339-DF
Tunnistettu jäsen
- Liittynyt
- 8 Elokuu 2005
- Viestit
- 8,470
"Paljon asuntoja tyhjillään tai vajaakäytössä" on ihan samanlainen ankka kuin Ylen parin viikon takainen juttu, että merkittävässä osassa helsinkiläisistä asunnoista ei ole suihkutiloja, lämmintä vettä tms. Ajastaan jäljessä olevasta tietokannasta "löydetty" uutinen, jolla ei ole mitään yhteyttä todellisuuteen.
Kyllä niitä on ihan oikeasti sillä tavalla tyhjillään, että niissä ei asuta vakituisesti. Asukas on laitoshoidossa tai asuu pääasiassa toisella paikkakunnalla. Tarkempaa olisi ehkä puhua jonkinlaisesta vajaakäytöstä.
Jos tarkastelee Helsingin muuttajaprofiilia, niin rajojen yli vyöryvän porukan majoittaminen maan kalleimmille neliökilometreille yhteiskunnan piikkiin ei ehkä ole a) kansantaloudellisesti järkevää b) Helsingin asuntopulaa helpottava asia.
Tästä ei oikeastaan tarvitse tehdä edes maahanmuuttokysymystä, vaan yhtä lailla tuo ongelma koskee sellaisia suomalaisiakin, joilla ei käytännössä ole työllistymisen tai opiskelun edellytyksiä Helsingin seudulla. Perustuslaki takaa tietysti vapauden valita asuinpaikkansa, mutta jos esimerkiksi tukijärjestelmää muutettaisiin sillä tavalla, että yhteiskunta tukee asumista vain suurimpien kaupunkien ulkopuolella, niin se vapauttaisi jo hurjan määrän asuntoja työssäkävyille ja opiskeleville helsinkiläisille. Samalla se olisi mainio piristysruiske taantuville pikkukaupungeille ja maaseudulle, missä kerrostaloja seisoo tyhjillään. Asuinpaikkansa saisi edelleen valita perustuslain hengen ja kirjaimen mukaan vapasti, mutta jos tahtoo, että yhteiskunta kustantaa sen asumisen, silloin yhteiskunta myös osoittaa asuinpaikan.
Käytännössä Helsinki toimii toisin. Kaupunginhallitus päätti tänään nimenomaisesti järjestää asunnot kymmenille vasta oleskeluluvan saaneille perheille, jotka muuten olisi sijoitettu muualle Suomeen: http://yle.fi/uutiset/3-9407088