Kirjoitan tätä menneisyydestä, sivulta 20, joten en voi olla varma, onko nämä asiat jo mainittu, mutta kun tahdon joskus nukkumaankin, heitän pari pointtia kehiin:
1) Euroopasta Lappiin menevän yöjunan ei pääasiallisesti kannattaisi ajaa Baltian läpi, koska Ruotsin kautta reitti on merkittävästi suorempi. Osapuilleen Rostock-Zürich-Nizza -linjan kohdilla menee raja, jonka länsipuolelta matka Lappiin (ja länsi-Suomeenkin) on suorempi Ruotsin kuin Baltian kautta. Berliini on vain hiukan tämän linjan itäpuolella, eli sieltä pääsisi vain vähän hitaammin Lappiin Ruotsin kuin Baltian läpi. Lapin ollessa määränpäänä Baltia on selkeästi järkevin reitti tultaessa Varsovasta, Prahasta, Wienistä, Budapestistä, Münchenistä, Bukarestista, Istanbulista, Belgradista, Ateenasta tai Sofiasta. Rajatapauksia ovat Berliini, Zürich, Milano, Nizza, Rooma, Venetsia ja Stuttgart.
Pariisista Lappiin matkattaessa Baltia ei ole mikään vaihtoehto.
2) Ruotsin ja Tanskan välistä veturivetoista matkustajaliikennettä ei ole haitannut mikään mystinen verotusongelma, vaan Juutinrauman sillan ja tunnelin kalustolta vaatimat erityisominaisuudet. Ehkä tärkeimpänä rajoittavana tekijänä on hätäjarrun ohitusominaisuus, jossa junan kuljettaja voi peruuttaa vaunuista käsin tapahtuvan hätäjarrutuksen nappia painamalla. Tämä ominaisuus puuttuu esim. SJ:n kaikesta veturilla vedettäväksi suunnitellusta vaunukalustosta ja myöskin Tanskan liikenteestä. Käytännössä ainoat Juutinrauman lähitienoiden junat, joissa tämä ominaisuus on, ovat ne joita nytkin tähän liikenteeseen käytetään. Vaunujen lisäksi tietysti veturinkin on tuettava hätäjarrun ohitusta. Lisäksi vetureiden osalta ongelmana on, että vasta aivan hiljattain on saatu Juutinrauman reitille hyväksyttyjä vetureita, joissa on henkilöjunien vetämiseen tarvittavat sähkö- ja paineilmaliitännät. Vielä puolisen vuotta tai vuosi sitten tällaisia vetureita ei ollut lainkaan ja nytkin niitä on vasta muutama, Hector Rail -nimisen yhtiön operoimana. Kyseinen yhtiö tarjoaa tällä hetkellä vetokalustopalvelut samaisilla vetureilla Veolian operoimille Tukholma-Malmö -junille ja ajaa niillä myöskin tavaraliikennettä Ruotsista Tanskaan (ja edelleen Eurooppaan). Vetureilta vaaditaan Juutinrauman yhteyden käyttämiseksi sillalle erityisten turvaominaisuuksien lisäksi tietysti tuki molempien maiden kulunvalvontajärjestelmille sekä sähköjärjestelmille. Kyseisellä välillä sähköjärjestelmien vaihtumispiste ei ole asemalla, vaan suoraan linjalla, eli saman veturin on hallittava sekä Ruotsissa (ja Saksassa) käytetty 15 kV jännite että Tanskassa (ja esim. Suomessa sekä Latviassa) käytetty 25 kV jännite. Osassa saksalaisia CNL-yöjunavaunuja hätäjarrunohitusominaisuus on jo nyt, koska sitä vaaditaan Itävallassa ja Sveitsissä pitkien tunnelien takia useilla rataosuuksilla, eli periaatteessa Hector Railin ja CNL:n yhteistyöllä voitaisiin vihdoin ajaa suoraa yöjunaa Tukholmasta vaikka Roomaan ilman tarvetta välillä ylittää meriä lautalla.
3) Väitteeseen, että Venäjältä ei matkustettaisi transitona Suomen kautta Eurooppaan: Matkustetaan. Sen takia Ryanair lentää Lappeenrannasta, että se haluaa toimia mahdollisimman lähellä Pietaria. Venäjällä on kansallisen Aeroflotin suojelemiseksi kielletty lentoyhtiöitä lentämästä merkittävästi Aeroflotia halvemmalla, joten Ryanairin konsepti ei ole Venäjän maaperällä mahdollinen. Tämän takia Ryanair sitten lennättää pietarilaismatkustajat Euroopan kohteisiin Lappeenrannan kautta. Pietarilaisten kierrättäminen Suomen kautta näyttäisi siis olevan sinänsä ihan järjellinen bisnes.
4) Puhuttaessa raideleveydenmuuntolaitteistoista kuten Rafil, Talgon ja CAF:n tekniikat sekä SUW2000, on muistettava että lumi ja jää haittaavat tällaisia laitteistoja erittäin paljon. Akselin "venymiskohtiin" kerääntyvä jää estää pyöriä siirtymästä ja siten raideleveyttä muuttumasta. Tämän takia raideleveyden muuntolaitteiston tulisi olla mahdollisimman etelässä. Tämänkin takia muuten Rail Baltican rakentaminen 1435 mm raideleveydellä, on idiotiaa - kun raideleveydenmuuntolaitteisto kuitenkin lopulta tarvitaan, se kannattaa varmatoimisuuden takia rakentaa mahdollisimman etelään, eli Liettuan ja Puolan rajalle. Jopa radan vetäminen 1520 mm raideleveydellä Varsovasta saakka saattaisi tästä syystä olla järkevää, kun kyseisellekin välille on yksin baltteja ja suomalaisia varten kuitenkin uutta suurnopeusrataa rakennettava... Typerää on kuitenkin, jos raideleveydenmuuntimien on pakko sijaita Helsingissä, Tallinnassa ja Riiassa, koska 1520 mm suurnopeusrataa ei ole sitä etelämmässä. Typerää on myöskin, että näitä muuntimia tarvitaan sitten useita kappaleita yhden sijaan, jos tahdotaan liikennöidä muuallekin kuin suoraan yhden pistoraiteen varaan. Liikenne esim. Vilnaan, Väinänlinnaan (Daugavpils) ja Tarttoon vaatii raideleveyden muuntamisen.
Sivuhuomautuksena muuten, SUW2000-järjestelmän mukainen teli maksaa noin 30000€ kappaleelta, kun tavanomainen teli on ainakin tavaravaunuun hinnaltaan noin 10000-15000€. Matkustajavaunun kokonaishintaan suhteutettuna hintaero on siis mitätön. Lisäksi mainittakoon, että yleisesti ottaen sellaisia telillisiä vaunuja ei olekaan, joihin tuollaiset telit eivät olisi jälkiasennettavissa.
Ja vielä: Venäjän rautatievaunusto on kokonaisuudessaan kykeneväinen telinvaihtoon (huom, ei siis kuitenkaan raideleveyden muuntamiseen SUW2000:n tapaan, ellei ensin vaihdeta SUW2000-telejä alle!)