Antero Alku
Tunnistettu jäsen
- Liittynyt
- 28 Kesäkuu 2005
- Viestit
- 7,552
Täydentävät linjat eniten kuormitetuilla osuuksilla ovat normaali ratkaisu hyvässä joukkoliikenteessä. Ja onhan sitä harrastettu meilläkin ainakin Jokerilla. Helsingin raitioverkolla mahdollisuudet täydentäviin linjoihin ovat kovin heikot, koska ei ole paluusilmukoita eikä 2-suuntavaunuja ja niille puolenvaihtoraiteita. Lisäksi olen ymmärtänyt, että EMME-ennustaminen ei oikein suosi tällaista ratkaisua, vaikka todellisuudessa sellainen toimiikin hyvin. Mutta jos uskotaan enemmän EMMEen kuin todellisuuteen, niin...Ihan käytännön asiana, niin Munkkiniemen raitiolinja 4 pitäisi jakaa kahdeksi eri linjaksi...
Topicin otsikko on ”Vuoroväli vs. matka-aika”, ei esim: ”Nelosen vuoroväli”. Vuoroväli on keskeinen joukkoliikennejärjestelmän ominaisuus, ja Helsingin seudulla metro ja paikallisjunat ovat osa joukkoliikennejärjestelmää, kuten myös raitiolinja nelonen.Minä en nyt ymmärrä mitä tekemistä metrolla ja varsinkaan on tämän nelosen problematiikan kanssa. Kehärataa ja metroa hoitavat kokonaan eri instanssit kuin raitiolinjoja ja kyseessä on ihan eri teknikalla toteutetuista radoista.
Nelosen vuoroväli ei ole erilliskysymys, ei myöskään paikallisjunien ja metron vuoroväli. Tosin sellaisessa joukkoliikennesuunnittelussa, jossa lähtökohtana on aiemmin selostamani minimitarjonnan periaate, yhtenäistä vuorovälijärjestelmää ei voi olla ja vaihtamisesta ja odottamisesta kärsivät vain matkustajat, jotka eivät ymmärrä käyttää parempaa oman auton palvelua.
Jarrutusmatkat ovat samat, sillä paikallisjunakalustossa on sama jarruvarustus kuin raitiovaunuissa ja samat kiihtyvyys- ja hidastusarvot. Vain suurimmat nopeudet vaihtelevat, ja jarrutusmatkahan on nopeudesta riippuva.Mutta siellä jarrutusmatkat ovatkin paljon pidemmät kuin raitioteillä. Teoriassa raitoitiellä pitäisi yksittäisiä vaunuja voida ajaa samalla radalla n 1 minuutin välein, mutta muu liikenne aiheuttaa niin paljon häiriöitä että tulee hankalaksi.
Ratikoiden 1 min vuoroväli johtuu vain siitä, että keskustojen vilkkaimmin kuormitetuilla osuuksilla tyydytään alhaiseen nopeuteen. On aivan sama, onko vaunun nimi raitiovaunu vai metrovaunu ja ajaako se tunnelissa vai kadulla, sillä minimivuoroväli riippuu pysäkkien välillä käytettävästä suurimmasta nopeudesta.
Vaunun kapasiteetti ratkeaa sen pituudesta ja seisoma- ja istumapaikkojen suhde on tilaajan valinta. Tämä pätee myöskin riippumatta siitä, millä nimellä vaunua nimitetään. Lyhyiden pysäkkivälien kaupunkiliikenteessä vaunuihin halutaan paljon ovia ja vähän istumapaikkoja, jotta kansa siirtyy nopeasti pysäkin ja vaunun välillä. Jos matkustetaan enimmäkseen vaikka 30 min matkoja, kalustetaan enemmän istuimia ja vähemmän ovia, kuten paikallisjunissamme.Vai osaako joku asiantuntija kertoa mikä paikkaluku surn piitein niillä 40 raitiovaunulla joiden hinnaksi arvioidaan 90-110 miljoonaa yhteensä olisivat, joista HKL on antanut tarjouspyynnön ihan vastikään?
Välipalavaunun pituus on noin 26 metriä, ja jos ostetaan 26-metrisiä vaunuja, ei se siitä paljon muutu. Istumapaikkojen määrään vaikuttaa enimmäkseen se, kalustetaanko 1+2 kuten Nr-vaunuissa nyt vai 2+2 kuten Variossa. Ja sitten vaikuttaa se, paljonko halutaan lastenvaunu- ja pyörätuolitilaa. Viime kädessä nämä ovat vaikka poliittisia päätöksiä.
Valoetuuksilla Mannerheimintien radan kapasiteetti on 2 minuutin vuorovälillä ja 75 metrin junilla 21.000 matkustajaa tunnissa. Siis pinnalla. Jotta autot saavat rauhassa häiritä toisiaan, siirtäisin kyllä raitiotieradan kadun itäreunalle, mitä spekuloitiinkin jo toisessa ketjussa. Väitän, että tuo 21.000 riittää kyllä ikuisesti, ellei vanhaa kantakaupunkia jyrätä maan tasalle ja tilalle tule Manhattanin kaltaista pilvenpiirtäjäkeskustaa. Niemelle tuleva liikenne kun ei kasva ellei niemi kasva. Ja se kasvu on jo tiedossa: Järkäsaari, Hernesaari ja Kalasatama-Sompasaari.Jos joskus raitiolinjoja jatketaan lähiöihin ja korvataan bussilinjoja raitioteillä, niin että Töölön kautta ajettavien ratikkavuorojen määrä oleellisesti kasvaa nyyisestä, olisi vakavasti harkittava pohjois-eteläsuuntaisen runkolinjan laittamista maan alle ainakin keskeisimmiltä osiltaan jos halutaan turvata liikenteen sujuvuus.
Vertailun vuoksi: Kulosaaren silta nyt on metrossa 11.500 ja kolmella autokaistalla noin 4000 matkustajaa huipputuntina.
Antero