Onhan faktaa, että raitiovaunu tulee tuplaten kalliimmaksi busseihin verraten. ( HSL:ltä peräisin oleva tieto ).
Tämä kuulostaa nyt kovin oudolta. Mihin tämä perustuu?
Jos ajatellaan yhden kulkuneuvon liikuttamista, niin yhden ratikkavuoron hinta Helsingissä on yli kaksinkertainen verrattuna bussivuoroon. Ruuhkavuoroissa tämä korostuu vielä pahemmin. Siispä jos joku tyhjä pakettiautolinja päätettäisiinkin ajaa ratikoilla, niin kustannukset olisivat noin 2,5-kertaiset ja samalla sen tyhjän pakettiauton sijaan tarjottaisiin autiuuttaan kumisevan raitiovaunun kapasiteetti. Sellaisessa ei tietenkään ole mitään mieltä eikä tuollainen yhden kulkuneuvon liikutteluun perustuva laskutapakaan ole kovin mielekäs.
Sen sijaan matkustajapaikkojen lukumäärällä laskettuna ratikka on jopa Helsingin olosuhteissa bussia edullisempi. Tilanteessa, jossa enemmän kuin kaksi bussia voidaan korvata yhdellä raitiovaunulla, ratikka tulee edullisemmaksi. Esimerkiksi Munkkivuoren tapauksessa, jossa busseissa on aivan liikaa väkeä ja liikenneolosuhteet ovat "raitiovaunumaiset" eli kantakaupungin tukkoisella katuverkolla pelataan, ratikan H/K-suhde alkaa olla 2,0:n kieppeillä. Sinnehän lisätään taas pari bussia, koska edelliset eivät pysy aikataulussa eikä kansa mahdu kyytiin. Vastaavia keissejä seudulla ovat 6/68/71, 58 ja 550. Ehkä 1/55. Nykyisellä kustannustasolla taloudellisesti perustellut ratikkahankkeet taitavat jäädä tuohon – päälle sitten tulevat tietysti tulevaisuuden tarpeet mallia Laajasalo.
Helsingin ratikoiden kustannustaso on kuitenkin hyvin epätyypillinen, kun verrataan nykyaikaiseen raitioliikenteeseen.
Turun osalta sanoisin, että jos liikenne nyt toimii, bussit kulkevat harvakseltaan ja niissä on hyvin tilaa, niin ratikka ei ole taloudellisesti perusteltavissa. Jos taas tilanne on se, että bussiliikenne jossain korridorissa on hyvin tiheää ja busseissa on ahdasta, niin silloin ratikka tulee kuin tuleekin bussiliikennettä edullisemmaksi. Näin käy kuitenkin vain, jos se ratikan suuri kapasiteetti, joka toki Turussa on vielä paljon suurempi kuin Helsingissä, voidaan aidosti hyödyntää.