Tämä väite ei pidä paikkaansa ainakaan uudistetulla Pariisin linjalla 1, joka on erittäin kuormitettu.
Järjestelmätoimittajan kertoma ei kerro mitään siitä, miten sama järjestelmä toimisi kuljettaja-ajossa. Eikä sitä, kumpi olisi kaikkein tiukimmille vedettynä tehokkaampi, kuljettaja vai automaatti.
Pariisin 1 on kumipyörämetro, joten sillä pitäisi helposti päästä alle 90 sekunnin vuorovälin, jota ajetaan ja on ajettu vuosikymmeniä vanhanaikaisilla teräspyöräisillä metroilla ilman tietotekniikkaa. Jos nyt ajetaan 5 sekuntia alle 90 sekunnin, niin minusta vaikea on perustella sitä, että tarvitaan parin sadan miljoonan investointi tätä varten.
Itselläni ei ole ollut tilaisuutta matkustaa Pariisin ykkösellä ruuhka-aikaan nyt kun se on automaatti. Olen matkustanut sillä useinkin noin 10–15 vuotta sitten. Olen yhden kerran matkustanut automaattiykkösellä ilta-aikaan, eikä se poikennut millään tavalla edukseen menneistä muistikuvistani tai muista metroista. Ei ollut rivakampi, ei nopeampi, ei tehokkaampi asemalla. Ainoa havaintoni oli junan nykiminen sekä kiihdytettäessä että jarrutettaessa. Ihan kuin sillä olisi vain muutama bitti käytössä nopeusasetukseen, minkä vuoksi nopeudenmuutos on portaittaista.
Eli Pariisin 1 ei todista automaateista mitään.
Minua kiinnostaisi selvittää, miten Aasian oikeasti isot ja tehokkaat metrot toimivat. Siellähän on automaattejakin. Mutta kun itse en ole huipputehokasta metroliikennettä kokenut kuin Tokiossa, jossa automaatteja ovat vain muutamat pikkumetrot, joilla ei ole ihmeempiä ominaisuuksia sen enempää kuin matkustajiakaan. Tokion oikeat metrot (tai lähijunat) ajetaan kuljettajilla ja takaohjaamon apukuljettajalla tai konduktöörillä, en tiedä, miksi häntä nimitetään. Mutta kumminkin se menee niin päin, että kun oikeasti ollaan nopeita ja tehokkaita, pannaan metroon kuljettajan lisäksi toinen henkilö, eikä niin päin, että otetaan se ainoakin pois.
Antero
---------- Viestit yhdistetty klo 19:58 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 19:51 ----------
Koskeeko tämä vain niitä metroja jotka on automatisoitu jälkeenpäin, vai myös ranskalaistyyppisiä VAL-metroja jotka ovat rakennettu alusta alkaen automaattisiksi?
Kaikkia yleisesti.
Siis yksi apukuljettaja jokaista ajossa olevaa junaa kohti? Missä ne apukuljettajat olisivat istuneet ja olisiko heillä ollut jokin muu toimenkuva se lisäksi, esim vartija?
Taitaa olla niin, että Hesan metron operoinnin suunnitelmat jäivät tekemättä, kun hanke peruttiin. Ehkä foorumin metrokuskit tietävät? Mutta jonkinlainen olettama kai on ollut, että nämä henkilöt olisivat olleet sellaisia, jotka hengailevat joko junissa tai asemalla nimikkeellä ”junaemäntä” tai ”junaisäntä”. Tai vartija, mutta ilman luotaantyöntävää asustetta ja kurinpitovarustelua. Katselevat ympärilleen ja jos joku uskaltaa jotain kysyä, niin vastaavat. Siis jonkinlaisia asiakaspalvelijoita, kun nyt siellä junien luona on kuitenkin oltava siltä varalta, että häiriö tulee.
Antero
---------- Viestit yhdistetty klo 20:09 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 19:58 ----------
Varmaan sitä mietitty on, mutta nyt kun on väännetty Länsimetron liikenteen aloituspäivästä pitkän kaavan mukaan, niin kukaan ei tohtine sanoa ääneen, että valmistuvat asemat pitäisikin repiä auki. Viimeiset laskelmat vissiin osoittivat, että lyhyiden asemien kapasiteetti riittää suht pitkään, jos idässä toteutetaan kuormaa helpottavat raitiotiet, eli Laajasalo, 500 (Jokeri 0) ja 550 (Jokeri 1). Mutta miettiikös kukaan Kivenlahden osuuden laituripituuksia?
Laskelmia voisi tehdä siitä, mitä maksaa automaatti ja mitä maksaa asemien pidentäminen. Arvaan, että automaatti maksaa 2–3 kertaa niin paljon kuin asemien pidentäminen.
Ja tietenkin olisi järkevää, että asemien pidentäminen tehdään ennen kuin puretaan nykyinen bussiliikenne. Metroliikenteen aloituspäivällä ei ole oikeasti kenellekään yhtään mitään merkitystä. Suurin osa espoolaisista kokee bussiliikenteen loppumisen yllätyksenä joka tapauksessa. Ja mitä myöhemmin yllätys tulee, sen helpompaa heidän elämänsä on.
Mutta tämähän ei ole järjen vaan arvovallan kysymys, joten...
Kivenlahden suunnitelmia kun joskus muutama vuosi sitten tutkin, niin näytti olevan niin, että sielläkin raiteen tasaus ja linjaus on tehty sien, että asemien kohdalla on 135 metriä suoraa raidetta ja vaakatasossa. Näinhän on Matinkylän metrossakin muualla paitsi Otaniemessä, jossa linjausta muutettiin oikaisemalla aseman tulokaarteita muutamalla metrillä. Lisäksi taitaa olla niin, että Matinkylän metron asemilla on käytännössä luolatkin louhittu 135 metrisiksi. Ylimääräinen tila on nyt vain täytetty ilmastointilaitteilla sun muulla teknisellä tilankäytöllä. Näille härpäkkeille on ongelmatonta louhia uusia luolahuoneita ihan minne vain häiritsemättä ketään. Toki mieluummin ilman metroliikennettä kuin sen kanssa.
Mutta tämähän ei ole järjen vaan arvovallan kysymys, joten...
Antero