Automaattinen metro

Uutinen asiasta onkin jo kiirinyt sanomalehden nettisivuille;
Laituriovet asennetaan vain Länsimetron, Mellunmäen ja Vuosaaren asemille.
Omakaupunki.hs.fi sanoi:
Perjantaina saavutettu sopimus ratkaisee automatisointitekniikan asennusongelmat HKL:n vanhassa junakalustossa. Siemens on pyrkinyt sinnikkäästi ratkomaan näitä ongelmia, mutta on yhtä sinnikkäästi pyrkinyt korottamaan sopimussummaa kymmenillä miljoonilla euroilla. Näihin vaatimuksiin HKL ei ole suostunut, koska Helsingin kaupunginvaltuusto on sinetöinyt hankinnan Helsingin osalta 115 miljoonaan euroon. Automatisoinnin kokonaishinta, kun Länsimetron osuus lasketaan yhteen, nousee 170 miljoonaan euroon.
Lue koko uutinen: HKL lykkää metron täysautomatisointia
 
Hs: Puoliautomatisoidusta metrosta siirrytään täysin automatisoituun kulunvalvontaan, kun HKL:n vanhat metrojunat tulevat teknisen ikänsä päähän eli vuosina 2025 - 2030.
 
Hs: Puoliautomatisoidusta metrosta siirrytään täysin automatisoituun kulunvalvontaan, kun HKL:n vanhat metrojunat tulevat teknisen ikänsä päähän eli vuosina 2025 - 2030.
Mikä onkin varsin looginen kehityspolku. Eli, saat kyllä täysautomatiikkaa, mutta joudut vielä odottamaan sitä toistakymmentä vuotta. Tyytyväinen? ;)
 
Hs: Puoliautomatisoidusta metrosta siirrytään täysin automatisoituun kulunvalvontaan, kun HKL:n vanhat metrojunat tulevat teknisen ikänsä päähän eli vuosina 2025 - 2030.

Oikein hyvä päätös. Sääli, että tähän ei voitu päätyä jo heti alkuunsa. Siinä vaiheessa kun automatisointiin siirrytään, meillä on käytössä siihen soveltuva kalusto ja automatisoinnin vaatimat muutostyöt asemilla ja muualla voidaan suurelta osin tehdä normaalien perusparannusten yhteydessä. Eli taloudellisesti fiksuin vaihtoehto. Tietysti sitten 2025 tai 2030 maailma näyttää toiselta, mutta käytännössä tämä päätös ei tietenkään voi tarkoittaa muuta, kun että nyt valmistaudutaan täysautomaattiin (siis ei tehdä sille esteitä) ja kaluston uusinnan yhteydessä tarkastellaan asiaa uudemman kerran. Luultavasti automaattiin toki silloin siirrytään, mutta mahdollisesti tekninen toteutus voi olla toinen. Tärkeää on huolehtia, että silloin käytössä on yhtenäinen, samalla tavalla toimiva kalusto.
 
Päätös on kaikin puolin järkevä. Tässä saadaan uudistetun kulunvalvonnan edut ilman esim. pysäkkiaikojen pitenemisestä tai matkustajien turvattomuudentunteesta johtuvia haittoja. Hiukan huvitti lukea tiedotteesta, että "puoliautomatisoitu ratkaisu sisältää valtaosaltaan ne ominaisuudet, jotka täysautomaattisessa metrossakin olisivat", kuten vuorovälien lyhentämisen. Kun sen niin kovasti piti olla mahdotonta ajaa kuljettajien kanssa tiheää vuoroväliä. Hyvä nyt kuitenkin, että tuollaiset asiat on myönnetty ja päästään eteenpäin.

Lisäksi ihan ok että tätä markkinoidaan "tilapäisenä" välivaiheena 100-sarjan poistoa odotellessa. Itse en toki usko, että 100-sarjan poiston myötä siirryttäisiin sellaiseen täysautomaattiin kuin nyt kuvitellaan, mutta myöhemmin pysyväksi osoittautuva tilapäisyys on ihan hyvä keino eri osapuolten kasvojen säilyttämiseen.

Yhtä asiaa jäin miettimään: käykö tässä nyt niin, että Tapiola ei saakaan sitä tiheää vuoroväliä? Jos nimittäin täysautomaatin suurin este on se, etteivät vanhat metrojunat sovi yhteen laituriovien kanssa, mutta Espooseen ovet kuitenkin tulee, niin tuosta saa käsityksen, jonka mukaan 100-sarja ei kulje uudelle osuudelle lainkaan. Tehdäänkö siis niin, että toisen linjan junat kääntyvät Ruoholahdessa, kalustona M100, ja toisen Matinkylässä? Kapasiteettimielessä tuo ei ole ongelma, mutta Espoolle on ollut tärkeä imagokysymys saada tiheä liikenne Tapiolaan asti.

