Keskustelussa on tunnistettu keskustan joukkoliikenteen (siis ei vain raitioliikenteen vaan myös bussiliikenteen) ongelmia, mutta minusta mennään pieleen siinä, ettei ongelmia pyritä korjaamaan vaan kiertämään.
Miltä kuulostaisi seuraava ajattelu: Ryhdytään hankkimaan busseja, joissa on nestejäähdytetyt jarrut ja 16-litraiset V12-moottorit, jotta bussien jarrut voidaan säätää laahaamaan. Laahaamaan säätäminen kun on helpompaa kuin opetella säätämään jarrut oikein.
On totta, kuten Late kirjoitti, että nykyinen saksalainen Stadtbahniin perustuva raitioliikenteen rakentamistapa sekä ranskalainen uusien raitioteiden rakentaminen kiertävät Helsingille tyypillisiä vanhan raitiotien ongelmia. Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö vanhoja raitioteitä olisi mahdollista kehittää. Niin on tehty erityisesti entisen Itä-Saksan kaupungeissa, joiden raitiotiet eivät ole käyneet läpi Stadtbahn-kehitystä. Dresden keskustelussa mainittiinkin.
Hyviä esimerkkejä ovat myös Karlsruhe ja Freiburg, ne puolestaan aivan lännestä. Niissä kuten idässäkin on jatkettu ilman radikaaleja muuotksia siitä, mihin Helsingissä pysähdyttiin 1950-luvulla. Ja tulokset ovat erinomaisia.
HKL:ssä on kirjattu tavoitteeksi raitioliikenteen keskinopeuden nosto nykyisestä 16 km/h nopeuteen 20 km/h. Tämä on mahdollista nykyisellä pysäkkitiheydellä, kunhan tarpeeton pysähtely poistetaan. On vain tehtävä samat asiat kuin esim. Karlsruhessa ja Freiburgissa: liikenne-etuudet ja isompi vaunu- ja junakoko. Motivaatiota näille asioille voi hakea rahasta. Nykyisen raitioliikenteen laajuudella kustannushyöty on luokkaa neljännes liikenteen hoidon kustannuksista. Ja päälle tulevat paremman palvelun kasvattama matkustajamäärä ja lipputulojen kasvu.
Ongelmien kiertäminen tuottaa usein tilalle toisia ongelmia. Niitä on tässäkin ketjussa esitetty. Pysäkkivälin harventaminen tai linjojen katkaisu päättymään keskustassa terminaaleihin heikentävät palvelutasoa, lisäävät osin kustannuksia ja vähentävät matkustajia ja tuloja. Nämä ovat käytännössä metromaisuuksia, jotka edellyttävät päällekkäistä ja rinnakkaista liitäntä- ja jakeluliikennettä, joka toteutetaan sitten käytännössä kalliilla bussiliikenteellä.
Yllä olevat ajatukset osoittavat, ettei raitioliikenteen etuja joustavana ja laajalle skaalautuvana joukkoliikennetekniikkana ole ymmärretty. Raitiovaunu on kulkuneuvo, joka kykenee liikkumaan yhtä hyvin metroradalla kuin bussikadulla. Siten se tekee laajalla kapasiteettialueella tarpeettomaksi jäykät ja huonosti skaalautuvat metrojunat ja bussit.
Esikaupunkiratikoilla on loistavat tekniset mahdollisuudet tehdä kallista metrorakentamista ja kallista bussiliikennettä tarpeettomaksi. Selitysten sijaan pitää tehdä kuten Nakkiputka kirjoitti:
Nakkiputka sanoi:
Ei Helsingissä tarvitsekaan kerralla tehdä täydellistä, riittää että tavoitteet ja keinot ovat selvillä, tahtotila olemassa ja aloitetaan ongelmakohtien poistaminen pahimmasta päästä.
Antero