P.S. Jos ihmettelet, että miksi jotkut pitävät sinua trollina, niin tälläinen puupäinen ainainen vastaankinaaminen ei ainakaan helpota asiaa...
Näppituntumalta sanoisin, että hyvin suuri osa foorumin vakiokirjoittajista on ainaisia vastaankinaajia
Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
P.S. Jos ihmettelet, että miksi jotkut pitävät sinua trollina, niin tälläinen puupäinen ainainen vastaankinaaminen ei ainakaan helpota asiaa...
Rullaportaissa seisojan nopeus ei anna ihan oikeaa kuvaa rullaportaissa liikkumisen keskimääräisestä nopeudesta. Alaspäin mennessä huomattavan suuri osa matkustajista kävelee liukuportaissa, erityisesti jos metro on juuri lähdössä, ylöspäin taas selvästi pienempi, mutta silti merkittävä joukko.
Näppituntumalta sanoisin, että hyvin suuri osa foorumin vakiokirjoittajista on ainaisia vastaankinaajia
Jos vaihtaa Pasilassa, on useimmiten suositeltavaa käyttää vanhaa aseman alla olevaa tunnelia, joka 1970-luvulla oli ainoa väylä laitureiden välillä. Ei ole tungosta!Ihmiset jonottavat portaisiin pääsystä, ja Pasilassa myöhästyy vaihtoyhteydestä jos liukuporrastukkeutuu.
Tekikö malli vääriä johtopäätöksiä silloin, kun kuljettajien poistaminen metrojunista siirsi pääradan lähijunien matkustajia metroon?Siis sitä tarkoitan että malli tekee vääriä johtopäätöksiä jos päätyy siihen tulokseen, koska maalaisjärjen mukaan kukaan ei jättäisi jossain pk-seudun ulkolaidoilla joukkoliikennematkansa tekemättä siksi että Töölöön ja Hakaniemeen pääsee junalla nykyisten kulkuneuvojen lisäksi.
Josko se on matematiikkaa tai sitten tuloksia on manipuloitu tai oltu huolimattomia kun raportti on kirjoitettu. Ei mikään järkevä selitys muuta 35.000 matkustajan lisäystä 6500:ksi. Muutaman tuhannen heitto olisi ymmärretty mutta 30.000?Tekikö malli vääriä johtopäätöksiä silloin, kun kuljettajien poistaminen metrojunista siirsi pääradan lähijunien matkustajia metroon?
Valiitettavasti en voi ottaa kantaa kun mulla ei ole muita dokkareita kuin nuo viralliset raportit. Olisi kiinnostava tietää miten rakentamine on niin mielettömän kallista kun ottaa huomioon että esim Hakaniemen asema on jo puoliksi rakennettu jo ja miten tosiaan 35.000 matkustajan lisäys onkin toisella sivulla 6500?Vuoden 2011 arviointi oli täyttä roskaa, mikä oli minusta ikävää siksi, että arvioinnista ei saanut selville, onko Pisarassa mitään järkeä. Vuoden 2014 arvioinnissa edellisen vääristelyt oli siivottu pois, joten arviointia voi pitää niin oikein tehtynä kuin LVM:n ohjeiden mukaan on mahdollista tehdä. Lopputulos on juuri sitä mitä kaipaat. Eli arvioinnin tulos vastaa sitä, mitä voi laskemattakin järkeillä. Kun hinta nousee 4-kertaiseksi, edellisellä kerralla luotettavassa arviossa laskettu yhteiskuntataloudellinen kannattavuus ei voi kuin kuivua tappiolliseksi. Sillä se kaupunkiseutu, jossa Pisara olisi, on ihan sama nyt kuin vuonna 2006. Kaupunkilaisten ja junamatkustajien määrä ei kasva sitä mukaa kun hankkeen kustannukset nousevat.
Ei tämä johdu mallista, vaan siitä, että mitataan väärää asiaa. ”Malli” on ainaostaan yhdenlainen kuvaus maankäytöstä, liikenneverkosta, matkojen määrästä ja suuntautumisesta sekä siitä, millä todennäköisyydellä valitaan kulkutapa. Jos tämä kaikki rakennetaan sen ympärille, että vain matkustuksen nopeus vaikuttaa kulkutavan valintaan eikä matkojen määrä ja maankäyttö muutu, ei mallissa silloin ole tietoa asioista, joita varten Raidejokeri tehdään. Eikä silloin voi myöskään saada mitään niihin asioihin liittyvää tulosta. Eli jos mitataan muuttumattoman matka-ajan vaikutusta eikä kapasiteetin lisäyksen vaikutusta, ei saada tulosta kapasiteetin lisäyksen vaikutuksesta.On totta että muutkin hankkeet kärsivät mallista, esim Raide-jokeri joka toisi pääkaupunkiseudulla lisää joukkoliikennematkustajia vain 2500/vrk.
