Tämä on erittäin tärkeä pointti. Meidän etu on edistää tunnelihanketta juuri nyt, niin kauan kun se kiinnostaa myös Tallinnaa ja virolaisia. Tulevaisuudessa voi olla niin, että Helsinki on periferia ja Tallinna oikea keskus. Voi tuntua nyt täysin utooppiselta, mutta tällaisia asioita pitää katsella 50–100 vuoden skaalalla. Virolainen liberaalimpi yhteiskuntajärjestelmä on todennäköisesti pitkällä aikavälillä suotuisampi taloudelliselle kehitykselle ja yleiselle kasvulle kuin meikäläinen systeemi. Ehkä tunnelia nyt vastustavatkin ne, jotka pelkäävät virolaisen liberalismin kilpailukykyä suomalaiseen protektionismiin nähden.
Heität aika rohkeit visioita. Maiden ja kaupunkien tähänastinen kehitys viime reilulta 100 vuodelta kuitenkin puhuu sen puolesta että Helsingin seutu pysyy isompana. Joka tapauksessa, molempien kaupunkien asukasluvun pitäisi nousta jonkin verran, että sellaista kaksoiskaupunkisynergiaa syntyisi. Jos vertailukohteena on Juutinrauma niin Kööpenhaminassa naapureineen on n 2 miljoonaa asukasta, ja koko Själlannissa vielä jonkun verran päälle, eli puhutaan alueesta jossa asuu n 2 kertaa niin paljon kuin Uudellamaalla. Tallinna lienee asukasluvultaan pikkasen isompi kuin Malmö mutta kokonaisasukasmäärältään Skoone taitaa mennä Viron ohi. Juutinrauman silta välittää lisäksi henkilö- ja tavaraliikennettä koko Ruotsin, Norjan ja myös Suomen ja toisaalta keski-Euroopan välillä, sekä autoilla että junilla. Seudun lentoliikenne on keskitetty Köpiksen lentokentälle.
Kauempana häämöttävä n 5 miljoonan asukkaan Pietari ei taas auta Hki-Tallinan tunnelia yhtään koska liikenne sinne hoituu maitse ilman sitäkin.
Ja sitten hieman skaalaa tunnelin mahdollisille matkustajamäärille. Nykytason 6 miljoonaa vuosittaista matkaa on 8200 edestakaista matkustajaa päivässä. Jos nämä pitäisi roudata kahteen suuntaan aamulla 3 tunnin aikana, pitäisi tunnelissa kuljettaa 1400 hlö/tunti/suunta. Sm-junassa on 200 istumapaikkaa, eli tarvitaan 7 runkoa tunnissa täyttä pokaa. Ettei ole liikennetarvetta?
Mutta nykyiset 6 miljoonaa matkustajaa eivät lähde liikkeelle vain aamuisin, vaan pitkin päivää. Yksittäinen Sm-junarunko ei ehkä olisi tarkoituksenmukaisin junatyyppi tällaiselle reitille. Jos kuvitellaan että 2-kerrosjuna jossa on n 8 vaunua, pystyy kuljettaa n 1000 matkustajaa/vuoro niin junia ei tarvittaisi noilla luvuilla kuin 2 /tunti ja suunta. Mutta se antaisi pelivaraa tavarajunille ja pitkän matkan kaukojunille.
Marjarataa kehutaan erittäin kannattavaksi ratahankkeeksi. En siis ottanut kannattamattomaksi laskettua Espoon metroa verrokiksi, vaan kannattavan. Jos suhteellinen hinta nousee 9 %, niin hanke on automaattisesti niin kannattamaton, että siitä puhuvia pidetään kylähulluina?
Marjaradan ja länsimetron yhteiskuntataludellinen kannattavuus perustuu siihen että niillä voidaan maankäyttöä tehostaa tunnelin yläpuolella. Helsingin ja Tallinnan välisellä tunnelilla ei maankäyttöä voida tehostaa itse tunnelin reitillä koska ollaan meren alla. Tunnelin molemmissa päissä voidaan, mutta se vaatii omat prosessinsa.
Tosiasiassa näillä luvuilla Tallinnan tunneli on huomattavasti kannattavampi kuin Marjarata. Tallinnan tunnelissa on junissa täysi kuorma päästä päähän, Marjalla huippu on vain 1/3 osuudella. Marjalla matkustaminen on tappiollista, sillä lippuna kelpaa paikallisliikenteen kausilippu, jonka tuloilla ei kateta raskaan raideliikenteen kustannuksia. Tallinnan tunnelissa käypä lipun hinta voi hyvin kattaa liikennöinnin ja suuren osan investoinnista. ”Kannattavuushan” ei ole vain kulut, vaan kulujen ja tulojen erotus.
Jos marjaradan lippuina kelpaisi vain jonkun yksityisen monopoliyhtiön liput, joita ei tuettaisi verovaroin, niin hintatietoiset matkustajat kulkisivat lentokentälle autoilla tai busseilla tai takseilla. Käytännössä Hki-vantaan lentokenttä olisi pitänyt aikoinaan rakentaa jonnekin Mäntsälään, eli yhtä kauas keskustasta kuin Tukholman Arlanda, ja antaa yksityisen firman rakentaa rautatie sinne, niin se olisi Helsingin ja Vantaan veronmaksajille "kannattavampaa" kuin yhteiskunnan rakentama marjarata, joka välittää muutakin liikennettä kuin vain lentokentälle menevää, mutta nyt se lentokenttä on missä se on eikä sitä siirretä.
Jättimäiset liikenneinfrahankkeet kuten merenalaiset tunnelit maksavat maltaita ja Englannin Kanaalin tunneli kertoo sen että pelkästään yksityisrahoituksen avulla toteutettuna edes Englannin ja Ranskan välisillä liikenemäärillä vältyttiin konkurssi vain rimaa hipoen. Suomenlahden alittava tunneli on siis rakennettava suurimmalti osin yhteiskunnalisilla varoilla ja sen vuoksi yhteiskuntataloudelliset perustelut on oltava kohdallaan, enemmänkin kuin länsimetrossa tai marjaradalla, koska tunnelin yläpuolelle ei todellakaan voi sitten rakentaa mitään.
Helsinki-Tallina rautatietunneli tulee yhteiskuntataloudellisesti kannattavaksi silloin jos:
- Helsinki ja Tallinna seutuineen todella kasvavat, tai sitoutuvat kasvamaan sen kokoisiksi kuin Kööpenhamina/Själlanti ja Malmö/Skoone nyt ovat
- Tunnelille saadaan työmatkapendelöijien lisäksi todella paljon rahti- ja henkilöautoliikennettä
- Ruotsiin ja Ruotsin kautta keski-Eurooppaan kulkevia liikennevolyymeja siirretään tunnelin kautta kulkeviksi esim Helsinki- tai Turku-Tukholma liikennettä ohjataan Tallinna- tai Paldiski-Tukholma -välille tai kokonaan Via Balticaa tai Rail Balticaa pitkin kulkevaksi
- Jommankumman kaupungin, todennäköisesti Tallinnan, päälentokentän kaupalliset toiminnot lakkautetaan tai supistetaan pelkäksi halpalentoyhtiöiden käyttämäksi sivukentäksi ja kentän tehtävä jää pääasiassa palvelemaan harrasteilmailua tai maanpuolustusta.
- Suomen ja Viron välinen tiede- ja kulttuuriyhteistyö tihenee, ja kaupankäynti kehittyy niin että ei ole pelkästään matkailusta tai halvasta työvoimasta riippuvaista
t. Rainer