Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Miten pitkien metrojunien ns. "kahden pysähdyksen taktiikka" tynkäasemilla vaikuttaa aikatauluihin ja matka-aikoihin, eli pysähdys ja ajo neljän vaununmitan verran ja uusi pysähdys?
Koska ihmisten purkautuminen kahdesta vaunusta kestää saman ajan kuin ihmisten purkautuminen neljästä vaunusta, tuo toisi käytännössä toisen 30 sekunnin pysäkkiajan, mikä tarkoittaa vuorovälin venymistä 2 minuutista 2½ minuuttiin eli linjan kapasitetin putoamista viidesosalla siihen nähden, että laiturit olisivat täyspitkiä ja ajettaisiin kuusivaunuisilla junilla.
Niin, tämä siis siinä tapauksessa, että junan siirtyminen ensimmäisestä pysähdyksestä toiseen kiihdyttämisineen ja jarruttamisineen kestää noin tasan nolla sekuntia... Todellisuudessa se kuitenkin kestää kaksinumeroisen määrän sekunteja, joka on lisättävä kokonaisaikaan.
Käytännössähän kuusivaunuisen junan tarvitsisi siirtyä vain kaksi vaununmittaa eli noin 45 m. Jos keskinopeus siirron aikana on 18 km/t eli 5 m/s, kuluisi siirtoon 9 s.
Niin, tämä siis siinä tapauksessa, että junan siirtyminen ensimmäisestä pysähdyksestä toiseen kiihdyttämisineen ja jarruttamisineen kestää noin tasan nolla sekuntia... Todellisuudessa se kuitenkin kestää kaksinumeroisen määrän sekunteja, joka on lisättävä kokonaisaikaan.
Metron (ja muun juokkoliikenteen) linjanopeus on laskettava siten, että pysäkkiajaksi lasketaan se aika, jonka vaunu on pysähdyksissä. Siis jarrutuksen päättymisestä kiihdytyksen alkuun. Tänä aikana avataan ja suljetaan ovet ja vaihdetaan matkustajat. Jarrutuksen ja kiihdytyksen ajat ovat osa ajoaikaa, ja ne riippuvat junan nopeudesta jarrutuksen alkaessa ja kiihdytyksen päättyessä. Eli jos tällaisen liikenteen hitautta laskee, niin se täytyy laskea periaatteella ajo–pyshädys–ajo–pysähdys–ajo.Lisäksi, mikäli tuohon normaalisti ainoan pysähdyksen tuohon 30 sekuntiin on laskettu jarruttelua ja kiihdyttelyä mukaan, jarrutteluja ja kiihdyttelyjä ei silloinkaan tarvitse laskea erikseen.
Helsingin metrossa olen huomannut, että toisinaan ovet alkavat avautua jo ennen junan pysähtymistä, mikä nopeuttaa aseman operaatiota, koska ihmisten postuminen junasta voi alkaa muutaman sekunnin aiemmin kuin jos ovien avautuminen alkaa vasta junan pysähdyttyä. En puutu tässä asian turvallisuuteen.
M100:n ovet saa kyllä avattua kun vauhti on alle 10km/h.Harjaantuneet kuljettajat tosiaan harrastavat tätä. Se tosin onnistuu vain M100-junilla vauhdin ollessa luokkaa 1km/h.
M100:n ovet saa kyllä avattua kun vauhti on alle 10km/h.
OT: Ja onko edelleen niin että kun ovet aukeaa, ei NRI-vaunua voi kiihdyttää, ja jos nopeus nousee (esim. alamäessä) 5 km/h (?) vauhtiin kytkeytyy ovien ohjaus pois? Olin vuosia sitten kyydissä kun Nordenskjöldin/Mannerh.tien risteyksen 3T:n pysäkillä kuljettaja ennakoi ovien sulkeutumisen vapauttamalla seisontajarrun ennen viimeisen oven sulkeutumista. Vaunu rullasi alamäkeen ja vauhti nousi alamäessä yli 5 km/h(?) ja ovet lukittui auki. Kuljettaja ei ilmeisesti heti tajunnut mistä on kyse kun vaunua ei voinut kiihdyttää, eikä avonaista ovea sulkea. Vain jarru toimi. Kun vaunu oli kerran jo lähtenyt pysäkiltä painoi mummo pysähtymisnappia seuraavaa pysähdystä varten. Vaunu oli kuitenkin pakko pysäyttää ja ovet vapauttaa, jotta viimeisenkin oven sai kiinni, ja vaunua olisi voinut kiihdyttää. Vaunu pysähtyi liikenteen sekaan keskelle Urheilukadun risteystä ja kun ovet vapautettiin aukesi myös jo sulkeutuneet ovet ja mummo aloitti poistumisen ohiajavien autojen sekaan, kun luuli vaunun jo saapuneen seuraavalle pysäkille...-- Sama "lennosta avaaminen" on myös mahdollista NrI ja NrII vaunuissa.--
Onpa käynyt mielessä, että ainoita todellisia syitä kaavoitaa metro Espooseen ylipäätään oli oikeuttaa sillä tehokkaampi kaavoitus ja täydennysrakentaminen. Lisää ihmisiä metroa vaille valmiin infran ja palvelujen sekaan. Gryndereillä maksatetaan metro samalla kun uusilta asukkailta kerätään äyrit arkkuun ilman muita investointeja.