Kruunuvuoren sillan tapauksessa on kyse nimenomaan matkan nopeutumisesta. Kun tehdään vertailu silta tai ei, maankäyttö on sama ja matkojen määrä on sama, reitti Kruunuvuorenrannasta pois on eri. Ratikkasillalle tullee 30.000 matkustajaa siksi, että heidän matkansa on 15 minuuttia lyhyempi kuin Herttoniemen kautta kiertäen. Kun kerran silta lyhentää matka-aikaa, silloin voidaan tutkia matka-ajan lyhenemisen vaikutusta.Ja samoin Kruunuvuoren sillan raitiotiellä jolla kulkisi 30.000, mutta pääsisivät ne kulkemaan muitakin reittejä, eli lisäys olisi 0, joten miksi sitäkään tarvitsisi rakentaa?
Kyllä ja ei. Jokerin varrella on maankäytön kehittämisen mahdollisuuksia. Mutta ensisijaisesti kyse on kuitenkin siitä, ettei bussien kapasiteetti riitä kysyntään. Ja tässä asiassa on todettava, ettei edellä kuvaamani malli osaa tätä käsitellä. Ei liikennemallilla saatu koskaan ennustetuksi sitä, mitä todellisuudessa tapahtui, kun bussilinja saatiin toimintaan. Kruunuvuorenranta on enemmän maankäyttökysymys, vaikka se on myös erittäin vahva matka-aikakysymys.Kaikissa näissä hankkeissa maankäyttömahdollisuudet ovat ne jotka ratkaisevat kannattaako rakentaa vai ei, ja niitä maankäyttömahdollisuuksia siis todistetusti on.
Ero tulee samoista syistä kuin miksi Espoossa metron kustannus on noussut. 2000-luvun alkupuolella alustavia suunnitelmia tehtiin selvittämättä, miten tunnelijärjestelmiä nykyään on rakennettava. Laskelmat tehtiin 1970-luvun rakentamistavan mukaan. Ja puhe ”puoliksi rakennetusta asemasta” on silkkaa valehtelua. Hakaniemessä on louhittuna pieni onkalo. Ja 1970-luvun suunnitelma 4-raiteisesta Hakaniemen asemasta on vanhentunut yhtä lailla kuin koko 1970-luvun rakentamistapa muutenkin. Katso Pisaran suunnitelmia ja mieti, miten paljon siellä rakennettaisiin niin ymmärrät, ettei se ihan halvalla synny.Valiitettavasti en voi ottaa kantaa kun mulla ei ole muita dokkareita kuin nuo viralliset raportit. Olisi kiinnostava tietää miten rakentamine on niin mielettömän kallista kun ottaa huomioon että esim Hakaniemen asema on jo puoliksi rakennettu jo ja miten tosiaan 35.000 matkustajan lisäys onkin toisella sivulla 6500?
Periaatteessa nuo ovat julkisia asiakirjoja. Mutta käytännössä työt on teetetty konsulteilla, eivätkä konsultit toimita kaikkia muistilappuja ja lähdeaineistoja yms. tilaavalle viranomaiselle, kun kyse on yritysten omista resursseista, joihin liiketoiminta perustuu. Toimeksiantosopimusten mukaan konsultti toimittaa tilaajalle tietyn taustamateriaalin, esimerkiksi sitä varten, että työtä voidaan jatkaa seuraavissa suunnitteluvaiheissa. Se on osa julkista aineistoa kuten itse suunnitelmaraportti. Mutta kaikesta aineistosta ei ole tavalliselle kansalaiselle mitään hyötyä. Esimerkiksi digitaalinen aineisto on käytettävissä vain tiettyjen sovellusohjelmien kanssa, eikä niitä tavallisilla ihmisillä ole eikä tule, kun ovat aika kalliita. Ja monen asian ymmärtäminen edellyttää suunnittelualan osaamista. Siksi tehdään se julkaistava raportti, jossa tulos yritetään esittää muodossa, jossa maallikkokin asian ymmärtää.Olisiko kiinnostava tietää mistä noita raporttien pohjana käytettyjä laskelmia voisi saada, vai ovatko ne salaisia?
