Länsimetro

Edelleenkin esim. Vesiputoustalon omistajat eivät ilmeisesti halua myydä/purkaa.
Eiköhän kyse ole ainoastaan neuvottelutaktiikasta. Käytännössä kiristävät sillä, että kaupungin etu on saada keskeinen tontti paljon tehokkaammin rakennettua. Eli ts. kaavoitusvoitto ei riitä, vaan yrittävät pusertaa enemmän.
 
Rupesin hieman miettimään, että milloin Länsimetro voitaisiin avata. Kehäradan järjestelmien testausta ja säätöä tehtiin muistaakseni hyvinkin vuoden päivät. Tampereen Rantatunneli on nyt käytännössä valmis, mutta avaaminen menee vuodenvaihteeseen, juurikin erilaisten teknisten järjestelmien testaamisen ja hienosäädön takia. Jos nyt Otaniemi oli ensimmäinen asema, jossa asennukset saatiin valmiiksi ja jossa testaukset aloitettiin, niin edellä mainitun nojalla Länsimetron avauksen pitäisi mennä tuonne vuodenvaihteeseen, ehkä ensi kevääseen, jos matkan varrella ilmenee isoja ongelmia. Tämä on nyt hyvin karkeaa päättelyä, mutta jos pitäisi lyödä vetoa avaamisesta, niin veikkaisin ensi vuoden alkua.
 
HS kertoo, ettei kaikki ole sitä miltä näyttää. Mutta en pääse lukemaan kuin otsikon, tuota ei näemmä voi lukea lainkaan maksutta. http://www.hs.fi/kaupunki/a1466052912840

Otsikon perusteella rakennustyöt edelleen kesken ja julkisuuteen on annettu siloiteltu kuva tilanteesta. Yllätys yllätys.

Länsiväylä http://www.lansivayla.fi/artikkeli/...hs-lansimetron-tyomailta-puuttuu-elintarkeita kertoo, että ainakin savunpoistoluukkuja puuttuu ja että Kokkinen pitää mahdollisena jopa vuoden kestävää viivästystä.
 
Viimeksi muokattu:
Minua on ihmetyttänyt että miksi yksi metro tarvitsee joka asemalle enemmän taloteknisiä tietojärjestelmiä kuin mitä tarvittiin ihmisen saamiseksi aikanaan kuuhun?

Toinen juttu, osaako kukaan sanoa olisiko ollut helpompaa näiden kanssa jos länsimetro olisi rakennettu osan matkastaan maan päällä ja esim Koivusaaren ja Niittykummun asemat olisivat olleet maanpäällisiä ja Keilaniemi, Otaniemi, Tapiola, Urheilupuisto ja Matinkylä vain cut-and cover asemia?

t. Rainer
 
HS kertoo, ettei kaikki ole sitä miltä näyttää. Mutta en pääse lukemaan kuin otsikon, tuota ei näemmä voi lukea lainkaan maksutta. http://www.hs.fi/kaupunki/a1466052912840

Sivun lähdekoodissa artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan.

