PNu sanoi:
Ja niinhän se jatkuukin, vaikka Uusikaupunki-Turku ajettaisiin kiskobussilla ja Turku-Salo sähköjunalla. Vaihto voidaan järjestää Turussa täysin vaivattomasti ohjaamalla junat samalle tai vierekkäisille raiteille.
Tästä seuraa useita ongelmia:
- Turun asemalla tarvitaan lisää raidekapasiteettia koska pysähtyviä ja kääntyviä junia on enemmän.
- Kokemus 15% suuremmista matkustajamääristä on linjoilta, joissa vaihtomahdollisuus on Kauppatorilla ja laadultaan vastaava kuin esittämäsi. Eli käytännössä esittämälläsi järjestelyllä matkustajamäärä vähenisi noin 15%
- Molempien junien kulkusuunta täytyy kääntää Turussa. Tästä seuraa RHK:n mukaan 4 minuutin viive.
- Esittämässäsi mallissa liikennehäiriöt vaikuttavat vakavammin liikennöintiin kuin jos juna jatkaa suoraan. Liikennehäiriötilanteessa matkustajien siirtyminen sekä kääntö vaikuttaisi enemmän kuin pelkän viivästyksen verran. Jatkoyhteyshän odottaa myöhässä olevaa junaa.
PNu sanoi:
Matalalattiakalustoa vaadittaessa saadaan vain liikenteen aloittamisen kynnys nousemaan korkeammaksi, koska sopivaa kalustoa ei Suomessa tällä hetkellä ole kallista Sm4-junaa lukuunottamatta mutta korkealattiaista kalustoa löytyisi kyllä.
Suomessa ei ole tässä esitettyyn liikenteeseen soveltuvaa uutta kalustoa. Dm12 on liian pieni, Sm4 liian kallis. Sm 1-2 soveltuisi tilapäisratkaisuna toki Turku-Salo ja Turku-Loimaa - väleille. Mutta miksi toteuttaa tilapäisratkaisua kun pysyvä saadaan samalla vaivalla ja todennäköisesti samoin kustannuksin.
Kalustoa saadaan noin kahden vuoden toimitusajalla ja tarvittaessa edullisella leasing-rahoituksella joko kalustotoimittajalta. Pääomakustannukset päivää kohden ovat samat vanhalla tai uudella kalustolla. Muut liikenteen vaatimat toimenpiteet (organisaation perustaminen, uusien pysäkkien rakentaminen jne) vievät oman aikansa.
PNu sanoi:
VR kyllä kiinnostuu jo poliitikot niin haluavat. VR on edelleen kokonaan valtion omistama. Jos taas poliittista halua raideliikenteeseen satsaamiseen ei löydy niin silloin tällä teidänkään suunnitelmallanne ei ole mitään toteutumismahdollisuuksia.
Hah hah!
Etkö ole lainkaan seurannut eri ratojen lakkautuskeskustelua? VR Oy edellyttää poliitikkojen ehdottamasta uudesta liikenteestä (tai nykyisen liikenteen säilyttämisestä) aina lisätukea eikä rationalisoi toimintaansa.
VR Oy:n kustannusrakenne on tässä ehdotetun liikenteen kannalta toivoton. Ei ole mitään mieltä ryhtyä maksamaan yhteiskunnan tukea noin 1 M€ / v / junayksikkö (VR Oy:n nykyinen tukipyyntö Hanko-Karjaa ja Kouvola-Kotka-liikenteestä).
Tässä asiassa tilanteen ratkaisee se, tuleeko EU:n joukkoliikennepalveluasetusesitys voimaan, jolloin Varsinais-Suomen kunnat voivat kilpailuttaa paikallisjunaliikenteen. Selvitys on tehty tätä tilannetta varten.
Tietystikin toivon, että asetusesitys tulee voimaan. Sitähän ovat tähän asti vastustaneet lähinnä vain Suomi ja Ranska. Käsittääkseni Suomessa se närästää tällä hetkellä vain Linja-autoliittoa, koska VR Oy ei ole kannanotoissaan asetusesitystä kritisoinut.
PNu sanoi:
Siinä olet varmasti oikeassa, että teidän ehdotuksenne on kaikkein taloudellisin, jos tarkoituksena on hankkia vain 2-4 vaunun sarja, joka eroaisi täysin muualla Suomessa käytetystä.
Asia ei muutu juuri miksikään siitä, vaikka kyseessä olisi laajempikin liikennöintialue. Varsinais-Suomessa tarvittaisiin kuitenkin erillinen varakalusto ja päivittäishuollot sekä diesel- että sähkökalustoa varten. Suuremmasta toiminnan laajuudesta olisi hyötyä lähinnä suurien määräaikais- ja kolarihuoltojen kannalta.
PNu sanoi:
Kai se nyt on kannattamaton, kun teidän raportistanne näkee suoraan, ettei sähkökäyttöisillä paikallisjunilla saavutettava kustannussäästö Turku-Uusikaupunki radalla kata sähköistyksen rakentamista- ja ylläpitokuluja.
Pelkässä Turku - Uki liikenteessä säästön ja investoinnin ero on marginaalinen. Ylläpitokulut vastaavat päästöjen laskennallisia säästöjä.
Salo - Turku - Uusikaupunki - liikenteessä (joka on todennäköisin toteutumisvaihtoehto) säästöt ovat huomattavasti suuremmat.
PNu sanoi:
Onhan se nyt omituista, että Turku-Uusikaupunki radan sähköistystä perustellaan Turku-Salo radan sähköliikenteen kustannussäästöillä, vaikka ne toteutuvat joka tapauksessa.
Et mitä ilmeisimmin tunne lainkaan joukkoliikenteen liikennöintikäytäntöjä ja kustannusrakennetta?
Jos pitkää linjaa voidaan liikennöidä samalla kalustolla päästä päähän, se on luonnollisesti selvästi edullisempaa kuin se, että linjan eri osissa käytetään eri kalustoa. Syitä on tässä ketjussa käyty moneen kertaan läpi.
Jos Turku - Uusikaupunki sähköistetään, siitä saavutettavat kustannussäästöt ovat nimenomaan laajempi kokonaisuus huomioiden investointia suuremmat.
Pelkässä Turku - Uusikaupunki - liikenteessä ne ovat samaa luokkaa kuin investointi, liikennekokonaisuudessa Salo - Turku - Uusikaupunki merkittävästi suuremmat.