Ei tämä johdu mallista, vaan siitä, että mitataan väärää asiaa. ”Malli” on ainaostaan yhdenlainen kuvaus maankäytöstä, liikenneverkosta, matkojen määrästä ja suuntautumisesta sekä siitä, millä todennäköisyydellä valitaan kulkutapa. Jos tämä kaikki rakennetaan sen ympärille, että vain matkustuksen nopeus vaikuttaa kulkutavan valintaan eikä matkojen määrä ja maankäyttö muutu, ei mallissa silloin ole tietoa asioista, joita varten Raidejokeri tehdään. Eikä silloin voi myöskään saada mitään niihin asioihin liittyvää tulosta. Eli jos mitataan muuttumattoman matka-ajan vaikutusta eikä kapasiteetin lisäyksen vaikutusta, ei saada tulosta kapasiteetin lisäyksen vaikutuksesta.
Kruunuvuoren sillan tapauksessa on kyse nimenomaan matkan nopeutumisesta. Kun tehdään vertailu silta tai ei, maankäyttö on sama ja matkojen määrä on sama, reitti Kruunuvuorenrannasta pois on eri. Ratikkasillalle tullee 30.000 matkustajaa siksi, että heidän matkansa on 15 minuuttia lyhyempi kuin Herttoniemen kautta kiertäen. Kun kerran silta lyhentää matka-aikaa, silloin voidaan tutkia matka-ajan lyhenemisen vaikutusta.
Kyllä ja ei. Jokerin varrella on maankäytön kehittämisen mahdollisuuksia. Mutta ensisijaisesti kyse on kuitenkin siitä, ettei bussien kapasiteetti riitä kysyntään. Ja tässä asiassa on todettava, ettei edellä kuvaamani malli osaa tätä käsitellä. Ei liikennemallilla saatu koskaan ennustetuksi sitä, mitä todellisuudessa tapahtui, kun bussilinja saatiin toimintaan. Kruunuvuorenranta on enemmän maankäyttökysymys, vaikka se on myös erittäin vahva matka-aikakysymys.
Kruunuvuoren sillan tapauksessa on kyse nimenomaan matkan nopeutumisesta. Kun tehdään vertailu silta tai ei, maankäyttö on sama ja matkojen määrä on sama, reitti Kruunuvuorenrannasta pois on eri. Ratikkasillalle tullee 30.000 matkustajaa siksi, että heidän matkansa on 15 minuuttia lyhyempi kuin Herttoniemen kautta kiertäen. Kun kerran silta lyhentää matka-aikaa, silloin voidaan tutkia matka-ajan lyhenemisen vaikutusta.
Tämä onkin tuon tietokonemallin erittäin suuri heikkous. Kärjistäen se silta vaikuttaa vain niin, että joukkoliikennematkustajat jaellaan uudelleen. Malli ei ollenkaan ymmärrä sitä, että jos joukkoliikennematka onkin tällaisessa tapauksessa paljon nopeampi kuin automatka, niin sieltä autoista siirtyy porukkaa joukkoliikenteeseen. Siis joukkoliikennematkojen määrä ei olekaan sama ilman siltaa ja sillan kanssa.
Jotain pientä kasvua joukkoliikennematkojen määrään on saatu ympättyä tuonne malliin, mutta pitäisin ennustetta kyllä Laajasalon osalta täysin epäluotettavana.
Mutta kuten sanottu, logittimalli ei toimi kovin hyvin ja tietääkseni oikein missään ei ole onnistuttu esittämään mitään parempaakaan. Wienin teknillisessäkin tyydyttiin toteamaan, että kulkutavan valinta mallinnetaan logittimallilla, joka kuitenkin täytyy kalibroida erikseen erityyppisille kaupungeille. Kuitenkin kun malli on niin sanotusti kalibroitu johonkin kaupunkiin, tahtoo sanoa, että se on sovitettu vastaamaan kyseisen kaupungin ihmisten mitattua käyttäytymistä, niin kyllähän se kohtuudella ennustaa oikein niin kauan, kun pitäydytään tyypillisissä tilanteissa eikä kaupungin liikennejärjestelmässä tapahdu dramaattisia muutoksia. Itse jos olisin akateeminen tutkija, niin voisin hyvinkin käyttää seuraavat viisi tai kymmenen vuotta miettimällä, löytyisikö jotain muita mallinnustapoja. Mielestäni perussyy nykymallin heikkoon selittävyyteen on aika ilmeinen: se ei huomioi mitenkään ihmisten aikabudjettia. Mutta onkin sitten jo koko lailla visaisempi kysymys, kuinka se matkabudjetti oikein tulisi tuoda malliin mukaan.
