Hinta tuskin on ylitsepääsemätön este, Powerista saa tälläkin hetkellä Android-luureja alkaen 79€.
Mun mielestä on lähtökohtaisesti täysin posketon ajatus, että mun pitää maksaa 79 € vain siitä ilosta, että se antaa mulle oikeuden ostaa matkalippu.
Mielestäni on myös kohtuutonta, että pienen kansanosan itse itselleen aiheuttamat erityistarpeet aiheuttavat kaikille kohtuuttomia kustannuksia.
Tästä olen, näin asiayhteydestä irrotettuna, samaa mieltä. Mutta meillä on kyllä ihan eri käsitys siitä, mikä on "pieni kansanosa".
Olen ensimmäisten joukossa sanomassa, että joukkoliikenne on joukkoja varten ja kaikenlaiset tyhjinä kiertelevät pakettiautot, joiden nousijakulu on taksiluokassa, pitää lopettaa, vaikka ne sitten jotain pienen pientä kansanosaa palvelisivatkin, noin esimerkiksi. Mutta pienen kansanosan määritelmästä olemme aivan eri mieltä.
Meillä on nyt jo tilanne sellainen, että joukkoliikenne ei palvele tasapuolisesti kaikkia, koska aika monella on varaa valita. Siksi busseissa esimerkiksi sukupuolijakauma ei ole tasainen – useammalla miehellä on mahdollisuus valita kuin naisella. Mutta todella monella, ei siis pienellä kansanosalla, ei sitä valinnanmahdollisuutta ole. Alaikäisillä ei ole ajokorttia. Monella vanhuksella ei ole sitä enää, ja ehkäpä tieliikenneturvallisuuden kannalta se on hyväkin. Näillä kahdella, suurella, ryhmällä ei myöskään välttämättä ole älypuhelinta. Itse asiassa juuri luin uutisen siitä, miten lapsille ostetaan se eka älyluuri myöhemmin kuin aiemmin, koska niiden haitoista puhutaan niin paljon. Lapsilla ei ole maksukorttiakaan.
Meidän käsitys valtavista rajoitteista poikkeaa ilmeisesti aika perustavanlaatuisesti toisistaan. Mielestäni ei ole kohtuutonta tai valtava rajoite olettaa, että ihmiseltä löytyy älypuhelin, pankkikortti, internet-yhteys, tai ainakin yksi edellämainituista.
Mä näen asian niin, että houkuttelevan joukkoliikenteen tulee mahdollistaa ennakoimattomat ja spontaanit matkat, johtuvat ne sitten siitä, että autosta puhkesi juuri rengas, siitä että alkoikin kuppi maistua ja auto piti jättää kapakan eteen tai ihan vaan siitä, että tuolla ulkona tallustellessa tuli mieleen, että nyt kun ratikka osui kohdalle, niin käynpä tervehtimässä mummoa, hän varmasti ilahtuu.
Tämän pitää olla mahdollista myös silloin kun luurista on akku loppu. Lähimaksu auttaa jo todella paljon, nyt vihdoin, mutta sulkee pois vähintään aika monet lapset.
Olen noin ylipäätään vähän huolissani siitä, että tämä jatkuva lippujen hankkimisen vaikeuttaminen tulee johtamaan yhä kasvavaan pummilla matkustamiseen. Ja siihenhän Höseli ei käytännössä puutu, sillä smurffeja on vain nimeksi eivätkä nekään saa "ketään" maksamaan niitä tarkastusmaksuja, oliko se nyt 75–80 % ulosottoon. Se ei ole joukkoliikenteen talouden kannalta hyvä asia.