Jos toimitaan edellä kuvatun kaltaisesti, niin millainen vaikutus sillä on kalustotarpeeseen? Joudutaanko 300-sarjaan tilaamaan enemmän junia kuin oli tarkoitus, jos 100-sarja on kelvoton uudella osuudella? Mitä maksaa ja kenen pussista menee?
 
Yhtä asiaa jäin miettimään: käykö tässä nyt niin, että Tapiola ei saakaan sitä tiheää vuoroväliä? Jos nimittäin täysautomaatin suurin este on se, etteivät vanhat metrojunat sovi yhteen laituriovien kanssa, mutta Espooseen ovet kuitenkin tulee, niin tuosta saa käsityksen, jonka mukaan 100-sarja ei kulje uudelle osuudelle lainkaan.

Mitä jos laituriovet rakennetaan, ainakin seinien osalta, mutta itse ovet jätetään auki tai asentamatta? Ja otetaan käyttöön vasta uuden sarjan myötä?
 
Nykyisestä sadasta kuljettajasta ehkä 10 on valmiita toimimaan järjestyksenvalvojana. Suurin osa kuljettajista on tullut töihin metrojunankuljettajaksi nykyiseen ohjaamotyöskentelyyn työnhaun yhteydessä kerrotuin ehdoin. He eivät joko omaa valmiuksia tai eivät ole kiinnostuneita järkkärihommista.
Ei kai millekään ammattiryhmälle ole tähän astikaan taattu, että työt jatkuvat loppuelämän samanlaisina, vaikka tekniikka ja maailma ympärillä muuttuisi. Jos olisi, meillä kävisi edelleen töissä reikäkorttikoneiden käyttäjiä, käsivälitteisten puhelinkeskusten hoitajia, hissinkuljettajia tai sillalla ajat sitten korvatun lossin vahteja.
 
Jos nimittäin täysautomaatin suurin este on se, etteivät vanhat metrojunat sovi yhteen laituriovien kanssa, mutta Espooseen ovet kuitenkin tulee, niin tuosta saa käsityksen, jonka mukaan 100-sarja ei kulje uudelle osuudelle lainkaan.

Ei kai laituriovet voi olla mikään este, kun ne kerran rakennetaan Mellunmäkeen ja Vuosaareenkin, kuten Knightrider aikaisemmin tänään tässä samassa ketjussa kirjoitti:

Uutinen asiasta onkin jo kiirinyt sanomalehden nettisivuille;
Laituriovet asennetaan vain Länsimetron, Mellunmäen ja Vuosaaren asemille.

Lue koko uutinen: HKL lykkää metron täysautomatisointia
 
Ei kai laituriovet voi olla mikään este, kun ne kerran rakennetaan Mellunmäkeen ja Vuosaareenkin, kuten Knightrider aikaisemmin tänään tässä samassa ketjussa kirjoitti:

Tuo on totta; ilmeisesti ne jätetään siis rakentamatta, koska niitä ei vain tarvita puoliautomaatissa.
 
Kannattaisiko hankkeessa peruuttaa vielä vähän lisää? ;)

Tämä vaikuttaisi järkevältä ratkaisulta, mutta koska metro niin tuskin tulee tapahtumaan. Metrossa perustelut muodostuvat uusien törttöilyjen jälkeen aina uudelta pohjalta, eikä vanhoilla perusteluilla ole enää mitään virkaa.

Mitä jos laituriovet rakennetaan, ainakin seinien osalta, mutta itse ovet jätetään auki tai asentamatta? Ja otetaan käyttöön vasta uuden sarjan myötä?

Missä se pihvi tässä nyt on? Ja eikös Länsimetron ilmastointi, palontorjunta tai joku muu vastaava perustunut juuri siihen että rata erotetaan laiturista? Tiedä sitten miten tällainen reikäseinä siihen soveltuisi.
 
... tai sillalla ajat sitten korvatun lossin vahteja.
En malta olla muistuttamatta, että onhan näitä ollut ihan oikeasti. En ole varma, onko Suomessa ollut, mutta muualla maailmassa. Ja maksetaanhan Kreikassakin eläkkeitä kuolleille ihmisille.

Itse asiasta, kuljettajattoman ajon hylkäämisestä, en malta myöskään olla sanomatta, että mitäs minä sanoin jo vuosikausia sitten. Enkä edes ole ollut ainoa. Lukekaa huviksenne tämän ketjun ensimmäinen viesti, kesäkuulta 2005.