HS sanoi:
  • HS kertoi perjantaina 10. kesäkuuta, että länsimetro myöhästyy suunnitellusta aikataulustaan. Metron oli tarkoitus aloittaa liikennöinti 15. elokuuta.
  • Myöhästymisen syynä on rakennustöiden viivästyminen. Myöhästyminen aiheuttaa Espooseen ja Helsinkiin liikennekaaoksen, koska metron vuoksi on jo päätetty lakkauttaa useita bussilinjoja.
  • Länsimetro Oy ei ole vielä arvioinut myöhästymisen pituutta.
  • Länsimetron avajaisten myöhästyminen liittyy rakennustöiden viivästymiseen, ei vain turvatestien vaikeuksiin.
  • Länsimetro Oy kertoi viikko sitten perjantaina, että metroliikenteen ja -asemien pyörittämiseen vaadittavien järjestelmien koekäytöt ovat osoittautuneet ”odotettua vaativammiksi tehtäviksi”.
  • Käytännössä viivästyminen näyttää kuitenkin johtuvan siitä, että osa metroliikenteen ja -asemien vaatimista järjestelmistä ei ole vielä edes valmiina.
  • Länsimetroa varten rakennetaan 52 erilaista järjestelmää, jotka hoitavat muun muassa paloturvallisuutta, ilmastointia, kulunvalvontaa ja lämmitystä.
  • Useille metroasemille ei vieläkään ole toimitettu esimerkiksi paloturvallisuusjärjestelmän vaatimia paineenkestäviä savunpoistoluukkuja. Länsimetro Oy:n toimitusjohtajan Matti Kokkisen mukaan tämä johtuu liian myöhään tehdystä tilauksesta.
  • ”Nämä ovat erikoisvalmisteisia luukkuja, joiden toimitusajat ovat pitkät”, Kokkinen sanoo.
  • Savunpoistoluukkujen saapuminen näyttää venyvän heinäkuun puoleenväliin. Ilman luukkuja järjestelmää ei päästä testaamaan, eikä pelastuslaitos voi järjestää asemalla pelastusharjoituksia.Länsimetron avajaisten myöhästyminen liittyy rakennustöiden viivästymiseen, ei vain turvatestien vaikeuksiin.
Länsimetro Oy kertoi viikko sitten perjantaina, että metroliikenteen ja -asemien pyörittämiseen vaadittavien järjestelmien koekäytöt ovat osoittautuneet ”odotettua vaativammiksi tehtäviksi”.
Käytännössä viivästyminen näyttää kuitenkin johtuvan siitä, että osa metroliikenteen ja -asemien vaatimista järjestelmistä ei ole vielä edes valmiina.
Länsimetroa varten rakennetaan 52 erilaista järjestelmää, jotka hoitavat muun muassa paloturvallisuutta, ilmastointia, kulunvalvontaa ja lämmitystä.
Useille metroasemille ei vieläkään ole toimitettu esimerkiksi paloturvallisuusjärjestelmän vaatimia paineenkestäviä savunpoistoluukkuja. Länsimetro Oy:n toimitusjohtajan Matti Kokkisen mukaan tämä johtuu liian myöhään tehdystä tilauksesta.
”Nämä ovat erikoisvalmisteisia luukkuja, joiden toimitusajat ovat pitkät”, Kokkinen sanoo.
Savunpoistoluukkujen saapuminen näyttää venyvän heinäkuun puoleenväliin. Ilman luukkuja järjestelmää ei päästä testaamaan, eikä pelastuslaitos voi järjestää asemalla pelastusharjoituksia.
Kokkinen ei vielä torstai-iltana osannut arvioida, milloin länsimetro voisi aueta.
”Se on teema, jota hallitus käsittelee perjantaiaamuna kokouksessaan.”
Savunpoistoluukut ovat kuitenkin vain yksi viivästystä aiheuttava tekijä. Länsimetron rakennustöissä on syntynyt useita ketjureaktioita, joissa yhden komponentin puuttuminen on johtanut koko järjestelmän valmistumisen hidastumiseen.
Tällä hetkellä pahimmin myöhässä ovat Lauttasaaren ja Matinkylän asemat. Sitä, mitkä järjestelmät asemilla eivät toimi, Kokkinen ei tiedä.
”Siellä on monenlaista asiaa, mutta tarkempia yksityiskohtia en osaa vielä luetella”, Kokkinen sanoo.
Länsimetron rakennusprojektia johtaa Länsimetro Oy:n palkkaama projektinjohtoyritys Sweco PM. Miksi te ette kysy tarkemmista yksityiskohdista Sweco PM:ltä?
”Kyllä me kysymmekin. Meitä kiinnostaa kokonaisuus. Se, mitä kaikkea pitää tehdä, että metro saadaan liikkeelle nopeasti. Mutta ei minulla ole tässä vaiheessa listaa yksityiskohdista.”
Mutta miksi teillä ei vieläkään ole selvyyttä ongelmien yksityiskohdista?
”Niitä selvitetään nyt. Minä koitan pitää kokonaiskuvaa itselläni.”
Sweco PM:n projektinjohtaja Kari Aurasen mukaan myöhästyminen johtuu siitä, että metron louhintatyöt aloitettiin liian myöhään. Tämän enempää Auranen ei kuitenkaan halua myöhästymistä kommentoida.
”On sovittu, että kommentoinnin hoitaa Länsimetro Oy”, Auranen sanoo.
Se, miksi länsimetron viivästymisestä tiedotetaan vasta kahta kuukautta ennen suunniteltua avajaispäivää, näyttää johtuvan merkittävistä tiedonkulkuongelmista.
Länsimetron valmistuminen on Espoon ja Helsingin vuonna 2007 perustaman Länsimetro Oy:n vastuulla, mutta käytännössä Länsimetro Oy on vain kymmenen henkeä työllistävä valvontaorganisaatio. Varsinaisista rakennustöistä vastaavat Länsimetro Oy:n valitsema projektinjohtoyritys Sweco PM ja sen lukuisat aliurakoitsijat.
Matti Kokkisen mukaan länsimetron ongelmat paljastuivat hänelle vasta toukokuun lopulla, kun Aalto-yliopiston metroasemalla oli tarkoitus aloittaa ensimmäiset yhteiskäyttökokeet. Yhteiskäyttökokeita ei kuitenkaan voitu suorittaa, koska järjestelmät eivät olleet valmiina.
Tässä vaiheessa sekä Länsimetro Oy että HSL olivat jo aloittaneet massiiviset mainoskampanjat metron avautumisen kunniaksi. Kokkinen ei vielä torstainakaan tiennyt, miksi tieto ei ole kulkenut Länsimetro Oy:lle asti.
”Sitä selvitetään parhaillaan.”

