Hitto, kirjoittamani teksti häipyi bittiavaruuteen (mahtoiko johtua täällä Tampereen yliopistolla koneen viereisessä Paavo Koli-salissa suljetuin ovin pidetystä VR Osakeyhtiön tilaamasta luento-/koulutustilaisuudesta?), joten joudun kirjoittamaan viestin uusiksi.
Turun ja Tampereen välisen junayhteyden kehittämisessä tutkitaan nyt tänä talvikautena myös sellainen vaihtoehto, että välillä liikennöitäisiin tunnin välein Turku - Loimaa - Toijala - Tampere - taajamajunia, jotka pysähtyisivät kaikissa radan varren kuntakeskuksissa sekä lisäksi Turussa Kärsämäessä ja Jäkärlässä. Tällaisten junien matka-aika olisi kuitenkin alle kaksi tuntia, kun kalustona ovat ominaisuuksiltaan Sm4:ää vastaavat taajamajunat.
Siis ketkä suunnittelee: Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen maakuntaliitot, LVM, VR Oy vai nämä kaikki yhteistyössä? Pikajunien muuttaminen Sm4-vetoisiksi (tai vastaava Sn160-kalusto) taajamajuniksi on sinänsä hyvä idea, Tampereen ja Toijalan välillä olisi sitten mahdollista puolen tunnin vuoroväli taajamajunissa. Toivottavasti kuntakeskusten ja Turun kaupunginosien lisäksi pysähdyttäisiin myös kuntien asemakylissä, kuten Liedossa (Zoolandia!), Urjalassa ja Kylmäkoskella, lisäksi Forssan Matkussa. Ymmärsinkö muuten oikein, että Kärsämäki = Räntämäki ja Jäkärlä = Maaria?
Yksi ongelmakin tuohon liittyy. Pikajunat ja IC-junat käyttävät tuohon matkaan 1:50-2:12 aikaa riippuen muusta liikenteestä, ja jos halutaan neljän tunnin kierrosajat, on suurin mahdollinen sivun pituus käytännössä 1:56. En tiedä, miten tähän vaikuttaa vielä kesän ratatyöt, mutta matka-aika on silti pitkähkö. Rataosa Turku-Toijala on Sn 140 ja Turun likellä 120 km/h, joten tason nosto Sn 160-tasolle olisi käytännössä edellytys tuohon matka-aikaan. Taajamajuna olisi aina se, joka väistäisi nopeampaa liikennettä, eli asemalla seisottaisiin aikataulun mukaan käytännössä 20 sekunnista kolmeen minuuttiin.
Tampere-Turku on 168 km, eli jos nykyiset hitaat matkanopeudet johtuvat vieläkin ratatöistä, voisi nykytasollakin alle kahden tunnin matka-ajat periaatteessa olla mahdollisia. Muuten joudutaan turvautumaan viiden tunnin kierrosaikaan (2:26 suurin mahdollinen matka-aika Tpe-Tku) tai tason nostoon Sn 160:ksi rataosalla.
Killerpopin ilmoittama tieto on oleellisesti muuttunut Uuden juna-ajan myötä. VR Oy otti kaikki Turku - Tampere - välin junat omalle taloudelliselle vastuulleen, kun vähän aikaa sitten kaikki oli ostoliikennettä.
Olisikohan sen nostamisella esiin, että Suomen toiseksi ja kolmanneksi suurimman kaupungin välinen junaliikenne on muka kannattamatonta, ollut asiaan jotakin vaikutusta?
Sinänsä mielenkiintoista, että ostoliikenteen ja kannattavan liikenteen raja siirtyy noin vain.
Ei sinänsä hirveästi yllätä Matkahuolto Oy:n työntekijältä, enimmäkseen busseja harrastavalta joukkoliikenneharrastajalta tämmöinen näkökulma, mutta ihan tervetullut pointti sinänsä. Nyt ilmeisesti kuitenkin pointti on menettänyt merkityksensä, kun EB-liikenne ja VR-liikenne ovat tasa-arvoisessa asemassa, kumpikaan ei saa tukia. EB-liikennettä lienee jatkossa järkevintä ohjata Tampereen ja Turun välillä vain Forssan kautta kulkevaksi.
Mielenkiintoista ja positiivista toimintaa rautatieyritykseltä kuitenkin tuo. Ehkä VR yrittää panostaa siihen, ettei sitä julkisuudessa haukuttaisi tukiaisimuriksi? Sama taisi tapahtua myös Savonlinnan ja Parikkalan välillä, jossa vuoromäärää jopa lisättiin. Joka tapauksessa positiivinen uutinen.
Jos VR Oy tekisi samoin myös Tampereen-Riihimäen-Helsingin väliä kulkeville R-taajamajunille, vieläpä niin, että jokainen R-juna kävisi Tampereella kääntymässä, olisin oikeasti iloinen. Joka tunti taajamajunayhteys Helsinkiin vähentäisi tietenkin IC- ja Pendolino-junien täyttöastetta, mutta tämä ei ole välttämättä huono kehityssuunta. "Herrain juniin" jäisi sitten paremmin tilaa niille, jotka haluavat maksaa ekstranopeudesta ja matkustusmukavuudesta, ja yhä useampi budjetin kanssa tarkka hyppäisi taajamajunaan.
Junatyyppien hintaero ei loppujen lopuksi ole niin suuri, että tämä koituisi VR:lle tappiolliseksi, ehkä päinvastoin taajamajunat muuttuisivat täysin voitolliseksi koko matkalta. Samalla koko osuuden Riihimäeltä Tampereelle voisi liittää lähiliikennekarttaan R-junan reitiksi, samoin H-junan reitiksi Riihimäki-Lahti-osuuden.

Eli Tampereesta tulisi siten tavallaan osa Helsingin metropolialuetta.
Lipputyyppi Riihimäen pohjoispuolella voisi yhä olla tavallinen junalippu, eikä vyöhyketaksa. Kuitenkin Tampereen ja Toijalan välillä voisi vyöhyketaksaa kokeilla yhdessä Porin junien (Vammalaan asti) ja Haapamäen junien kanssa (Juupajoelle asti). Samoin seutulippuyhteistyötä tulee laajentaa taajamajunia koskevaksi uusilla vyöhykelippualueilla. Seutulipunlukija olisi sekä vaunujen eteisissä että konnarilla kannettavana laitteena (jos se on mahdollista).
Sama tietenkin Turun seudulla Uuteenkaupunkiin, Loimaalle ja Saloon, jahka sinne saadaan taajamaliikennettä. Y-junaa voisi jatkaa Karjaalta sekä Hankoon että Turkuun; Hankoon olisi yhteys myös Riihimäeltä Hyvinkään rataa pitkin.