Uutisissa on sanottu kauniisti, että Siemens ei pystynyt automatisoimaan vanhoja junia. 200-sarjan automatisointia ei liene vielä yritettykään. Ja vaikka Simenes olisi toimittanut 300-sarjan junat valmiiksi automaattisina, olisivatko nekään täyttäneet sitä, mitä 100-sarjan koeautomaatti ei täyttänyt: lyhentänyt ajoaikaa ja vähentänyt kaluston ja energian tarvetta. Se, mitä 100-sarjan automaatin kokemuksista on kerrottu, esiintyy ongelmana kaikissa automaattisissa metrojunissa, joten ei ongelma ole 100-sarjassa vaan kuljettajattomuuden ideassa ylipäätään. Siksi ei Köpiksen automaattimetrokaan toiminut siten kuin meilläkin väitettiin voitavan toimia. Ja Köpiksessä oli sentään aivan kaikki uutta: rata, asemat, laituriovet, junat ja automaattiohjaus. Siemens meni lupaamaan mahdottomia ihan samalla tavalla kuin Ansaldo Köpiksessä.

Noin ylipäätään voi todeta, että jos kuljettajattomasta ajosta olisi oikeasti hyötyä, kuljettajattomia metroja olisi maailmassa paljon enemmän kuin nyt on. Tekniikka ei ole ollut este vuosikymmeniin. Selitys on siinä, että nämä meillä havaitut ”uudet” ongelmat ovat muualla tunnettuja. Samoin yksinkertainen keino välttää ongelmat: kuljettaja ajaa, automaatti avustaa.

Pääteasemien laituriovet, joista Omakaupunki.fi kirjoitti, ovat turhaa, vaikka juna kävisi kääntöraiteella ilman kuljettajaa. Kun kuljettaja kerran on paikalla, hän voi tähystää laiturin yhtä hyvin laiturilta kuin junastakin, ja hänellä voi olla käytössään hätäpysäytin. Tämä on helpompaa ja paremmin toimivaa kuin yrittää tähdätä kaksia ovia ja niiden välistä ahdasta rakoa, silloinkin kun juna lähtee asemalta. Ja mitenkäs 100- ja 200-sarjan junien kanssa? Asennetaanko niihin joillain kymmenillä miljoonilla kuitenkin ”ryömintäautomaatti” tätä kuljettajatonta suunnanvaihtoa varten? Ei vaikuta järkevältä, kun ilman tullaan toimeen, jos kuljettaja ajaa suunnanvaihdon kuten muunkin reitin.

Mitä tulee Espooseen, en voi kuin ihmetellä toimialajohtaja Loukon lausuntoja (HS tänään). Hänen mielestään kuljettaja junassa on riski ja ilmeisesti hän uskoo, ettei Espoossa voi kuljettaja metrojunaa ajaa. Louko ei vaikuta ymmärtävän, miksi kuljettajattomuudesta on luovuttu, eikä sitä, että sillä asialla ei ole mitään merkitystä vuorovälin tai asemien pituuden kanssa. Ja Louko on Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja.

Seuraava askelhan on korjata se kardinaalivirhe, että Espoon asemista aiotaan tehdä lyhennettyjä. Toinen asia on, että nyt asemien ja tunneleiden palo-osastointi on Espoossa suunniteltu siten, että laiturin ja radan välissä on seinä, mikä pakottaa tekemään laituriovet. Tämä osastointisuunnitelma voidaan tässä vaiheessa muuttaa sellaiseksi, ettei seinää ja laituriovia tarvita. Osastointihan on tarpeen ongelmatilanteissa, mutta laituriovista on haittaa jatkuvasti. Ovet ja seinä haittaavat laiturin tähystämistä ja siten nimenomaan turvallista liikennöintiä. Mutta tietty, jos Espoossa halutaan liikennettä hidastaa, niin voidaanhan siellä sitten tehdä niin, että matkustajaturvallisuus perustuu automatisoituun koneen toimintaan. Ja sovitaan, ettei sitten kuljettaja ole vastuussa, kun tapahtuu onnettomuus, jota automaatti ei pysty estämään ihmisten juostessa ovien väliin väkisin.

Espoon asemat ovat tietenkin Espoon asia. Tosin, jos maan hallituksen suunnitelmien mukaan edetään, Espoo töpeksii tekemällä asemista lyhyet ja me helsinkiläiset saamme sitten muutaman vuoden kulutta maksaa sen virheen korjaamisen. Ehkä Helsingin olisi viisasta suunnitella Koivusaareen pääte- ja vaihtoasema. Sinne asti voidaan ajaa tehokkaasti 6 vaunun junilla ja turvallisesti kuljettajaohjauksessa. Espooseen menijät sitten vaihtavat Espoon automaattiseen minimetroon lyhyine junineen. Tämähän on tietty oivallinen käytäntö, koska sellaista ehdotettiin jo Espoon metron YVA-vaihtoehdoissakin. :)

Antero
 
Viimeksi muokattu:
Anteeksi, Antero, mutta pieni oikaisu: Matti Kokkinen on Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja, ei Olavi Louko.
 
Takaisin
Ylös