Espoolaisille yritetään saada vanhat suorat Helsinki-linjat käyttöön
Bussikaaos elokuun puolivälissä on hieman erinäköinen kuin vielä viikko sitten kuviteltiin.
Helsingin seudun liikenteen (HSL) suurin huolenaihe ennen länsimetron viivästysilmoitusta oli, että tuttujen, suorien Helsinki-linjojen päättyminen saa matkustajat yhtä lailla raivon partaalle kuin kehäradan aloitus vantaalaiset bussimatkustajat vuosi sitten.
Silloin Vantaan sisäinen liikenne muuttui asemille suuntautuvaksi liityntäliikenteeksi. Nyt noin 200 000 matkustajan liikenteen piti mullistua Espoossa. Kaikkiaan 90 espoolaista bussilinjaa oli supistumassa 35:een.
Viime perjantaina tilanne muuttui täysin toisenlaiseksi. Jos HSL onnistuu, bussiliikenne jatkuu elokuun puolivälissä lähes sellaisena kuin mitä se on tähän mennessä ollut.
Liikennesuunnittelijat yrittävät nyt kuumeisesti koota palapeliä, jossa 35 uutta liityntäbussilinjaa sekä uusvanhat suorat yhteydet Espoosta Helsinkiin toimisivat yhteen. Tavoitteena on, että 80 prosenttia viime talvikauden suorista Espoo-linjoista saataisiin pystyyn väliaikaisesti.
”Me neuvottelimme keskiviikkona kolmen ja tänään torstaina ainakin kahden liikennöitsijän kanssa korvaavasta liikenteestä”, kertoo HSL:n joukkoliikennesuunnitteluosaston johtaja Tero Anttila.
Neuvottelut etenevät siten, että liikennöitsijöille kerrotaan, mitä HSL heiltä toivoo. Sitten yhtiöt laskevat, millaisella tarjouksella he tulisivat mukaan. Vastauksia odotetaan viikonvaihteeseen mennessä. HSL kertoo ensi tiistaina, mitä siihen mennessä on saatu sovittua.
”Tarjousten perusteella me näemme, onnistuuko suunnitelma, vai joutuuko sitä justeeraamaan”, Anttila sanoo.
HSL:llä on jo sopimukset 50 vara-auton käytöstä kuukaudeksi, mutta busseja tarvitaan lisää ainakin parikymmentä. Tavoitteena ovat lokakuun puoliväliin ulottuvat kahden kuukauden sopimukset. Anttilan mukaan suorien linjojen vuoroväli on sama kuin viime talvikaudella oli käytössä.
Lauttasaaressa tilanne on toisin, sillä lisäautoilla pyritään täydentämään liikennettä aina Kamppiin saakka. ”Tämä on uusi tilanne, koska Lauttasaaren linjat eivät ole aiemmin päättyneet Kamppiin”, Anttila sanoo.
Alkuperäisen suunnitelman mukaan Kampin terminaaliin piti siirtyä muun muassa Elielinaukiolle päättyviä bussilinjoja, mutta maanalaiseen tilaan eivät kaikki mahdu. Osa linjoista jättää matkustajansa Kampissa katuverkkoon.
Ensi viikolla pitäisi selvitä, mitkä bussit ajavat maan alle ja mitkä käyttävät esimerkiksi Fredrikinkadun bussipysäkkejä.
Anttilan mukaan bussiyhtiöt ovat suhtautuneet hätätilanteeseen ymmärtäväisesti. Periaatteessa busseja on käytettävissä, mutta yhtiöiden pitäisi hankkia autoille myös kuljettajat ja sovitella työvuorot järjestykseen.
 
Matkalainen, mainiota! Kiitos!

Ville ja Hmikko, Länsiväylä on saanut Kokkiselta puserrettua, että voi myöhästyä "jopa vuoden". Eiköhän tuota rohkene tulkita niin, että ainakin vuoden viiveestä on kyse.
 
Ville ja Hmikko, Länsiväylä on saanut Kokkiselta puserrettua, että voi myöhästyä "jopa vuoden". Eiköhän tuota rohkene tulkita niin, että ainakin vuoden viiveestä on kyse.