. Wienin teknillisessäkin tyydyttiin toteamaan, että kulkutavan valinta mallinnetaan logittimallilla, joka kuitenkin täytyy kalibroida erikseen erityyppisille kaupungeille. Kuitenkin kun malli on niin sanotusti kalibroitu johonkin kaupunkiin, tahtoo sanoa, että se on sovitettu vastaamaan kyseisen kaupungin ihmisten mitattua käyttäytymistä, niin kyllähän se kohtuudella ennustaa oikein niin kauan, kun pitäydytään tyypillisissä tilanteissa eikä kaupungin liikennejärjestelmässä tapahdu dramaattisia muutoksia. Itse jos olisin akateeminen tutkija, niin voisin hyvinkin käyttää seuraavat viisi tai kymmenen vuotta miettimällä, löytyisikö jotain muita mallinnustapoja.
Mielestäni perussyy nykymallin heikkoon selittävyyteen on aika ilmeinen: se ei huomioi mitenkään ihmisten aikabudjettia. Mutta onkin sitten jo koko lailla visaisempi kysymys, kuinka se matkabudjetti oikein tulisi tuoda malliin mukaan.
Kiitos hyvästä kuvauksesta.Ongelma on paljon syvemmällä, kuin Helsingin käyttämissä malleissa: meiltä nimittäin puuttuu myös hyvät teoriat siitä, miten ihmiset tekevät valintansa eri liikkumismuotojen välillä.
Eli käytännössä mallintamisen hoitaisi tietokonepeli jossa osallistujille annetaan eri tehtäviä joita pitää hoitaa vuorokauden aikana, jotka pitävät sisällään paikkojen välillä siirtymistä, siis pelissä, ei oikeasti. Kaupunki tai alue olisi määritelty, niinikään liikkumisvälineet ja niiden ominaisuudet jne.Olisiko tuo täyttä utopiaa? Ei välttämättä. Verkon ja kännyköiden käyttäjät ylläpitävät jo nyt monenlaisia ajantasaisia tietokantoja. Kuten autoliikenteen ajantasaista ruuhkatilannetta. Sellainen ihmisten käyttäytymisen tutkimusmenetelmä kuin eläytymismenetelmä on olemassa ja sillä on tunnustettu tieteellinen pätevyys. Eläytymismenetelmässä ihminen vain joutuu kuvittelemaan paljon asioita. Pelisimuloinnissa ei tarvitse kuvitella, vaan koettavaksi voidaan antaa monipuolisempi ja yksityiskohtaisempi maailma, kuin minkä ihminen kykenee kuvittelemaan. Eläytymismenetelmästä tiedetään, että ei tarvita tuhansia tutkittavia, vaan tulos konvergoi jopa muutamalla kymmenellä tutkittavalla. Joukkoistamisessa netin kautta saavutetaan yleensä moninkertaisia osallistujamääriä. Ja netin kattavuus alkaa nykyään olla niin laaja, ettei enää voi sanoa tulosten vääristyvän siksi, että ne on saatu vain nettiä käyttäviltä.
Jospa liikennemallin kulkutavan valinnan logittimallin korvaisivatkin todelliset verkossa kiinni olevat ihmiset äänestämällä tai pelaamalla liikennesimulaatiota. He olisivat pelitekniikalla rakennetussa virtuaalitulevaisuudessa, jossa voisivat kokeilla suunnitteilla olevaa uutta kulkuvälinettä, liikenneväylää tai joukkoliikennelinjaa.
Olisiko tuo täyttä utopiaa? Ei välttämättä. Verkon ja kännyköiden käyttäjät ylläpitävät jo nyt monenlaisia ajantasaisia tietokantoja. Kuten autoliikenteen ajantasaista ruuhkatilannetta. Sellainen ihmisten käyttäytymisen tutkimusmenetelmä kuin eläytymismenetelmä on olemassa ja sillä on tunnustettu tieteellinen pätevyys. Eläytymismenetelmässä ihminen vain joutuu kuvittelemaan paljon asioita. Pelisimuloinnissa ei tarvitse kuvitella, vaan koettavaksi voidaan antaa monipuolisempi ja yksityiskohtaisempi maailma, kuin minkä ihminen kykenee kuvittelemaan. Eläytymismenetelmästä tiedetään, että ei tarvita tuhansia tutkittavia, vaan tulos konvergoi jopa muutamalla kymmenellä tutkittavalla. Joukkoistamisessa netin kautta saavutetaan yleensä moninkertaisia osallistujamääriä.