärven rannan rakentaminen. Rantaväylän tunnelin osalta siis on arvioitu, että muut hyödyt ylittävät tunnelin haitan autoilulle elämyksenä.
Samaan tapaan voidaan arvioida, että esimerkiksi joukkoliikenteen matka-ajan lyheneminen tunnelin ansiosta korvaa sen
Tämä pitää vain osata arvioida mahdollisimman objektiivisin perustein. Tällöin on mm. tiedettävä oikea kokonaismatka-aika lähtöpaikasta määräpaikkaan. Siinä tarvitaan mm. sekuntikelloa.
Nopeus ja kapasiteetti korreloivat toistensa kanssa.
Itse asiassa eivät korreloi. Joukkoliikenteen kapasiteetti on vuorotiheys kertaa yksikkökapasiteetti. Jos linjanopeus on korkeampi, se vähentää liikenteeseen tarvittavan kaluston määrää ja yhden yksikön tuottama kilometrimäärä lisääntyy.
Tämä menee esim. näin:
Kuusi 200 matkustajan raitiovaunua tunnissa tuottaa aina 1200 matkustajan kapasiteetin.
Jos matkanopeus on 20 km/h, 10 km pitkän linjan liikennöintiin tällä vuorovälillä tarvitaan 6 vauinua. Jos 30 km/h, 4 vaunua. Jos linja kuljettaa 1200 matkustajaa / h ja kukin matkustaja tekee keskimäärin 3 km matkan, molemmissa tapauksissa syntyy 3600 matkustajakm, mutta toisessa tapauksessa yksi vaunu tuottaa 600 matkustajakm tunnissa ja toisessa 900.