Heh, yritin olla vitsikäs ja tarkoitin "useilla" lähinnä niitä, jota työnsä puolesta joutuvat nyt repimään hiuksia päästään järjestelyjen kanssa. Itse en ole noiden reittien käyttäjä, eli ei silleen haittaa myöhästyykö vuoden vai kaksi.
 
Tuo juttu laittaa kyllä Länsimetro Oy:n vielä oudompaan valoon. Jos kriittisten komponenttien tilaus on tehty niin myöhään, että on jo silloin selvä, että ne eivät ehdi ajoissa paikalle, niin ei silloin tuo myöhästyminen ole voinut tulla tässä vaiheessa yllätyksenä toimivalle johdolle. Tuo savunpoistoluukkujen tilanne on jo yksin sellainen todiste, että johto on ollut tai sen olisi pitänyt olla tietoinen myöhästymisestä tuolloin. Se, että senkin jälkeen on kerrottu julkisuuteen ja omistajille, että metro valmistuu ajoissa on joko tahallista tai törkeän tuottamuksellista harhaanjohtamista.

Ja toisaalta, se kyllä kertoo, että koko yhtiössä pitäisi lakaista johtoa isolla luudalla. Ne kommentit, että "pitää keskittyä metron avaamiseen" pätevät vain, jos voisi luottaa nykyjohdon kykyyn hoitaa asia loppuun ja siihen, että se oppi jotain nykyisestä tilanteesta. Tämä sotku - ja vieläpä sen kustannusnousukohun jälkeen - indikoi ennemmin, että Länsimetron nykyjohto on riski sen mahdollisimman tehokkaasti toimintaan saattamiselle.
 
Paha aavistukseni saa vahvistusta. Länsimetrosta tulee kaikkine järjestelmineen niin monimutkainen, että se on vähän väliä pois pelistä jonkin järjestelmän tai sen osan hyytymisen vuoksi. Toivottavasti aavistukseni on väärä. Kertokaapa lisää jotka tiedätte.
 
Kokkinen on kyllä cowa. Ei tiedä mistään yksityiskohdista mitään ja ihan vasta just hänelle on yllättäen selvinnyt, että Länsimetro ei aukea elokuussa. Ja että se voi myöhästyä vaikka vuoden, vaikka oikeastaan Kokkinen ei tiedä yksityiskohdista, myöhästymisen syistä tai mistään muustakaan mitään. Asioita vasta selvitellään. Hesari on onnistunut selvittelemään sen verran, että rakentaminen on ihan kesken...

Mitä tähän nyt sanoisi?`En oikeastaan edes usko lukemaani. Sen verran sakiaa, on, nyt, meno.

Jos Jari Aarnio -uutisia kuorikkeenlevityspuheluista sun muista luki taannoin epäuskon vallassa, niin tässä päästään melko samoille leveleille.
 
Ja toisaalta, se kyllä kertoo, että koko yhtiössä pitäisi lakaista johtoa isolla luudalla. Ne kommentit, että "pitää keskittyä metron avaamiseen" pätevät vain, jos voisi luottaa nykyjohdon kykyyn hoitaa asia loppuun ja siihen, että se oppi jotain nykyisestä tilanteesta. Tämä sotku - ja vieläpä sen kustannusnousukohun jälkeen - indikoi ennemmin, että Länsimetron nykyjohto on riski sen mahdollisimman tehokkaasti toimintaan saattamiselle.

Kokkinen on kyllä cowa. Ei tiedä mistään yksityiskohdista mitään ja ihan vasta just hänelle on yllättäen selvinnyt, että Länsimetro ei aukea elokuussa. Ja että se voi myöhästyä vaikka vuoden, vaikka oikeastaan Kokkinen ei tiedä yksityiskohdista, myöhästymisen syistä tai mistään muustakaan mitään. Asioita vasta selvitellään. Hesari on onnistunut selvittelemään sen verran, että rakentaminen on ihan kesken...

Mä aluksi mietin, että jos porukkaa aletaan pistää tässä vaiheessa pihalle, niin siinähän myöhästyy projekti sitten vielä enemmän. Mutta kun mietin vähän pidemmälle, niin alkaa tuntua siltä, että Kokkisen heittäminen pellolle ei nyt ihan valtavan suuri katastrofi olisi kuitenkaan. Alan olla luudan kannalla. Vahvasti. Ja tiedättekö – mä ihan oikeasti uskon, ettei Kokkinen tiedä eikä ymmärrä yhtään mistään mitään. Jos se vaan valehtelisi, niin kai se nyt sentään sen osaisi tehdä edes vähän paremmin? Kyllä sen niin täytyy olla, että mies puhuu totta ja on pihalla kuin lumiukko.
 
Takaisin
Ylös