- Liittynyt
- 7 Maaliskuu 2009
- Viestit
- 1,506
Rautatientori tai sen välitön ympäristö on erittäin harvalle matkan päätepiste. Jos vuoroista osa ajetaan Kasarmintorille, tulee sen sijaa yhteydet Kaisaniemen ja Kluuvin lisäksi esim. Aleksanterinkadulle, Senaatintorille, Kruunuhakaan, Kauppatorille, Espalle ja Kaartinkaupunkiin. Kirjaimellisesti Hakaniemeenkään ei pääty moni matka, mutta matkustajien vaihtuminen koko osuudella Viikki/Käpylä-Hakaniemi on suurta, harva on kyydissä esim. Malmilta Rautatientorille asti.Hakaniemi on oikeasti kaukana keskustasta. Liikennelaskennoissa ”keskusta” on osa Helsingin niemeä, jonka raja koilliseen on Hakaniemen silta. Kaivokadulle voi kävellä Hakaniemesta halutessaan rauhallisesti Kaisaniemen puiston kautta. Mutta eivät keskustaan matkalla olevat tee sitäkään. Hakaniemen sillan ylittää noin 3000 bussimatkustajaa aamun kolmen ruuhkatunnin aikana. Hakaniemeen päättyvillä bussilinjoilla panet heidät kaikki pakkovaihtoon. Onko sinulla jotain tilastoja, joiden mukaan suurin osa Hämeentien suunnan matkustajista päättää matkansa Hakaniemeen?
Ne, jotka vaihtavat Rautatientorilla esim. Lauttasaaren bussiin, vaihtaisivat joko Länsimetroon tai kävelisivät Kasarmintorilta alas Erottajalle. Kummassakin tapauksessa yksi vaihto vähemmän, kuin esin. reitillä h77+pakkoratikka+h21/Länsimetro. Hakaniemestä on edelleenkin paljon paremmat vaihtoyhteydet myös raitiovaunuihin, kuin Käpylästä/Viikistä, joten kyllä sekin vaan vähentää vaihtoja. Jos "saa" pakotettuna vaihtaa ratikkaan joka ei kuitenkaan vie Lauttasaareen, Tapiolaan, Leppävaaraan eikä Munkkiniemeen, on käytännössä tehtävä ainakin se toinen vaihto. Ja se vaihtomahdollisuus metroonhan on Hakaniemessä, ei Käpylässä. Ja Käpylästä voi kyllä nähdä Rantaradan junat, mutta käytännössä on odotettava ensin junaa Pasilaan, että pääsee taas vaihtamaan.
Mielestäni pysäkkiväli on liian pitkä joukkoliikenteen houkuttelevuuden kannalta muutenkin osuudella Varsapuistikko-Sörnäinen(M). Nopeaa mutta vähemmän pysäkkejä omaavia linjoja edustavat joka tapauksessa seutubussit ja metro, joten raitiovaunun olisi hyvä edes oman verkostonsa sisällä tarjota myös lyhyen pysäkkivälin palvelua tiiviin korttelikaupungin alueella.Ei Hämeentielle tarvita toista raitiotierataa. Raitiovaunut ovat nykyään hitaita, koska ne seisovat liikennevaloissa yhtä usein kuin pysäkeillä, joskus useamminkin. Hämeentien raitiotierata voi välittää Artic-vaunujen kaksinajossa hyvin 12.000 matkustajaa tunnissa nykyisillä pysäkeillä neljässä minuutissa Kurvista Hakaniemeen.
Ja en muutenkaan usko, että vaihto raitiovaunuun Viikissä toisi kenellekään nopeampaa matkaketjua Hämeentienkään varrelle saatika esim. Kamppiin, kun kaistajärjestelyt olisivat luokkaa 1+1. Mitään tarvettakaan tälle ei ole, kevyelle liikenteelle riittää kahden kaistan katoaminen tieltä. Etkä sinäkään haluaisi pakollista kumipyöräliikennettä raitiovaunujen sekaan, vaan laitimmaisille kaistoille. Sitä olisi toki vain vähän, mutta raitiovaunu kun ei voi väistää senttiäkään.
Millä tavalla läpiajavat bussit romuttavat haaveesi pikaraitiotiestä? Väitätkö tosiaan ettei ne ovat kaiken hitauden takana? Eiköhän kyse ole risteävän ajoneuvoliikenteen (kuten Kuukankokin totesi) ja kevyen liikenteen järjestelyistä.Kun Hämeentiellä ei ole tunnissa 130 bussin ja henkilöautojen läpiajoa, aikataulu pitää aina.
Miten raitiovaunumatkat nopeutuvat oleellisesti raitiovaunujen määrän kasvaessa? Ja jätät taas välistä metroon, Rantaradalle ja Vantaankosken radalle vaihtavat.Se, mitä ehdotin alkuvaiheen ratkaisuksi Hämeentien rauhoittamiseksi ja bussiliikenteen turhien kustannusten karsimiseksi tarkoittaa sitä, että matkustajat, jotka nyt vaihtavat pois busseistaan Rautatientorilla, vaihtavat ratikkaan tai junaan Käpylässä ja ratikkaan Koskelassa. Ratikoilla pääsee pidemmälle kuin Rautatientorille, joten ylimääräinen vaihto tulee vain niille, jotka jäävät joka tapauksessa pois Rautatientorilla tai sitä ennen. Näitä on enemmän kuin nyt vaihtamaan joutuvia. Mutta heidän voittonsa on nopeampi matka ratikassa kuin busseissa, joita on liikaa.
Mihin ysiä jatketaan? Lehtisaareenko vai kenties Tapiolaan? Kaikki rautatieaseman ohi kulkevat raitiovaunut ovat jo heilureita, joten ne eivät merkittävästi tule enää tarjoamaan sen kummempia yhteyksiä.Jatkossa nopeita raitioteitä jatketaan pidemmälle.
Ehdotin samaa kaistajärjestelyä, kääntyvä liikenne olisi kokonaan kiellettyä kaikkiin suuntiin. Läpiajo myös, eli vain pakolliset jakelu- ja invalidikuljetukset ym. Pysähtymistitilaa olisi leveällä kävelykadulla hyvin joukkoliikennettä häiritsemättä, mutta pysäköintikieltoa ja turhia ajoneuvoja pitäisi toki valvoa.Mutta joka tapauksessa, koko ketjun lähtökohta oli rauhoittaa Hämeentie asunto- ja liikekatuna. Tarkoitukseni oli esittää ratkaisu Hämeentien rauhoittamiseen siten, että Hämeentiellä on vain raitiotie ja tonttiliikenne. Hämeentiellä tarvitaan vain muulta liikenteeltä eristetty raitiotierata ja 2 autokaistaa. Läpiajo ohjataan Sörnäisten rantatielle, kuten on tehty jo nyt. Opasteiden noudattaminen vain on nyt vapaaehtoista, ja bussit ajavat tietenkin Hämeentietä, kun se kerran on niiden reittikatu vielä.
Kaikilla pysäkkiväleillä tulisi olla huipputuntina vähintään 200 matkustajaa hiljaisempaan ja 400 ruuhkasuuntaan. Suurimmalla osalla linjaa on oltava 250/400 matkustajaa. Korkeintaan 3 km osuudella voidaan hyväksyä 150/300 matkustajaa. Näiden matkustajien on kuitenkin joko aloitettava tai lopetettava matka linjan varrelta, käyttämättä muuta ajoneuvoa linjalle pääsemiseen edes jommassa kummassa päässä matkaansa. Nämä arvot tuottavat kohtuullisen vuorovälin (10 min ruuhkassa, 15 sen ulkopuolella) ylläpidon mahdollisuuden. Tämä vaaditaan, koska verkko sijaitsee korkealla palvelualuetasolla. Rakentaisin ensin ne laajennukset, jotka tukeutuvat hyvin nykyiseen verkostoon ja alueille, jotka tarjoisivat hyvät yhteydet joka puolelle verkostoa - tynkälinjat, joista on lähes pakko vaihtaa, jättäisin viimeiseksi ja levittäisin raitiovaunuverkkoa, kuin tiheästi punottua mattoa, tasaisesti. Arviointiin on jo H/K-lukemat, niidenkin avulla voidaan päätellä, mikä raitiovaunuhanke olisi syytä aloittaa ensimmäisenä. Nämä kriteerit täyttyvät monissa kohteissa, esim. rakentamalla raitiotieverkostoa Haagaan monen linjan ja linjauksen voimin, joten raitiovaunuverkon laajentuminen on taattua, jos minulta kysytään.Mikä on sinun mielestäsi järkevä minimi matkustajamäärissä raitiolinjan perustamiselle? Mikä on järkevä maksimi sille, että bussilinja ei enää riitä? Voisitko myös perustella valitsemasi luvun, niin voimme sitten arvioida tätä paremmin.