Turun pikaraitiotien yleissuunnitelma käynnistyy

Turun Sanomat:

"Turun raitiotiehankkeeseen suhtaudutaan enimmäkseen myönteisesti"

---------- Viestit yhdistetty klo 20:24 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 18:00 ----------



tässä itse kyselyn tulokset:
http://www.turunraitiotie.info/Kyselyn_tulokset_yhteenveto.pdf

poiminta:

" Verrattaessa erilaisten matkustajien vastauksia yleisesti, joukkoliikennettä hyvin harvoin käyttävistä
useampi kuin muista ryhmistä vastustaa raitiotietä tai ei koe sitä merkitykselliseksi. Silti oli
merkillepantavaa, että heistäkin suurin osa oli raitiotielle myönteisiä. "
 
Aurajoen ylitykseen Korppolaismäen-Hirvensalon suuntaan oli vain kaksi vaihtoehtoa: Martinsilta ja uusi joukkoliikennesilta (Sairashuoneensilta?). Uusi Myllysilta itä-länsisuuntaan oli vaihtoehdoista jäänyt kokonaan pois. On mahdotonta ajatella Martinsillalle myös vastakkaiseen suuntaan kulkeva raide. Sairashuoneensilta muuttaisi ratkaisevasti Aurajokimaisemaa ja pakottaisi korkeat alukset (mm. Ukkopekka) korttelinmitan lähemmäksi merta. Tietysti uusi joukkoliikennesilta itsessään on ihan hyvä ajatus.
 
Vastasin äsken kyselyyn.

Kysymykset uusista silloista ratapihan ja joen yli tuntuivat aika mahdottomilta vastata tavallisen tallaajan taustatiedoilla. Samoin kysymys Linnakaupungin reitistä, kun ei ole tietoa Linnakaupungin toteutumisesta tai nykyisen rautatieaseman siirtymisestä matkakeskukseen. Rautatieasema on mielestäni erittäin tärkeä kohde, mutta liikkuvaan kohteeseen on tietysti vähän vaikea osua. Luotin nykyisen aseman pysymiseen ja Linnakaupungin toteutumiseen.

Skanssin reitissä tuntui olevan joukko huonoja vaihtoehtoja, kun nykyiset asuinalueet on ripoteltu pitkin metsiä. Uudenmaantien varret ovat suorastaan ällistyttävänkin harvaan rakennettuja, ja kyselyn kartassa on pysäkki mielestä ihan oudossa paikassa keskellä ei-mitään hautausmaan vieressä. Laitoin vastaukseeni Lemminkäisenkadun ja Biolaakson. Reitti ei ole sen tiheämmin rakennettu, mutta sen kautta voi ainakin jatkaa pienellä lisäpalalla Lausteelle. Itselläni ei ole mitään tietoa siitä, kuka omistaa maat Skarppakullantien varrella ja onko ne mahdollista rakentaa.

Varissuon reitille valitsin Voimakadun. Kalevantien toinen puoli on puistovyöhykettä ja vanhaa pientaloaluetta, joille ei varmaan paljoa lisärakentamista voi saada. Voimakadulta voisi luulla teollisuushallien vaihtuvan korkeammiksi rakennuksiksi, toivottavasti sellaisiksi, joissa on sekä asuntoja että muuta toimintaa.
 
Kyllä se matkakeskus ajallaan tulee melkovarmasti. Se on melko tärkeä kehitysaskel kohti yhteinäisempää kaupunkiseutua. Tietysti jos lähijunia ei koskaan tule, sitten ei tarvita kovin kummoista matkakeskustakaan.

Kuitenkin matkakeskukseen liittyy paljon suuria kehittämissuunnitelmia ja se on keskustan luonnollisessa laajentumissuunnassa, jonne tulee jossain vaiheessa muutenkin kasautumaan rakentamisen painetta. Logomo ja uudet asuinalueet, jotka ratapihan toiselle puolelle aiotaan rakentaa puoltavat kaupallisen keskuksen syntymistä kyseiselle alueelle.

Siksi itse valitsin matkakeskuksen vaihtoehdon.
 
Siksi itse valitsin matkakeskuksen vaihtoehdon.

Siis kaikissa vaihtoehdoissahan on joku raitiotie matkakeskukseen, kysymys oli vaan sataman suunnasta, eli kannattaako tehdä rata Puutarhakadulle nykyiseen kaupunkirakenteeseen vai Ratapihankadun kautta.
 
Alustavat työt pikaraitiotien rakentamiseksi on jo aloitettu Satakunnantiellä. Varkkavuorenkadun risteyksen läheltä on kadun keskilinjalta kaadettu muutama puu. Ilmeisesti rata tulee kulkemaan keskellä katua, jolloin nykyiset valaisinpylväät toimivat samalla ajojohtimien kannattimina. Ajoratoja jouduttaneen hieman siirtämään ulospäin, jolloin kevyen liikenteen välissä olevia viherkaistoja täytyy kaventaa.
 
Alustavat työt pikaraitiotien rakentamiseksi on jo aloitettu Satakunnantiellä. Varkkavuorenkadun risteyksen läheltä on kadun keskilinjalta kaadettu muutama puu.
Stadin kokemuksien mukaan siihen tulee minikiertoliittymä ajoneuvolikenteelle. Täällä on esim Hämeentien loppupäässä kaadettu mahtavia jalopuita moisen turhakkeen vuoksi.
 
Stadin kokemuksien mukaan siihen tulee minikiertoliittymä ajoneuvolikenteelle. Täällä on esim Hämeentien loppupäässä kaadettu mahtavia jalopuita moisen turhakkeen vuoksi.

Tuskinpa, koska risteyksessä on jo kauan ollut liikennevalot. Puita on kaadettu keskustan suuntaan pitemmälle kuin minkään kokoinen kiertoliittymä edellyttäisi. Sitäpaitsi tien keskilinja oli jo 50-luvulla varattu ykköslinjan jatkeeksi jättämällä leveä viherkaista, joka kuitenkin myöhemmin kavennettiin autoliikenteen tarpeitten kasvaessa ja jäljellejääneelle kapealle keskikaistaleelle istutettiin puita.
 
^ Tai sitten he tekevät vain tilaa joukkoliikennekaistoille, jotka tulevat runkolinja-autoille tai mitä vain, mutta hankala uskoa että nyt tehtäisiin jo jotain kun päätökset tehdään 2014 kesäkuussa! Olishan se toki hienoa, jos tosiaan jo tehtäisiin valmisteluja.
 
Yle Turun teettämä kysely osoittaa, että noin 60 % vastaajista pitää raitiotietä tällä hetkellä tarpeettomana hankkeena. Se ei myöskään oleellisesti lisäisi joukkoliikenteen käyttöä. http://yle.fi/uutiset/lama_nakersi_raitiotien_suosiota/6915194

Minun mielestäni siinä lukee, että jopa 48 % turkulaisista ja 30 % ympäryskuntalaisista voisi lisätä joukkoliikenteen käyttöä pikaratikan myötä. Eli hankkeelle on odotettavissa aivan valtaisa suosio. On ihan toimittajan höpöhöpöä tulkita niitä lukuja negatiivisesti.
 
Takaisin
Ylös