Elmo Allen sanoi:
Mutta etpä uskaltanut sanoa, että statustekijän vaikutus eli "rail factor" nostaisi kannattavuutta 8 %-yksikköä. Sillähän perusteellaan pikaraitiotietäkin, niin on täysin reilua, jos metroakin perustellaan sillä.
Tietenkin raideliikenteen statustekijä on otettava huomioon sillä alueella, jota raideliikenne palvelee suoraan. Liityntäliikenteessä statustekijä on negatiivinen verrattuna suoraan bussilinjaan.
Elmo Allen sanoi:
Bussien liikennöintikustannuksethan ovat jo nousseet paljon enemmän kuin indeksikorotuksen verran, joten sekin voidaan ottaa ihan rehellisesti mukaan.
Tietysti, pitääkin ottaa. Myös liityntäbussiliikenteelle.
Samoin sitten pitäisi rehellisyyden nimissä tehdä myös kunnollinen pikaraitiotievaihtoehto, jossa keskeiset alueet palvellaan suorilla raidelinjoilla.
Elmo Allen sanoi:
Ja kaikkein suurin pottihan (kannattavuus 0,90 -> 1,73) tulee siitä, että lisätään 20000 asukasta Etelä-Espooseen.
Mistä tämä kannattavuus muodostuu? Onko kyseessä ensisijaisesti se, että jos metroasemille tehdään tiiviitä keskittymiä, liikennöintikustannukset alenevat.
late_ sanoi:
Strasbourgin kehuttu pikaratikka maksoi kilometriä kohden ihan samaa luokkaa kuin Länsimetro.
Strasbourgin ratikan esitellyissä hinnoissa on mukana kalusto ja varikko, joita ei Länsimetron 452 miljoonan euron hintaan ole laskettu.
Toisekseen koko hankkeen kustannusten muodostuminen oli täysin erilainen. Ranskassa joukkoliikennehankkeille on toimiva rahoitusmuoto, joten niihin paketoidaan kaikki muukin kiva mitä kaupunkiin halutaan. Strasbourgin raitiotien kustannuksiin sisällytettiin mm. kaksi keskustan parkkihallia, maanalainen ostoskeskus rautatieasemalla, koko keskustan kävelykadut ja useita laajoja liityntäpysäköintialueita. Muistaakseni hankkeen toteuttajat arvioivat, että itse raitiotieväylä maksoi noin 20% kokonaiskustannuksista.
Jos Länsimetron hinta haluttaisiin vertailukelpoiseksi, siihen pitäisi sisällyttää koko Asematunneli, Kampin terminaali, Elielinaukion pysäköintihalli, Aleksin remontti, puolet Ison Omenan ja Tapiolan pysäköintilaitoksista jne.
Liikennöintitaloudellisesti Strasbourgin raitiotie on kannattava linjana. Myös Länsimetro on epäilemättä liikennöintitaloudellisesti kannattava linja. Eri asia on se, mikä on linjojen muodostaman kokonaisuuden kannattavuus. Länsimetron liikenteen olennainen osa on liityntäliikenne. Strasbourgissa varsinaisia liityntälinjoja on hyvin vähän, pääosa matkustajista tulee välittömästi palvellulta alueelta.