Nakkiputka
Tunnistettu jäsen
- Liittynyt
- 28 Kesäkuu 2005
- Viestit
- 563
Helsingissä eikä muuallakaan rakenneta metroja enää raitioteitä korvaamaan, vaan täydentämään niitä niin että niillä pääsee pidempiä matkoja nopeammin ruuhkien ja esteiden ohi. Raitiotietä ei pidä verrata metroon jolla on sama pysäkkiväli kuin raitiotiellä koska se ei ole relevanttia. Metron pysäkkiväli on 1 km luokkaa siinä missä pintaliiketeen 200-500 m. Tämä siitäkin huolimatta että joutuu kävelemään pidempiä matkoja jos ei matkan kohde ole metroaseman luona.
Länsimetron ja Östersundomin tapauksessahan on nimenomaan virallisesti asetettu vastakkain metro ja ratikka. Samoin Viikin ja Kruunuuvuorenrannan raideyhteyksien tapauksessa. Rajallisten resurssien maailmassa on tietysti pakko tehdä valintoja, mutta harventamalla metron asemaväliä säästäisi rakentamiskustannuksissa huomattavasti ja samalla raskasraideyhteydestä saataisiin oikeasti nopea. Tällöin jäisi rahaa myös siihen nopeahkoon 500-800 m pysäkkivälillä toteutettuun ratikkaan.
Terveet työikäiset eivät valita kävelymatkojen pitenemistä jos metrolla saavutetan muita hyötyjä kuten parempi täsmällisyys. Ja onhan jokeri-bussinkin pysäkkiväli n 1 km eli se ohittaa osan niistä pysäkeistä joilla muut bussit pysähtyy.
Raitiovaunu voi tietysti olla metro jos se laadullisesti nopeuden ja vuorovälin osalta vastaa metroa myös pidemmillä matkoilla mutta jos ei vastaa se on pelkä bussi joka kulkee kiskoilla. Helsingissä on kuitenkin hyvä että on raitiotieverkko enkä halua että se korvataan metrolla, mutta joissakin kohtaa joissa sen muutaminen metromaisemmaksi olisi mahdollista näkisin sen mielellän tapahtuvan.
Tavallinen työikäinen vaihtaa myös helposti autoon, jos matkustaminen ei kokonaisuutena ole mukavaa. Kävelymatkan kasvu 200 m -> 400 m ei välttämättä ole vielä ongelma, mutta pakollinen 1 km kävely kahdesti päivässä työmatkalla molemmissa päissä rupeaa jo olemaan.
Metron yksi etu joka unohdetaan kun vertaillaan liikennemuotoja on se että se pistää kaupunkirakenteen osittain uusiksi. Metrokriittiset ovat sitä mieltä että hyöty valuu rakennusliikkeiden taskuun, mutta minä väitän että kaupunkilaiset hyötyvät. Metron ansiosta Helsingissä, Tukholmassa ja monissa muissa metrokaupungeissa on esim maanalainen tuulelta ja vesisateelta suojattu kävelykeskusta, ja lähiöiden kauppakeskukset ovat paremmin saavutettavissa työmatka- ja asoiointiliikennettä ajatellen kun ne ovat metro tai juna-asemien yhteydessä, niihin on helppo tulla joka suunnalta. Metrolla (tai metromaisella lähijunalla) liikkuminen on elämäntapa sellaiselle jolla ei ole autoa tai joka muista syistä haluaa välttää autolla liikkumista. Aidossa metrokaupungissa matkutsamista ei tarvitse juuri suunnitella koska kaikkialle jonne tarvitsee päästä, pääsee metrolla ja vuoroväli on niin tiheä että aikatauluja ei tarvitse muista. Bussikaupungissa joutuu suunnittelemaan ja pläräämään aikatauluja etukäteen, ja jos kohteita jonne olisi menossa on monessa paikassa, kaikkialle ei voi mennä saman matkan aikana. Siksi bussikaupungisssa liikutaan useammin autoilla kuin metrokaupungissa. Todisteena riittäkööt Helsingin joukkoliikenteen matkustusosuus verrattuna Suomen muihin isompiin kaupunkeihin (Tampare, Turku, Oulu) missä metroa tai lähijunia ei ole.
Kaupunkirakennekysymys on jossain määrin filosofien, mutta en ole oikein vakuuttunut tuosta metrokaupungin pistemäisen kaupunkirakenteen paremmuudesta jatkuvaan kaupunkirakenteeseen verrattuna. Tai sanotaan niin, että minun on vaikea keskiä varsinaisia huonoja puolia jatkuvasta kaupunkirakenteesta, kunhan asukastiheys vaan pidetään kaavoituksella riittävän korkeana, jotta palvelut säilyvät asutuksen lomassa. Tällöin on myös helposti kysyntää rakentaa joukkoliikenneverkko raitioteinä.
Toisaalta sotket minusta tuossa korrelaation ja kausaalisuuden. Bussikaupungin linjasto voi olla vastaava kuin metrokaupungin, mutta busseja ei välttämättä kannata ajaa 3-4 min välein, vaan rakentaa suoraan raitiotie. Tietysti metrolla kun on suurempi kuljetuskapasiteetti kuin busseilla
En halua olla metrofundamentalisti vaan olen avoin muille ehdotuksille, mutta jos ne henkilöt foorumissa jotka ovat tilanteeseen paremmin perehtyneitä kuten late, selittävät uskottavasti miksi ei asioille voida heti tehdä kerralla toimivaa, uskon heihin ennemin kuin sitä jatkuvaa metronvastustajien liturgiaa että jos jossain 200-300.000 asukkaan eurooppalaisessa provinssi tai yliopistokaupungissa jonka väkiluku ei juuri kasva, ollaan saatu raitiotiellä aikaan korkeampi joukkoliikenteen kulkutapaosuus ja matkustajatyytyväisyys kuin suurissa metrokaupungessa, niin haluaisin toki tietää millä keinolla saadaan Helsingistä 200-300 tuhannen asukkaan yliopistokaupunki ilman että sen nykyasukkaat pistetään Kiinan-laivaan.
Onko tässä kyse lopulta mistään muusta kuin siitä, että kaupungin ja seudun asukasmäärä ja -tiheys määräävät tarvittavan kuljetuskapasiteetin ja kaupunkirakenne ja poliittiset valinnat sitten halutut nopeudet. Oletan että tarkoitat tuolla "200-300.000 asukkaan eurooppalaisella provinssi- tai yliopistokaupungilla" erityisesti Saksan Karlsruhea, jota Antero on usein käyttänyt esimerkkikaupunkina, niin kyllä sielläkin pidemmälle ajetaan eristetyillä väylillä, eli olemassa olevia rautatielinjoja pitkin. Karlsruhen järjestelmän nerokkuus on minusta siinä, että tämä kauempaa tuleva liikenne siirtyy keskustan lähellä katuverkkoon, eikä jätä Helsingin tyyliin ihmisiä yhteen pisteeseen keskustassa. On Karlsruhessakin yksi lähijunakalustolla (BR425) ajettava linja, nimittäin Mannheimin suunnalta kulkeva S3.