Vs: Matkustajaliikenteen vapautuminen 2010
Kun aidon kilpailun aikaansaaminen näyttää vähintäänkin hankalalta, niin pitäisikö valtion virittää joku uusi palkitsemissysteemi VR:lle. Sillä ohjattaisiin voimakkaasti lisäämään matkustajien määrää, myös nykyään hiljaisilla yhteyksillä, ja myös avaamaan uusia reittejä. Minua viisaammat kertokoon, mikä olisi sopiva tunnusluku tai mittari. Viritys vaatisi kyllä eduskunnalta ja virkamiehistöltä aikalailla ennennäkemätöntä aivotoiminnan tasoa.
Ihan ensin olisi kiva nähdä ne taulukot eri yhteysvälien kuluista ja menoista sekä matkustajamääristä. Sen lisäksi on huomioitava junien kulkuajat ja vaihtoyhteydet. Ennen kaikkea myös henkilökunnan määrä, sekä juna vaikuttavat kustannuksiin. Vasta tämän jälkeen voi edes keskustella siitä mikä on
"kannattavaa" ja mikä
"ei kannata".
Esimerkiksi lakkautetun Seinäjoen iltajunan tarina kuvaa hyvin VR:n halukkuutta hoitaa paikallisjunaliikennettä.
Olipa kerran vuonna 2005 iltajuna H 427
M-P, S Tampere (20:15) - Haapamäki (21:42) - Seinäjoki (23:20). Junaa ajettiin yleensä kokoonpanolla Dv12+EFit+Eip+Ein. Välillä tosin kolme Dv12:ta veti junaa, täytyihän VR:n veturikiertojen toimia. Juna kohtasi Haapamäellä junan H 448 (
M-P,S, Dv12+4 sinistä, Vaasa 18:15 - Seinäjoki 19:40 - Haapamäki 21:42 - Jyväskylä 22:47) Nämä junat (sekä H 448:n Seinäjoella kohtaama H 449 ja Tampereelle 19.38 saapunut H 428) tarjosivat syrjäkylille litayhteyhen molempiin suuntiin, kaikkine jatkoyhteyksineen. Tärkeä jatkomahdollisuus oli Seinäjoellta ja Jyväskylästä yöjunilla.
H 427:n runko palasi aamulla Seinäjoelta (4:35) Haapamäen (6:13) kautta Tampereelle (7:43), josta yhteys Helsinkiin 9:30:ksi.
Tosin Haapamäen tähdessä liikenne oli muutenkin niukkaa, olihan oikoradat ja paikallisliikenteen alasajo kalunnut aikataulun luurangoksi, jossa oli kolme yhteyttä arkisin suuntaansa. Viikonloppuna ei ollut edes sitäkään vähää. Joskin se oli niukkaa, oli se siten vielä merkittävämpää koko seudulle.
Liikennettä haluttiin kehittää, tiedettiin, että Dm12:a tulee Tampere - Haapamäki välille. Virisi keskustelu uusista liikennepaikoista Kolhoon Lylyyn ja Oriveden keskustan lähelle. Dm12-liikenne alkoi maaliskuussa 2006. Koska aikataulut olivat tehty veturijunille, jäi asemille muutamia ylimääräisiä minuutteja. Siksi uuden (säälittävän) juna-ajan alkaessa aikatauluista ruuvattiin 5 minuuttia löysää pois.
Pitkällisen kädenväännön jälkeen kesällä 2007 saatiin seisakkeet Orivesi Keskustaan ja Kolhoon. Lylyyn ei saatu, koska VR:n mukaan "jokainen pysähdys lisää matka-aikaa 5 minuuttia, joten vaihtoyhteydet katkeavat". Tilanne näytti hyvältä (paitsi lylyläisten kannalta), kunnes tuli iso paha setä, joka jyrähti: "ei kannata, Seinäjoen iltajuna katkaistaan Vilppulaan, jos ei kelpaa, kävelkää!"
Juna ei voinut yöpyä Haapamäellä, sillä "ulkoliitäntäkaapeleita ei ollut". Samaan aikaan Vilppulaan ilmestyi uudet ulkoliitäntäkaapelit.
Vastarinta puri hiukan VR:ään, iltajuna jakoi Haapamäelle, mutta yöpyi Vilppulassa. Siten aamulla ja illalla ajettiin 25km siirtoajo. Kuitenkin Vaasa - Jyväskylä -junan aikataulua aikaistettiin siten, että se lähti Haapamäeltä, ennen kuin Tampereelta tullut iltajuna saapui. Vaihtoyhteys katkesi.
Kun touhua oli jatkettu VR:n mielestä tarpeeksi, loppui Vilppula - Haapamäki väliltä niin aamu- ja ilta- kuin siirtovuorotkin. Lääninhallitus sentään tilasi Taksivuoroja Vilppulasta Haapamäelle ja Keuruulle. Niissä ei kelpaa junaliput, sekä etenkin viikonloppuisin ne ovat tupaten täynnä. Mutta mitä väliä? Nehän ovat vaan matkustajia.
Tässä on vain yksi farssi suomalaisesta junaliikenteen hoidosta.
Kiitos niille, jotka olitte hengessä mukana ja yrititte pelastaa yhteyksiä taistelussa tuulimyllyjä vastaan. Ja te, te jotka kyykytätte ja teette kiusaa matkustajille, joiden on vielä pakko käyttää huonoja palvelujanne, (muutama kitosanoilla höystetty toivotus).
Vähennämme junaliikenteen matkustajakohtaista energiankulutusta 20% viidessä vuodessa - lopetamme sinunkin käyttämäsi pysähdykset ja junavuorot
Sen pituinen se. :frown:

:evil: