kouvo:
Asia mikä teksteissäsi herättää huomion on äärimmäisen jyrkkä kielteisyys HELI-rataa kohtaan mitä perustelet omilla (ilmeisen ansioituneilla) laskelmillasi. Millä tavalla olet ottanut huomioon esimerkiksi kerrannaisvaikutukset(vaikutukset aluerakenteeseen, yritysten toimintakykyyn, työllisyyteen, bruttokansantuotteeseen) kestävän kehityksen vaatimukset liikenteelle, Venäjän talouskasvun & uusien satamien vaikutuksen Suomen satamien kilpailuasemaan, elinkaarimallin rahoituksessa jne?
Jos tyrmäät hankkeen jyrkin sanankääntein on perusteiden parasta olla hyvät.
Helsingistä itään on tällähetkellä yksi raskasraidelinjaus. Ehdotuksesi mukaan tulevaisuudessa niitä olisi 3 kappaletta (nykyinen Oikoradan kautta, HELI lentokentän kautta sekä Porvooseen ja siitä edelleen mahdollisesti itäänpäin jatkuva lähiliikennerata).
Väärin. Ehdotukseni oli rakentaa
1 uusi suorempi linjaus välille Helsinki-Porvoo-Kotka-Viipuri.
Jos kaukoliikenne yhdistetään lentoasemaan(ja jos/kun liikennettä Porvooseen ei toteuteta Nikkilän kautta) Kerava-Porvoo -väli olisi lisäksi kunnostettava.
Näiden kahden uuden ratahankkeen toteuttaminen maksaa niin järjettömästi (erityisesti HELI Helsinki-Kotka-Pietari), että perusteluksi ei oikein riitä henkilökohtainen mielipide kaukoliikennebussien penkkien epämukavuudesta.
Kuinka paljon on järjettömästi? Miten laskit kustannukset ja hyödyt kerrannaisvaikutuksineen? Käytitkö elinkaarimallia vaihtoehtona? Luepa myös ne perusteet uudelleen, äläkä vääristele kirjoituksiani kaukoliikkennebussien eräästä heikkoudesta.
Koska Savonradan yhteydet eivät parane HELIN myötä, ei hanketta voi perustella sillä.
Savonradan liikenne ei ole ollut peruste. Mainitsin vain että se voidaan ajaa Lahden sijasta myös Kotkan kautta. Älä vääristele asioita.
Ainoa kaupunkiseutu joka HELISTÄ jonkin verran hyötyisi on Kotkan ympäristö. Ja jotta se saisi ulosmitattua, edes jonkinlaisen hyödyn HELISTÄ nopeutuneiden matka-aikojen suhteen, junat eivät todellakaan saisi pysähtyä Porvoon ja Kotkan lisäksi muualla. Tästä taas seuraa se, että Kotkan ja Porvoon välisistä pienemmistä pitäjistä ei matkustajia kyseiseen junaan saataisi. Myöskään porvoolaisia kyseiseen junaan tuskin kovin paljon eksyisi, koska matka-ajan vuoksi asema olisi kaukana keskustasta, josta nyt on nopeat bussiyhteydet Helsinkiin ilman lentokentän lenkkiä.
Johtopäätös: Suomen kymmenenneksi suurin kaupunkialue ei tarvitse HELIÄ, eikä tule sitä saamaan.
Kotka(-Hamina) ei ole ainoa kaupunkiseutu joka "jonkin verran hyötyisi". Hyötyjinä olisivat myöskin pääkaupunkiseutu ja Porvoo. Millä laskelmilla päädyit tähän tulokseen? Kaukoliikenteessä asemat olisivat ainoastaan Porvoossa ja Kotkassa. Jos lähiliikenne ajettaisiin Kotkaan asti, asema lisäksi myöskin Loviisassa. Matka-aika vähenisi molemmissa tapauksissa selkeästi. Lähiliikenteessä juna ei kulkisi lentoaseman kautta, joten myös porvoolaisille juna/pikaraitiotie olisi bussia nopeampi. Lisäksi asema sijaitsisi keskustassa. Mihin perustat väittämäsi matka-ajoista? Johtopäätöksesi: "...eikä tule saamaan" on melko jyrkkä ilmaisu mitä tulee perusteluiden laatuun.
Voit vapaasti arvioida vahvuuksiani tai niiden puutteita, mutta itse keskityn tässä ketjussa HELI-hankkeen puntarointiin. Kahlattuani ystävällisen kehotuksesi innostamana uudelleen läpi kirjallisen tuotantosi tästä aiheesta
Kiitos. Arvostan avoimuuttasi ja yhteistyökykyäsi.
päädyin edelleenkin siihen, että esittämiesi perustelujen valossa HELI ei ole yhteiskuntataloudellisesti kannattava hanke.
Voitko ystävällisesti esittää laskelmasi näistä?
Myöskään aluepoliittisena tukena HELIn rakentaminen ei nähdäkseni ole paras keino kohdistaa varoja E-Kymenlaaksoon.
Mikä olisi nähdäksesi paras keino? HELI ei olisi aluepoliittinen tuki vaan osoitus Itä-Uudenmaan ja Etelä-Kymenlaakson tasapuolisesta kohtelusta muiden alueiden kanssa. Valtion tehtävänä on tarjota tasavertaiset kulkuyhteydet pääkaupungista maan suurimmille kaupunkialueille.
Esittämäsi 3-vaiheinen rakentamisuunnitelma vaikuttaa jossain määrin jopa toteuttamiskelpoiselta kahden ensimmäisen vaiheen kohdalta (no, ainakin ensimmäisen), kunnes mopo karkaa vaiheessa 3 käsistä.
Koska en edelleenkään löytänyt tekstistäsi muita järkiperusteluita miljardiluokan HELILLE, kuin Kotkan saattaminen suoremman raideyhteyden päähän Helsingistä, joudun subjektiiviseksi inttäjäksi leimautumisen uhalla, olemaan kanssasi erimieltä hankkeen (vaihe 3) toteutettavuudesta edes esittämälläsi aikajänteellä 2020-2030.
Olet siis yksin suoritunut vaativasta kustannus-hyöty –analyysistä kerrannaisvaikutuksineen, työstä mikä Liikenne- ja viestintäministeriöllä ja Ratahallintokeskuksella on vasta esiselvitysvaiheessa? On varmasti ollut mopossa pitelemistä sitä työtä tehdessä.
Vaikka oletettaisiin, että edellä esittämäsi ratalinjan pituus Kerava-Kotka 110 km pitäisi paikkansa, ei se sinänsä muuta henkilöliikennerataa Helsinki-Lentoasema-Kotka kannattavaksi. Esittämälläsi ratalinjauksella Kotka ja Nikkilä olisivat ainoita uusia paikkakuntia joissa olisi asemat. Tuskinpa Oikorataakaan olisi rakennettu, jos sen funktio olisi ollut palvella ainoastaan Mäntsälää ja Lahtea.
Älä vääristele kirjoituksiani. Uusia asemapaikkakuntia jonne ei tällä hetkellä ole vakituista kilpailukykyistä junayhteyttä Helsingistä olisivat Kotkan lisäksi Porvoo sekä Helsingin ja Porvoon väliset lähiliikenne-asemat. Lisäksi mahdollisesti ainakin Loviisa, jos lähiliikenne jatketaan Kotkaan. En ole ehdottanut lähiliikennettä lentoaseman kautta. Ennen Oikorataa Lahteen oli jo bussiliikenteen kanssa kilpailukykyinen junayhteys. Porvooseen ja Kotkaan ei ole.
Intän tähän loppuun vielä subjektiivisesti, mikä mielestäni on suurin heikkous HELI-rata suunnitelmassasi. Lataat utopiaasi valtavan odotusarvon sille että Turku-Helsinki-Kotka-Pietari henkilöliikenne kehittyisi niin suureksi että HELI-radan rakentaminen kannattaisi. Mietin tässä vain että kuinkahan paljon lisämatkustajia tarvittaisiin Hki-Pietari välille nykyiseen verrattuna ja kuinka paljon kyseisen yhteysvälin tulisi nopeutua 3,5 tunnista uutta HELIÄ myöten, jotta sen rakentamiselle olisi edes jonkinlaisia perusteluita.
Sanon vielä kerran: kannattavuusarvio HELI-radan rakentamisesta kokonaisuudessaan ei perustu pelkästään henkilöliikenteen pohjalle, enkä ole rakentanut näin ollen mitään "utopiaa" sen varaan. Se on omaa keksintöäsi.
Vähintään seuraavanlaisia hyötyjä kerrannaisvaikutuksineen pitkällä aikavälillä tulisi arvioida kustannus-hyöty – analyysiä tehtäessä:
VAIHE 1 Helsinki-Porvoo
HYÖTYJÄT
- Helsinki, Sipoo ja Porvoo
HYÖDYT
- pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueen laajeneminen ja asutuksen levittyminen radan varteen
- Sipoon ja Porvoon liikenneyhteyksien nopeutuminen kestävää kehitystä tukevassa muodossa
VAIHE 2 Porvoo-Kotka
HYÖTYJÄT
- Loviisa, Kotka, Hamina sekä nykyisen Anjalankosken eteläiset osat Inkeroinen ja Anjala
HYÖDYT
- Etelä-Kymenlaakosta (sekä Inkeroisesta ja Anjalasta vaihdollisen yhteyden avulla) Helsinkiin suuntautuvan kaukoliikenteen nopeutuminen kestävää kehitystä tukevassa muodossa
- mahdollisen lähiliikenneyhteyden avulla myös Loviisan yhteys Helsinkiin nopeutuu
VAIHE 3 Kotka-Viipuri(+ mahdollinen lentoaseman liityntää varten tehtävä Kerava-Porvoo-yhteyden kunnostus)
HYÖTYJÄT
- Helsinki, Porvoo, Loviisa, Kotka ja Hamina
HYÖDYT
- yhdistää Helsingin, Suomenlahden satamat ja Pietarin mahdollisimman tehokkaalla yhteydellä tukien matkustaja- ja tavaraliikenteen siirtymistä raiteille kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti -> lisää liiketoimintaa alueiden kesken -> vahvistaa koko aluetta
- Suomen suurimpien satamien(Sköldvik, Kotka&Hamina, Helsinki) kilpailukyky paranee kansainvälisessä kilpailussa
- satamien ympärille(E18-tien ja HELI-radan tukemana) kehittyvän yritystoiminnan toimintaedellytysten paraneminen -> lisää (kansainvälisten yritysten) investointeja ja työpaikkoja
- kunnille lisää työpaikkoja, valtiolle lisää verotuloja